finale wimbledona

FEDERER - ĐOKOVIĆ 2:3 Đoković osvojio Wimbledon u najluđem finalu u povijesti

Foto: Guliver Image/Getty Images

NOVAK ĐOKOVIĆ I ROGER FEDERER odigrali su jedan od najboljih, najdramatičnijih i najspektakularnijih mečeva u povijesti tenisa. Đoković je nakon pet sati čudesne igre pobijedio 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3). i došao do svog 16. Grand Slama, odnosno petog Wimbledona. 

Meč koji će se godinama prepričavati

Gledali smo jedan od najvećih, najboljih, najdramatičnijih teniskih mečeva svih vremena. Čudesan meč. Hvala Federeru, hvala Đokoviću. Bio je ovo užitak, meč dvojice velikana koji ćemo prepričavati godinama. Ovo nije bio samo epski trenutak za povijest tenisa, bio je to meč koji će postati dio sportske povijesti.

Ovaj meč je bio njihov četvrti susret u All England Clubu i treći u finalu. Federer je dobio jedno polufinale, ali Đoković je slavio u sva tri finala - 2014., 2015. i 2019.

Ukupni međusobni skor sad je 26:22 za Đokovića. U finalima je Srbin još dominantniji od Švicarca, vodi 15:7.

Također, Đoković je slavio i u posljednja četiri susreta, uključujući Australian Open 2016. te Masterse u Cincinnatiju i Parizu prošle godine.

Posljednji meč na travi igrali su 2016., upravo u finalu Wimbledona kad je Novak pobijedio 7:6, (1), 6:7 (10), 6:4, 6:3.

Federer je djelovao bolje cijeli meč, ali Novak je pokazao da je psihički najjači igrač na svijetu

Činilo se da je Federer tijekom cijelog susreta bio bolji, imao je 15 osvojenih poena više, čak 40 winnera više i dvije meč-lopte na svoj servis, ali to nije bilo dovoljno. Srbin je pokazao psihičku snagu dostojnu najvećih šampiona i izdržao je sve napade 38-godišnjeg Švicarca te slavio u najluđem meču u povijesti Wimbledona. Novak se jednostavno odbijao predati.

Federer je ostao na osam osvojenih Wimbledona, a ovo mu je bio 12. nastup u finalu. Bio je nadomak pobjedi, u petom setu vodio je 8:7 i imao dvije meč-lopte na svom servisu, ali obje je loše odigrao te se Đoković izvukao iz gotovo izgubljene situacije.

Iako je Federer uvjerljivije osvajao gemove na svom početnom udarcu u prvom setu i imao jedinu break-loptu u toj dionici igre te poveo 5:3 u tie-breaku, Đoković je ipak poveo u meču. U ključnim trenucima Federer je napravio previše pogrešaka što je Đokoviću, uz njegovu solidnu igru, bilo dovoljno za osvajanje prvog seta. Srbin je napravio seriju od 4:0 i uzeo prvi set.

Federer je projurio kroz drugi set oduzevši servis Đokoviću čak tri puta, ali u trećem setu su ponovno oba igrača bila čvrsta na svom servisu te je o pobjedniku odlučivala nova 13. igra. I opet je Đoković bolje reagirao u ključnim poenima te poveo i 2:1 u setovima.

Veliki Švicarac je i u četvrtom setu reagirao kao u drugom, dva je puta oduzeo servis Đokoviću i poveo 5:2. Sve do tog trenutka Đoković nije imao nijednu break-loptu u dvoboju, a onda je uspio realizirati prvu kako bi vratio jedan break zaostatka, no nije uspio vratiti i drugi pa se otišlo u peti set.

Federer je imao dvije meč-lopte na svoj servis, ali to nije bilo dovoljno

Đoković je bolje započeo peti set, konstantno je prijetio na servis Federera i ostvario break za vodstvo 4:2 pa se činilo da će lako privesti susret kraju. No nakon 30:0 za srpskog igrača u sljedećoj igri Federer je uspio spojiti četiri uzastopna poena i vratiti se u dvoboj. Oba su igrača držala servis do 7:7, a onda je Đoković s nekoliko pogrešaka pokleknuo i ponudio Federeru servis za naslov. Švicarac je s dva uzastopna asa stigao do 40:15 i dvije meč-lopte, ali nije mogao zatvoriti dvoboj. Imao je Federer kod rezultata 11:11 još dvije break-lopte za novi servis za meč, ali Đoković se ponovno pokazao boljim igračem u ključnim poenima. Tako se prvi put u povijesti Wimbledona igrao tie-break petog seta, a njime je dominirao Đoković.

Za Đokovića je ovo 16. Grand Slam naslov u karijeri, čime se još više približio vodećem Federeru koji je ostao na 20 naslova, dok je Španjolac Rafael Nadal trenutačno na 18. osvojenih Grand Slam naslova.

Pročitajte više