Federer ipak prejak za odličnog Ljubičića

IAKO je naš najbolji tenisač Ivan Ljubičić u svom drugom meču na Masters Cupu u Šangaju pružio fenomenalnu igru, ni to nije bilo dovoljno za pobjedu nad prvim tenisačem svijeta, Rogerom Federerom.

Federer je, naime, slavio nakon što je krajnjim naporom svladao Ljubičića u tie-breaku trećeg seta nakon dva sata i 17 minuta igre.

Roger Federer    6  2  7
Ivan Ljubičić       3  6  6

U meču koji je zasluženo proglašen finalom prije finala gledatelji su mogli uživati u, blago rečeno, vrhunskom tenisu.

Do četvrtog gema u prvom setu oba tenisača su držala svoj servis, a tada je Federer "ubacio u petu" i sjajnom igrom uspio oduzeti servis našem najboljem tenisaču.

Prvi tenisač svijeta mirno je priveo prvi set kraju, ne dozvolivši Ljubičiću da se vrati u igru.

No, Ljubo je u drugom setu pokazao zbog čega ga mnogi ove godine smatraju drugim najboljim tenisačem svijeta u dvorani. Prvo je u četvrtom gemu sjajnom igrom breaknuo Federera, da bi istu stvar ponovio u osmoj igru, zaključivši drugi set u svoju korist rezultatom 6:2.

Nakon što su oba igrača u prve četiri igre trećeg seta sigurno držala svoj početni udarac, Ljubičić je izgubio svoj servis u gemu u kojemu nije ubacio niti jedan prvi servis.

Kod vodstva Federera 5:3 Švicarac je stigao do prve dvije meč-lopte povevši 15:40 na servis Ljubičića. Naš se igrač još jednom izvukao odličnim servisima, te potom vratio break kada je Federer servirao za meč. Štoviše, spasio je još jednu meč-loptu. Doduše, pomogao mu je i Federer koji je nekarakteristično promašio osam prvih servisa zaredom.

Kod vodstva Ljubičića 6:5 naš je igrač došao na dva poena od pobjede, imao je 15:30 na servis Federera, no tada je prvi tenisač svijeta odigrao nekoliko fantastičnih udaraca s kojima je izborio tie-break.

A "tie-break" je počeo na najlošiji mogući način po Ljubičića. Nakon dobrog servisa došao je na mrežu, ali je loptica pogodila vrh neca i pala na njegovu stranu. Federer je uzvratio s dva asa s kojima je stigao do visokih 3:0.

Ljubičić se još jednom uspio vratiti u meč osvojivši bod na Federerov servis s kojim je smanjio na 3-4, a potom svojim servisom i izjednačiti na 4-4. Naredni poen donio je konačno rješenje dvoboja, a nažalost osvojio ga je Federer.
Oba su igrača bekhendom pogađala sam kut igrališta sve dok jedan Ljubičićev udarac nije završio za centimetar u autu. Novu priliku Federer nije propustio, te je s dva servisa priveo meč kraju.

Šteta, jer Ljubičić je pokazao da se ravnopravno može nositi s najboljim tenisačem svijeta.

U drugom dvoboju 2. kola Crvene skupine igraju Argentinci Guillermo Coria i David Nalbandian, dok će Ljubičić posljednji meč natjecanja u skupini imati u četvrtak protiv Nalbandiana. U slučaju pobjede izborit će nastup u polufinalu Masters Cupa.

Ovo je bio peti ovogodišnji dvoboj Ljubičića i Federera i peta pobjeda Švicarca. Ukupni omjer pobjeda je 8-3 u korist Federera.

Nakon dva kola Federer ima dvije pobjede, dok Ljubičić ima po jednu pobjedu i poraz.

Tijek meča iz gema u gem:

Ljubo je već u drugom gemu uzvratio istom mjerom, te je lako došao do 30:0. Federer je nakon toga uspio izjednačiti na 30:30, nakon čega je četiri puta bilo 40:40, a Ivan je iskoristio petu prednost i osvojio svoj prvi gem.

U trećem gemu Švicarac je izgubio tek jednu loptu, nakon čega je lako i sigurno došao 2:1.

Nakon kraće pauze igrači su ponovno izašli na teren, a Ljubičić je imao servis. Ljubo je neoprezno izgubio početne dvije lopte, nakon čega je ipak uspio izjednačiti na 30:30. Da "misli ozbiljno" Švicarac je opet pokazao najprije izjednačavanjem na 40:40, a onda i uzimanjem Ljubinog gema za vodstvo od 1:3.

Svoj četvrti osvojeni gem Švicarac je dobio bez izgubljene lopte i lagano je poveo sa 4:1.

Treći Ljubičićev servis nije počeo dobro za hrvatskog tenisača. Federer je prve bodove uzeo lijepim "rezanjem" loptice, nakon čega je lako došao do 15:40. Ljubičić se ipak nije predao, te je uspio izjenačiti i postići prednost.

Ali, Švicarac je prezentirao odličnu igru, plasirao je nevjerojatno lopte i uzvraćao Ljubine servise, što mu ipak nije dovoljno jer je Ljubičić uspio smanjiti na 2:4.

Svoj peti gem Federer je ponovno lako dobio izgubivši svega jednu loptu, nakon čega je rezultat na semaforu bio 5:2 za Švicarca.

Ljubičića je protivnik namučio i u 8 gemu prvog seta koji je ipak pripao hrvatskom tenisaču. Rezultat je bio 5:3.

Prvi set Federer je zaključio osvajanjem svojeg gema izgubivši svega dvije lopte.

Drugi set: (Ljubičić)

Drugi set otvorio je Ljubičić kojega je Federer odmah pritisnuo. Ljubičić je morao dostizati razliku od 30:40, uspio je izjednačiti, ali nije iskoristio prvu prednost. No, lako je došao do nove prednosti nakon čega je lijepo servirao, Federer je vratio, a Ljubičić je majstorski skratio lopticu i osvojio prvi gem.

Federer je kroz svoj prvi gem drugog seta lako prošao bez izgubljenog boda, te je izjednačio na 1:1. Ljubičić je uzvratio istom mjerom te je uz jednu izgubljenu loptu uspio povisiti na 2:1.

Idući Federerov servis donio je ugodno iznenađenje za Hrvata. Ljubičić je nakon dobre igre uspio breaknuti Švicarca i povisiti na 3:1.

Ljubo je u nastavku meča uspio zadržati razinu igre i uz dvije izgubljene lopte, zadržati prednost. Osvajanjem petog gema drugog seta razliku je povisio na odličnih 4:1.

Federer se nakon toga ponovno vratio u formu s početka susreta i bez većih problema je smanjio na 4:2. No, i Ljubičić se razigrao pa je sa svega jednom izgubljenom loptom, gotovo rutinski, došao do 5:2.

Ovaj je rezultat Švicarca očito izbacio iz koncentracije, te je Ljubo na Federerov servis lagano došao do 0:40. Nije trebalo puno i Ljubičić je izjednačio na 1:1 u setovima.

Ovakav je ishod, osim zbog rezultata, dobar i zbog činjenice da je Ivan Ljubičić imao prednost servisa pri otvaranju trećeg seta.

Treći set: (Federer)

Uz manje napore i dvije izgubljene lopte Ljubičić je ipak osvojio svoj prvi gem i poveo sa 1:0.

Švicarac je nakon toga krenuo žestoko i bez problema je došao do 40:0. Uz tek jednu izgubljenu loptu uspio je izjednačiti na 1:1.

Hrvatski je tenisač nakon toga nastavio s lijepom i čvrstom igrom, te je povisio na 2:1. Federer pak, svjestan da bi svaki bod mogao biti presudan, nije želio riskirati te je s tek jednom izgubljenom loptom izjednačio na 2:2.

U nastavku seta Švicarac je Ljubičiću, na njegov servis, zaprijetio breakom došavši do 30:40. Ljubičić je potom napravio dvostruku servis grešku čime je pokonio gem Federeru za Švicarčevih 3:2.

Federer je nakon toga ponovno pokazao zbog čega je tenisač broj jedan u svijetu, te je za oko dvije minute igre povisio na 4:2.

Ivan Ljubičić nakon toga dobro je odigrao svoj servis koji je osvojio Federerovom pogreškom. Švicarac je posumnjao da je lopta izašla van, no kompjuterska animacija pokazala je da je linijski sudac bio u pravu. Rezultat 3. seta nakon toga je bio 4:3, a idući servis bio je Federerov.

Švicarac se kroz svoj servis ponovno "prošetao" bez gubitka ijednog boda, a rezultat je bio 5:3.

U nastavku je bio vidljiv pad Ljubičićeve koncentracije, a iako je uspio održavati rezultat i pratiti Federera, Švicarac je pritisnuo hrvatskog igrača i sa 15:40 doša do dvije meč lopte.

Ljubičić se ipak nije predavao te je izjednačio na 40:40. I dok se činilo da će tenisači uskoro pakirati rekete, Ljubičić je izvukao zadnje atome snage te je uspio izvući svoj gem i smanjiti na 4:5.

Švicarac servis za meč nije dobro počeo. Prvi bodovi pripali su Ljubičiću, nakon čega je Federer izvukao 30:15, Ljubo je izjednačio na 30:30, a onda je Federer došao do prve meč lopte.

Ljubičić je nakon toga izjednačio na 40:40, Švicarac je slijedeću loptu izbacio u aut i Ljubičić je dobio prednost. Švicarac je ipak uspio izjednačiti, ali je nakon toga ponovno lopticu izbacio u aut i Ljubi osigurao prednost.

Ivan Ljubičić izdržao je pritisak, odlično vratio servis nakon čega je Federer pogodio mrežu, a Ljubičić je breaknuvši protivnika izjednačio na 5:5.

Ljubičić je svoj idući servis odlično počeo lako doguravši do 40:0, te je uz jednu izgubljenu loptu došao na prednost od 6:5.

Švicarac se nakon toga našao u nezavidnoj poziciji da "hvata" Ljubičića. Ljubo je odolijevao Federerovim napadima, ali je Švicarac ipak uspio doći do 40:30 te izjednačiti na 6:6.

U tie breaku Švicarac je lagano dogurao do 3:0, Ljubičić se nije predao i smanjio je na 3:2. No, Švicarac je servirao lijep winner za 4:2, nakon čega je uslijedila promjena strana.

Promjena očito nije dobro došla Federeru koji je izgubio bod, te je Ljubio smanjio vodstvo Švicarca na 4:3. Ljubičić je nakon toga izjednačio na 4:4, servirao iduću loptu, koja je nakon kraće izmjene udaraca završila u autu - Federer je poveo sa 5:4.

Švicarac je nakon toga dobio dva poena na svoje servise, čime je zaključio set rezultatom 7:6,  a time i meč 2:1 u setovima (3:6, 6:2, 6:7).

Pročitajte više