Ferguson: Rooney će uspjeti

VJEČNI Alex Ferguson posljednji je od svih koje usko dotiče igra i ponašanje Waynea Rooneya progovorio o lavinama kritika na račun 20-godišnjeg napadača. Fergie je posebno udario po tabloidima, slično kao što oni udaraju po Rooneyju, dok s druge strane, na račun njegova imena povećavaju svoju tiražu.

"Mislim da Rooney uopće nije loše odigrao u Zagrebu. Razgovarao sam i s ostalim momcima, dijelimo isto mišljenje. Postepeno se vraća u formu, nimalo ne dvojim oko njegovog konačnog povratka. Kad malo dublje analizirate, uvidite da klubovi obično odigraju šest pripremnih utakmica uoči početka nove sezone. Mi smo ponekad znali igrati osam, a ponekad pet utakmica. No, pet je zaista donja granica, a Rooney ih nije odradio. Otkako se u svibnju ozlijedio, sve skupa je odigrao devet utakmica. Devet utakmica u šest mjeseci, malo je to nogometa za tako mladog igrača." - razmišlja Fegruson.

"Može on trenirati koliko želi, ali tempo utakmica mora biti ispravan. Jedino što pomaže je igranje utakmica. No, znam da će Rooney uspjeti, znam da je njegovo srce na pravom mjestu, i da u njemu postoji ogromna želja. Njegovo zalaganje također je iznimno i ne razumijem zašto sami sebi pokušavamo stvoriti probleme. Moramo biti strpljivi i čekati." - dodaje Fergie.

No, naciji se žuri. Nakon potopa u Zagrebu, McClaren se našao pred zidom kritika i dugo će tražiti način da ga preskoči. Rooney je bio jedan od načina da McClaren opravda svoj odmak od tradicije, ali uzalud. Iako Englezi to neće priznati, prizemljila ih je jednim dijelom i sjajna taktika Slavena Bilića..

"Najgore od svega je to što vi od mene sad očekujete da kažem kako je došao kraj karijeri jednog 20-godišnjaka. To je upravo ono što vi priželjkujete, bio bi to sjajan naslov za sutrašnje izdanje. No, svatko od nas u sebi zna da će se Rooney vratiti. On se mora usredotočiti na ono što mu struka govori, a ne na ono što novine pišu. Kad mladi nogometaši čitaju toliko kritika, to može biti samo-destruktivno. Ponovio sam mnogo puta da je Rooney vaš najveći izvor prihoda. Gascoigne, Best, Beckham; uvijek tražite heroja da vam proda novine. U jednom trenutku kad imate heroja, bez njega neće prodati isti broj primjeraka. Bilo da se radi o dobroj stvari ili kritikama, sve vam prolazi. Ali, Rooney ima 20 godina, i dovoljno je inteligentan da shvati mehanizam vašeg biznisa." - odgovorio je Ferguson engleskom novinaru.

Pri kraju se razgovora menadžer Manchestera osvrnuo i na bolnije kritike, one koje dolaze od strane engleskih najvjernijih navijača.

"Navijači su uvijek isti. Ponesu ih emocije. Oni samo žele da Engleska igra nogomet. Jasno mi je da su potrošili mnogo novca kako bi bodrili Englesku u Zagrebu i imaju puno pravo pokazati igračima svoje razočaranje. Ionako živimo u vremenu pretjerivanja, u svakom pogledu."

D.R.

Pročitajte više