Fabio Cannavaro postao novi kineski izbornik

Foto: Getty Images / Guliver Image

KAO igrač, Fabio Cannavaro bio je talijanska nogometna ikona, jedan od najboljih svjetskih braniča devedesetih i 2000-ih godina, ali kao trener karijeru gradi daleko od kuće, u Aziji.

Tamo je 2011. u Al-Ahliju završio igračku karijeru, a u istom klubu iz UAE-a započeo je trenersku karijeru kao pomoćnik.

Od 2017. Cannavaro je trener kineskog Guangzhou Evergrandea, a danas je prihvatio poziv da paralelno vodi i kinesku reprezentaciju.

Na klupu Kine dolazi umjesto sunarodnjaka i svojeg bivšeg izbornika Marcela Lippija, koji ju je napustio nakon ispadanja u četvrtfinalu Azijskoga kupa u siječnju.

Još nije jasno jesu li Kinezi Cannavara angažirali kao stalno ili privremeno rješenje, ali sigurno je da će u izborničkoj ulozi debitirati već sljedećeg tjedna na China Cupu, prijateljskom turniru koji se održava treću godinu u nizu, a na prvom izdanju sudjelovala je i Hrvatska. U četvrtak mu je protivnik Tajland, a drugi polufinalni par čine Uzbekistan i Urugvaj.

Cannavaro je, inače, 2006. dobio Zlatnu loptu i priznanje za FIFA-ina igrača godine i posljednji je branič koji je dobio neku od tih nagrada, koje su neko vrijeme bile i objedinjene. Zaslužio ih je, dakako, vrhunskim igrama na SP-u u Njemačkoj, koji je Italija osvojila.

Pročitajte više