FA prijavio UEFA-i batinanje engleskih navijača ispred Maksimira

UEFA je u četvrtak izvjestila kako još uvijek čeka izvješće svojih delegata o incidentu uoči susreta Hrvatske i Engleske u Zagrebu tijekom kojeg je ozlijeđen veći broj engleskih navijača, pišu britanski mediji.

Mnogo je posjetitelja sinoćnje utakmice, unatoč smirenijoj predstavi ekstremnog sjevera, od čije bakljade se strepilo tokom čitave utakmice, dočekala čvrsta ruka hrvatskih policajaca i zaštitara. U namjeri da spriječe incidente, hrvatske su snage očigledno pretjerale, pa je engleski nogometni savez (FA) prijavio UEFA-i loš tretman prema njihovim navijačima u Zagrebu.

Navodno je 200-tinjak Engleza kupilo ulaznice za sjevernu tribinu, utvrdu hrvatskih navijača, pa su ih interventne jedinice MUP-a odvele na jug, javio je još jučer HRT. Kao i na sjevernom ulazu, zbog lakše kontrole navijača korištene su metalne ograde, a kada je došlo do gužve policija je, navodno, upotrijebila silu, pri čemu je ozlijeđeno nekoliko navijača.

Izgleda kako je glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić na press konferenciji dan nakon susreta tek smirivao situaciju riječima da su iz UEFA na račun organizatora stizale puste pohvale, jer dogodi li se da delegati europskog nogometnog saveza podnesu objektivno izvješće, što ne bi trebalo doći u pitanje, kazne će i ovaj put iz Nyona stići u Rusanovu.

Britanski mediji izvještavaju kako je hrvatska policija, nakon nesporazuma prilikom uvođenja engleskih navijača na masimirski stadion, posegnula za pendrecima, ne bi li smiirila situaciju.

"Još uvijek čekamo izvješće svojih delegata. Imaju rok od 48 sati nakon svršetka susreta da ga dovrše, nakon čega ćemo odlučiti što dalje. Prije poduzimanja bilo kakvih službenih radnji, moramo vidjeti izvješće." - u četvrtak je kazao UEFA-in glasnogovornik.

Iako je na trenutak dovedena u pitanje UEFA-ina odgovornost, s obzirom da se incident nije dogodio unutar stadiona, mala je vjerojatnost da će se čelnici europskog nogometa ograditi.

Sporni događaj, naime, vezan je uz susret, a ipak je i zabilježen u neposrednoj blizini sportskog objekta koji je isti ugostio.

"Morate uzeti u obzir mjesto na kojem se incident dogodio, s obzirom da samo događaji unutar stadiona idu pod našu jurisdikciju." - preventivno
je dodao glasnogovornik UEFA-e.

Engleski navijači koji su u Zagreb doputovali bez ulaznice za utakmicu uspjeli su se probiti kroz zaštitarski blok do ulaza na stadion, što je unutar redova sigurnosnih snaga izazvalo opću pomutnju. Službe na stadionu potom su odlučile dva puta, u trajanju u pet minuta, zatvoriti ulaz, što je pak izazvalo nered među onm navijačima koji su imali ulaznice. Nastala je galama, navijači su se počeli naguravati, a hrvatska je policija uzvratila vađenjem pendreka, prenose mediji s Otoka.

Mnogi engleski navijači zadobili su ozljede, većinom u području glave. UEFA-ina je delegacija tijekom utakmice obavijaštena o incidentu, pa se očekuje njihova promptna reakcija. FA u svojoj žalbi posebno ističe veliku razočaranost hrvatskim sigurnosnim službama, koje su dozvolile navijačima bez ulaznice dolazak u blizinu stadiona, što je u potpunosti neutraliziralo sve napore policije u službi engleske momčadi.

D.R.

Pročitajte više