Federer ostao bez ostvarenja sna: Povratak će biti strahovito izazovan

Foto: Getty Images / Guliver Image
 
ROGER FEDERER trebao je u Rio de Janeiru dočekati 35. rođendan. Vjerojatno kao "živući" na olimpijskom turniru. Sanjajući jedino što njegova teniska rapsodija u grandioznoj karijeri nije osvojila, pojedinačno olimpijsko zlato. 
 
No, zbog "potrebe za dodatnom rehabilitacijom", nakon operacije koljena ranije ove godine, morao je objaviti da neće nastupiti ni u Riju, ni na US Openu, odnosno, sve do kraja sezone. 
 
Da bi ugasio nagađanja oko kraja karijere, Federer je objavio kako će nakon 14 godina igrati Hopman Cup, turnir koji otvara tenisku sezonu. Navijačima je optimizam ponudio objavivši i da je "motiviran kao uvijek", te da njegova "ljubav prema tenisu, natjecanju, turnirima i navijačima ostaje ista".
 
"Nevjerojatno je što do prije ove godine nije bio ozlijeđen čitavu karijeru. Povratak će biti ogroman izazov. S 35 godina za svakoga bi to bio velik izazov," tvitao je Brad Gilbert, nekoć četvrti igrač svijeta i trener Agassija, Roddicka i Murrayja.

Na kraju godine imat će vjerojatno najniži ranking u posljednjih 15 godina
 
Nakon desetljeća i pol, odnosno 65 uzastopnih nastupa, morao je propustiti jedan Grand Slam turnir. Iako, Roland Garros nije njegov cilj za napad na veliki naslov. Prilika je bila u "njegovom" All England Clubu, ali u polufinalu ga je svladao Raonić, u meču u kojem se vidjelo da Federerovo koljeno nije u pravom stanju, zbog meča ova odluka i nije toliko iznenađujuća.
 
Spuštanje zastora na ovu sezonu posljedično će dovesti do značajnog pada na ATP ljestvici. Vjerojatno na najniže mjesto u proteklih desetljeće i pol, razdoblje u kojem je promijenio tenis.
 
Zamor materijala, očito, morao je doći, no, u Rogera Federera, pripadnika svjetskog teniskog vrha i u 35. godini života, ne vrijedi sumnjati. Hoće li u 2017. biti kandidat za Grand Slam naslov, pitanje je na koje odgovore može ponuditi jedino on.

Pročitajte više