Fantastična Hrvatica izabrana kao 14. na WNBA draftu

Foto: Profimedia

POVIJESNI ženski NCAA turnir, koji je završio pobjedom košarkašica Sveučilišta South Carolina nad Iowom i rušio rekorde gledanosti u Americi, bio je fantastičan uvod za draft WNBA lige, na kojem je Iowina superzvijezda Caitlin Clark očekivano izabrana kao prva, a Hrvatica Nika Mühl postala je 14. pick na ceremoniji novačenja.

Tri posljednje utakmice Iowe na NCAA turniru redom su rušile rekorde gledanosti ženske košarke u Americi, a finale su u vrhuncu pratila 24 milijuna ljudi, što je bila općenito najgledanija košarkaška utakmica, ali i sportski događaj uopće u Americi u zadnjih pet godina, ne računajući samo nedodirljivi football i Olimpijske igre.

Clark ide u Indianu

Za to je najviše zaslužna 22-godišnja Caitlin Clark, koja je u četiri godine na Iowi postigla 3951, više nego itko u povijesti sveučilišne košarke, kako ženske tako i muške. Sveučilišnu karijeru završila je s rekordnim prosjekom od 28.4 poena te s najviše poena, asistencija i trica u povijesti NCAA turnira.

Razigravačicu Iowe kao prvu je na sinoćnjem WNBA draftu izabrala Indiana Fever, ekipa koja je 2012. osvojila jedini naslov prvakinja, ali od 2016. nije ušla u doigravanje te očekuje od svoje nove superzvijezde da prekine taj crni niz.

Los Angeles Sparks kao drugu su izabrale Cameron Brink sa Stanforda, a odličan posao napravili su Chicago Sky odabravši kao treću Brazilku Kamilu Cardoso, koja je kao najbolja igračica vodila South Carolinu do naslova, a kao sedmu Angel Reese, koja je godinu ranije vodila Louisianu State do naslova, također preko Clark i Iowe.

Nika Mühl opet naslijedila legendarnu Sue Bird

Za Hrvatsku je ovaj draft važan jer je na njemu kao druga u drugoj rundi, a ukupno 14., odabrana Nika Mühl, 23-godišnja Zagrepčanka koja je 2020. iz Trešnjevke otišla u Ameriku i u četiri godine se isprofilirala kao jedna od najboljih razigravačica i defenzivki na koledžima, porušila sve asistentske rekorde Sveučilišta Connecticut, s kojim je svaki put došla do Final Foura, ali samo do jednog finala 2022. godine.

Nju je odabrala franšiza Seattle Strom, koja je rekordna četiri puta osvojila WNBA, a posljednji put 2020. godine. Nakon umirovljenja legendarne razigravačice Sue Bird 2022. prošle godine ostale su bez doigravanja prvi put nakon 2015., a sad su njenu nasljednicu pronašli u 178 centimetara visokoj Hrvatici, koja je srušila njene rekorde na UConnu.

Za Storm je prošle godine igrala još jedna hrvatska košarkašica, reprezentativka Ivana Dojkić, ali nakon što je postizala 6.5 poena u 23 utakmice, nisu joj produžili ugovor.

Pročitajte više