FFC bolji američki debi nije mogao zamisliti: Nokauti i produkcija oduševili Amerikance

Foto: FFC

U NOĆI s petka na subotu 4. lipnja po hvatskom vremenu FFC je održao svoju 24. priredbu, ovaj put u američkom gradu Daytona Beach na Floridi. Debitantski američki event Final Fight Championshipa (FFC) praktički nije mogao proći bolje, što se vidjelo prema reakcijama publike u Ocean Centru koja je bila oduševljena sa 6 MMA i 5 kick boksing dvoboja što su im Orsat Zovko i njegov tim ponudili. Posebno je oduševio MMA program o kojem će se još dugo pričati, a koji se uživo prenosio na uglednom CBS Sportsu. Valja istaknuti i velike riječi hvale na račun do sada neviđeno raskošne produkcije na borilačkim eventima u SAD-u. Sudeći prema početku, čini se da je ispred FFC jako uspješna “američka karijera”.

Sjajno pripremljeni borci, vrhunski mečevi, potezi od kojih zastaje dah, ali i nekoliko spektakularnih nokauta su sukus onoga što je MMA program ponudio. Iako kick boksing nije razočarao, dvije najbolje predstave su očekivano pružili već prekaljeni europski FFC borci dokazavši nadmoć europskog kick boksinga nad onim američkim. Prvak u teškoj kategoriji Mladen Brestovac je suvereno obranio pojas protiv Amerikanca Stevena “Pande” Banksa nokautiravši ga “high kickom” u drugoj rundi nakon što ga je već nekoliko puta rušio svojim najjačim oružjem. “Scorpion Sting” je ponovno pokazao klasu više te je ubilježio već 9. FFC pobjedu. Odličan je bio i bivši izazivač u lakoj kategoriji Armenac Tigran “Armenski tigar” Movsisyan, koji je pružio vrlo uvjerljivu predstavu protiv žilavog Jovana Davisa. Iako nije uspio nokautirati Amerikanca, Movsisyan je uvjerljivo slavio odlukom sudaca.

Dva nokauta za pamćenje…

No, vratimo se još malo na slobodnu borbu gdje je bilo teško izvdojiti najbolji meč. Ipak, onaj koji će najviše odijeknuti jest definitivno obračun dva Brazilca u “co-main” eventu Roberta Nevesa i Valdira Arauja. Iako je u dvoboj ušao kao veliki “underdog”, Neves je već u drugoj minuti prve runde opalio brilijantni “high kick” koji je doslovno pokosio Arauja. Liječnici su više od pet minuta pružali pomoć Brazilcu dok se na ekranima vrtio “highlight” nokaut koji se poput uragana proširio američkim društvenim mrežama. Ništa manje atraktivan nije bio niti nokaut još jednog borca koji se sučelio s favoriziranim protivnikom. Jeremy Kimball je od početka poput grizlija (to mu je ujedno i nadimak) navalio na finalista The Ultimate Fightera Matta Van Burena. Dva desna “swinga” su završila na bradi favoriziranog TUF-ovca i publika je već nakon 18 sekundi prve runde vidjela još jedan sjajan nokaut u Ocean Centru. Oduševljenju nije bilo kraja…

Valja pohvaliti i gotovo boksački obračun Curtisa i Berciera, u kojem je ovaj prvi dominirao u svakom pogledu. No, Leo Bercier je pokazao neviđeno srce, hrabrost i prije svega betonsku bradu te je izdržao do samog kraja časno izgubivši sudačkom odlukom.

U glavnoj borbi večeri smo vidjeli još jedno veliko MMA ime. Osnivač slavnih Blackziliansa Danillo “Indio” Villefort je nakon dvije i pol runde izjednačene akcije uspio tehničkim nokautom svladati sunarodnjaka Thiaga Relu. To je Villefortu bio prvi nastup nakon gotovo tri godine pauze zbog ozljeda te je ovim slavljem najavio povratak na MMA scenu i to upravo kroz Final Fight Championship. Jedini Europljanin na popisu MMA borbi je bio Turčin s njemačkom adresom Arda Adas. Nakon za njega šokantnog početka u kojem je za dlaku izbjegao poraz “submissionom” od BJJ specijalista Jorge Luisa Bezerre, Turčin se budi u nastavku te u drugoj rundi dominantnim “stand upom” uspijeva savladati Brazilca. Jedini meč za koji se može reći da nije u potpunosti ispunio očekivanja publike je bio onaj izbmeđu Titan FC prvaka Desmonda Greena i njegovog imenjaka i sunarodnjaka Desmonda Hilla. Dvoboj je otišao do odluke da bi suci presudili na stranu “Predatora”.

Već idućeg vikenda FFC ćemo ponovno gledati na američkom kontinentu samo nešto sjevernije od Floride. Rezervirajte noć s petka na subotu 11. lipnja za FFC 25 i spektakl u Springfieldu (Massachusetts). Nećete požaliti…

 


FFC 24 – RESULTS

MMA

Danillo Villefort (BRA) def. Thiago Rela (BRA), TKO (punches), R3, 1:04
Roberto Neves (BRA) def. Valdir Araujo (BRA), KO (highkick), R1, 1:23
Desmond Green (USA) def. Desmond  Hill (USA), Unanimous decision
Jeremy Kimball (USA) def. Matt Van Buren (USA), KO (punches), R1, 0:18
Chris Curtis (USA) def. Leo Bercier (USA), Unanimous decision
Arda Adas (TUR) def. Jorge Luis Bezerra (BRA), TKO (punches), R2, 1:31

KB

Mladen Brestovac (CRO) def. Steven Banks (USA), TKO (highkick), R2, 2:42
Tigran Movsisyan (ARM) def. Jovan Davis (USA), Unanimous decision
Michael Stripling (USA) def. John Morehouse (USA), Unanimous decision
Michael Stevens (USA) def. Cyrus Washington (USA), Unanimous decision
Kit Ruddock (USA) def. Robert Mosier (USA), Unanimous decision



 

Pročitajte više