FIA zna kako vratiti neizvjesnost: Manji budžet, nema lijevanja goriva, tri nove momčadi...

SVJETSKO automoto vijeće (WMSC) Automobilističke međunarodne organizacije (FIA) izglasalo je na svojem zasjedanju u Parizu nekoliko novih pravila koja će se početi primjenjivati u Formuli 1 od 2010. godine.

Najvažnije promjene su svakako proizvoljno ograničenje budžeta momčadi na 44.5 milijuna eura, zabrana nadolijevanja goriva tijekom utrka, kao i otvaranje prostora za ulazak novih triju momčadi u “oktanski cirkus”.

WMSC je odluke donio u sklopu programa o smanjenju troškova uslijed svjetske ekonomske krize, a predsjednik FIA-e izrazio je nadu da će takve odluke biti podržane i od strane F1 momčadi.

FIA je prvotno predložila spuštanje maksimalnog dozvoljenog budžeta momčadi na 33.5 milijuna eura, ali su se tada šefovi F1 momčadi pobunili kazavši da bi se smanjivanje troškova trebalo odvijati postupno.

Udruga momčadi Formule 1 (FOTA) o ovakvim će se izglasanim odlukama izjasniti nakon svojeg sastanka 6. svibnja.

WMSC je pojasnio da je odluka o ograničenju budžeta proizvoljna, ali da će momčadi koje na to pristanu imati brojne pogodnosti u tehničkom smislu, poput korištenja pokretnih krilaca, motora s neograničenim brojem okretaja, kao i mogućnost neograničenih testiranja uoči sezone.

Formula 1 trenutno broji 10 momčadi, od kojih svaka ima dva bolida. Godine 2010. tako će se njihov broj povećati na 13, te će se ukupno na stazi natjecati 26 bolida.

Odluku o zabrani nadolijevanja goriva tijekom utrke WMSC je objasnio štednjom u pogledu transporta opreme za nadolijevanje istoga.

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više