Vraća li se hrvatska reprezentacija u kultnu igru?

Foto: Twitter
 
SVJETSKO nogometno prvenstvo u Rusiji sve je bliže, a brojni igrači FIFA-e već tjednima raspravljaju hoće li u popularnu nogometnu igru biti uključen poseban World Cup mod, kao što je to bio slučaj u FIFA-i 14. U prilog tome da ćemo u FIFA-i 18 vidjeti World Cup mod govore brojni dokazi. Međutim, EA Sports još ništa nije potvrdio. Dodatan problem predstavlja i to što u FIFA-i 18 nedostaje čak 12 od 32 reprezentacije koje će nastupati na Svjetskom prvenstvu, među kojima je i Hrvatska. 
 
>>Igrači su pronašli potvrdu da Svjetsko prvenstvo stiže u FIFA-u 18
 
Oko dva tjedna prije početka Svjetskog prvenstva u Brazilu u FIFA-u 14 stigao je Ultimate Team: World Cup, besplatan mod koji je uključivao sve 32 reprezentacija koje su igrale na prvenstvu, kao i njihovi dresovi i popratni detalji. Tako se cijelo Svjetsko prvenstvo moglo odigrati online i offline unutar igre, a događaj su pratile i brojne pogodnosti za vrijeme kojih su igrači mogli jeftinije kupovati paketiće. Mnogi se nadaju da će EA Sports napraviti nešto slično i ove godine te da ćemo u FIFA-i 18 moći odigrati Svjetsko prvenstvo, naravno besplatno. 
 
Screenshot: FIFA 14
 
Informaciju da EA Sports priprema World Cup mod za FIFA-u 18 potvrdio je i španjolsko komentator Manolo Lama koji svoj komentar daje i u igri, a igrači su u datotekama igre pronašli kod koji sadržava frazu "Free FIFA World Cup". Više je to nego dovoljno dokaza da se ponovo probude nadanja igrača diljem svijeta. Ono što u ovom trenutku predstavlja problem za EA Sports je to što u igru trenutno nije uključeno 12 od 32 reprezentacije koje su osigurale nastup na Svjetskom prvenstvu. Među njima su Hrvatska i Srbija. U ovom trenutku EA Sports ima nekoliko izbora, prvi je pokušati u kratkom vremenu pribaviti licence koje nedostaju od nogometnih saveza, a drugi je taj da uključe reprezentacija pod drugim imenom, vizualnim identitetom te s krivim imenima igrača. Kao što je to slučaj u PES-u. 
 
Iako je većina reprezentativaca već uključena u igru, to je zahvaljujući licencama klubova u kojima igraju, ali EA Sports ih ne smije uključivati u sastavu nogometne reprezentacije zbog nedostatka licence od HNS-a. Zbog istog razloga mogle bi izostati i prepoznatljive "kockice" s naših dresova.
 
FIFA, također poznata kao majka licenci, takvim bi postupkom mogla narušiti ugled. Iako nije sve u njihovim rukama jer prvo nogometni savezi moraju biti u mogućnosti i na kraju se odlučiti za prodaju licence, a dio njih već ima dogovor s Konamijem. S obzirom na to kako funkcionira Hrvatski nogometni savez, EA Sports ne očekuje nimalo lak posao. 
 
Podsjetimo, s hrvatskom reprezentacijom se moglo igrati u FIFA-i do 2013. godine kad je istekla licencija EA Sportsa za prava na hrvatsku reprezentaciju. Nakon toga je EA Sports HNS-u ponudio ugovor od 100.000 eura godišnje, što HNS-u nije bilo dovoljno i društvo iz tadašnje Rusanove se odlučilo za suradnju s Konamijem i Pro Evolution Soccerom. U to vrijeme je PES bio puno popularnija igra, no u međuvremenu je prodaja FIFA-e skočila 40 puta u odnosu na PES. Broj igrača je neusporedivo veći, a brojni korisnici se žale što ne mogu igrati s Modrićem, Mandžukićem i društvom.
 
Screenshot: FIFA 12
 
EA će teško ponuditi HNS-u veći ugovor jer ponudu određuju prema broju igrača FIFA-e iz određene zemlje, a ne po renkingu reprezentacije na Fifinoj ljestvici.
 
Osim reprezentacija Hrvatske i Srbije, od reprezentacija koje sudjeluju na SP-u ne dostaju još: Južna Koreja, Iran, Japan, Nigerija, Senegal, Tunis, Maroko, Kostarika, Panama i Peru. Tako bi umjesto s Modrićem, Matićem i Maneom na World Cup modu u FIFA-i 18 mogli igrati s Mokrićem, Platićem i Saneom, ups, on već postoji...

Pročitajte više