FIA preispituje odluku o novom sustavu bodovanja!

UDRUŽENJE momčadi Formule 1 (FOTA) smatra da je Svjetska automobilistička federacija (FIA) prekršila pravila zbog ideje promjene sustava bodovanja u nadolazećoj sezoni.

Svjetska automobilistička federacija (FIA) sa zasjedanja u Parizu u utorak izašla je s revolucionarnom odlukom: novi svjetski prvak već bi u dolazećoj sezoni trebao biti vozač s najvećim brojem pobjeda. To znači da se napušta dosadašnji sustav bodovanja, iako samo kad su u pitanju kandidati za naslov svjetskog prvaka. Umjesto skupljenih bodova o novom će prvaku odlučivati broj pobjeda u sezoni.

Međutim, FOTA priopćuje da se sve momčadi slažu da je punovažnost FIA-ine odluke vrlo upitna. "Prekasno je da FIA uvodi promjene u pravilnik sustava bodovanja, budući da nije dobila potvrdu da su sve momčadi složne i da prihvaćaju novi sustav", priopćila je FOTA.

Udruženje momčadi Formule 1 iznijelo je ranije svoj prijedlog o novom sustavu bodovanja na utrkama (12-9-7-5-4-3-2-1), koji bi zamijenio postojeći (10-8-6-5-4-3-2-1), ali je FIA taj prijedlog odbila.

Međutim, FIA uslijed reakcije FOTA-e preispituje vlastitu odluku koju je donijela tri dana ranije, te ostavlja mogućnost da odgodi primjenu novih pravila tek za sljedeću sezonu!

Inače, nova pravila izazvala su podijeljena mišljenja javnosti i stručnjaka. Aktualni svjetski prvak, Britanac Lewis Hamilton, nije baš siguran u kojem će smislu novosti popraviti zanimanje za ovaj sport. "Teško je vjerovati da će nove odluke povećati zanimanje gledatelja naših utrka na samim stazama, kao i onih koji natjecanja prate na TV ekranima. A upravo bi oni trebali biti naš prioritet broj 1", kaže Hamilton.

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više