Federeru ne nedostaje motivacije za osvajanje Roland Garrosa

AKO DANAS  Roger Federer pobjedi u 107. izdanju Roland Garrosa biti će to 25. ime na listi pobjednika, ali ako trofej osvoji Rafael Nadal sustići će Bjorna Borga koji je na pariškoj zemlji slavio četiri puta zaredom.

"Ako dođe do toga ja ću biti prvi koji će čestitati Nadalu", rekao je Bjorn Borg, jedan od najboljih tenisača svih vremena na jučerašnjoj presici te nastavio:

"Siguran sam da će to biti izuzetan meč jer obojica igraju svoj najbolji tenis. Ovo je najbolji Federer koga sam vidio u posljednje tri godine u Roland Garrosu. Strpljivi je i agresivan (protiv Monfilsa je "visio" na mreži) a forhend upotrebljava u više varijanti nego obično. Motivacije mu ne nedostaje jer to je jedini Grand Slam turnir kojeg još nije osvojio. Ako sutra pobjedi onda možemo govoriti o njemu kao o najboljem tenisaču svih vremena".

Dvije različite teniske epohe

Kada su novinari pokušali usporediti Šveđanina sa Nadalom on je kazao kako su vremena druga i kako se tada igrao potpuno različit tenis nego danas, kako su to dvije potpuno različite teniske epohe:

"Ja sam na primjer igrao mnogo manje turnira od Nadala. Bio sam fokusiran uglavnom na velike turnire i na njima  sam pravio najbolje rezultate. Ako bih tražio točke sličnosti između mene i Rafe mogu reći da je to izbor taktike, igra i konstruiranje poena sa zadnje crte i oslonac na brzinu", rekao je Borg između ostalog uspoređujući sebe i Nadala.

Nadal očekuje agresivnu igru Federera

Rafael Nadal je došao na presicu izravno s treninga i za uvod kazao:

"Uobičajeno sat vremena treniram kao i uvijek pred svaki drugi meč. Ništa posebno. Osjećam se odlično, posebno nakon jučerašnjeg meča sa Đokovićem koji sam odigrao jako dobro. Ustvari svaki sam meč igrao sve bolje i bolje, što je vrlo važno. Šta ću moći sutra? Ne znam. Znam jedino da ću dati sve što mogu ali svaki je meč različit", rekao je Nadal na jučerašnjoj presici.

Očekuje se agresivnija igra Federera nego obično. Statistika to potvrđuje jer Federer nikada nije u Roland Garrosu toliko izlazio na mrežu:

"Ne znam što će on sutra učiniti. Kad igrate protiv Rogera možete sve zamisliti. Kompletan igrač, ima sve udarce i sve može učiniti. Biti će sigurno teško ali mislim da će Roger pokušati igrati agresivno."

Federer najavio osvajanje Roland Garrosa

Rogeru Federeru drugo ne preostaje. Do titule i pobjede protiva Nadala vodi samo jedan put. Napadački.

"Spreman sam, posebno fizički. Svake godine igram sve bolje i bolje i uvjeren sam da je ovo moja godina. Osjećam se odlično upravo onako kako bih se htio osjećati na zemlji protiv Nadala"

No, povijest njihovih duela je nemilosrdna prema Švicarcu. Od šesnaest mečeva Nadal je dobio deset, od deset pobijedio je devet na zemlji. Sve mečeve što su odigrali u Roland Garrosu dobio je Nadal - dva finala i jedno polufinale (2005).

Pročitajte više