Federer još jednom "Master of masters"

FEDERER je u finalu Mastersa svladao Ferrea s  3:0 u setovima (6-2, 6-3, 6-2). Meč je započeo obostranim prijetnjama na servis protivnika. Španjolac je u drugom gemu prvi došao do break lopte, priliku nije iskoristio i kazna je odmah stigla.

Federer je u trećem gemu vrlo agresivno reternirao i Španjolac nije našao način da se obrani. Federer je glatko dobio svoj servis za 4-1 i nakon što je Ferrer dvostrukom servis greškom još jednom "predao" svoj servis drugi put. Federer Ekspres je protutnjao prvim setom za manje od pola sata. Od najboljeg među najboljima vidjeli smo sve ono što ga dijeli od ostatka teniskog svijeta.

David Ferrer u Šangaju igra svoj najbolji tenis u karijeri. Kretanjem i reternom (ali i ostalim elementima igre), sigurno je pregazio put do finala, no sve to nije bilo dovoljno da bar za trenutak dovede meč u vode neizvjesnosti.

Federer nas je navikao na to da ima odgovor na sve, no danas je još jednom napravio "upgrade"u svoj igri. U drugom je setu Ferrerov servis bio nešto čvršći ali je ipak "pukao" u sedmom gemu, nakon što je na 30-30 promašio lagani volej. Federer je naravno iskoristio priliku. Bazelski čarobnjak je reketom zaista baratao kao čarobnim štapićem. Protiv Ferrera nije lako "otvoriti "teren i ispaliti winner. Španjolac je brz kao munja i nikada ne odustaje. No, danas je jednostavno izgledao nemoćan pred genijalnim rješenjima Švicarca.

U sedmom gemu drugog seta meč je praktički bio riješen. Federer je potpuno "razgolitio" Ferrerov servis jednom, pa drugi put na 5-3 kada je iskoristio četvrtu set loptu naprosto rešetajući Ferrerovu polovicu terena bekendima. Treći set je izgledao kao desert. Federer je uživao u svemu što je radio na terenu. Ferrer je čini se jedva čekao da meč završi i da nestane s mučilišta.

Federer je kampanju obrane titule završio kako to dolikuje neprikosnovenom svjetskom broju 1 već pet godina - forhend winnerom. Još jednomu smo u sat vremena i četrdesetak minuta vidjeli fantastičnu prezentaciju briljantne strategije i egzekucije. Bila je to osma pobjeda Federera nad Ferrerom, 66-ta u ovoj sezoni (8 poraza ), osma titula( 53-ća ukupno).

"Nema dvojbe da sam izgubio od i najboljeg igrača svih vremena" - bio je Ferre kratak nakon meča u ocjeni onoga što se dogodilo danas u Šangaju.

"Vrlo sam sretan, pobijediti još jednom ovdje na skupu najboljih, čestitam Davidu na svemu što je učinio, ne samo na turniru nego cijele ove godine" - rekao je Federer uzimajući ključeve još jednog osvojenog Mercedesa. Da, i ček na 1.200.000 dolara.

M.J.

Pročitajte više