FIFA: Hrvati iz El Clasica zasjat će u Rusiji

Foto: Instagram

BLIŽI se novi 271. El Clasico, a u njemu će ponovno jednu od važnijih uloga igrati hrvatski igrači. Ivan Rakitić s Barcelonom večeras od 20:45 dočekuje Luku Modrića, Matea Kovačić i Real u 36. kolu Primere, a tim povodom o hrvatskim reprezentativcima pisala je i FIFA te najavila njihovo sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.
 
Tamo će ekipa Zlatka Dalića igrati u skupini D s Argentinom, Islandom i Nigerijom, a prvi cilj Hrvatske je proći grupnu fazu. Na tom putu puno će toga ovisiti o zvijezdama Reala i Barcelone.
 
"Rakitić, Modrić i Kovačić igrat će zajedno na Svjetskom prvenstvu za Hrvatsku a večeras će biti na suprotnim stranama u velikom derbiju Barcelone i Reala. Trojica igrača u Rusiji će činiti jedan od najboljih veznih linija na prvenstvu, o čemu je govorio i izbornik Nigerije Gernot Rohr, čija će momčad igrati protiv Hrvatske u prvom kolu skupine D", rekla je FIFA na svom službenom sajtu.
Modrić je u Real stigao 2012., Rakitić potpisao za Barcu 2014., a godinu dana kasnije Luki se u Madridu pridružio i Kovačić, pa tako već četiri godine El Clasico ima hrvatsku dušu, u kojem nerijetko baš naši igrači zabiju ili odigraju ključnu ulogu na putu do pobjede.
 
Dva kluba su tradicionalno veliki rivali. Često postoje velike tenzije, ali i neprijateljstvo. No između njih trojice ništa se nije promijenilo, naprotiv. Veliki su prijatelji...
"Rakitić se u prošlosti šalio kako Modrić zabija pet golova po sezoni te kako ga ne može pobijediti. S druge strane, Modrić je uoči El Clasica rekao da će se pozdraviti i zagrliti uoči utakmice, a razgovarati tek nakon što ona završi te kako se nada da će morati tješiti Ivana poslije derbija", otkriva FIFA.

Embed from Getty Images

 
Hrvatska nije među favoritima u Rusiji, ali je jedna od reprezentacija koja može iznenaditi zbog kvalitetne momčadi, posebno vezne linije u kojoj su pored Rakitića, Modrića i Kovačića još Marcelo Brozović iz Intera i Milan Badelj iz Fiorentine. S njima na terenu ekipa Zlatka Dalića može napraviti problem svima, tvrdi FIFA i hvali Modrića koji je igrao na SP-u 2006. i 2014. godine.
 
"Kada je stigao u Real iz Tottenhama 2012. godine, u prvoj sezoni su navijači glasovali kako je njegov dolazak loš za klub. No vremenom je Modrić bio sve bolji i postao jedan od najboljih veznjaka na svijetu, a nedavno su ga navijači odabrali za osmog najboljeg igrača u bogatoj klupskoj povijesti. On je igrač bez kojeg Real ne može. Neumoran u trčanju i inteligentan u igri osvojio je sve što se osvojiti može s Realom i postao istinski hrvatski dragulj", hvali FIFA hrvatskog kapetana kojeg je predstavio i izbornik Zlatko Dalić.
 
"On je naš najbolji igrač, motor koji nas gura naprijed. Također, on je naš kapetan i daje primjer svima. Uvijek pruža maksimum, postavlja visoke ciljeve i svojom energijom na terenu podiže i čini momčad puno kvalitetnijom", rekao je Dalić.
 

 
Nakon toga došao je red na Rakitića koji je nastupao 2014. godine na SP-u Brazilu.
 
"Krenuo u Baselu, pa preko Schalkea stigao u Sevillu, gdje je bio kapetan, a onda postao igrač Barcelone. Rakitić posjeduje tehniku i inteligenciju te je zasigurno jedan od najvažnijih igrača Barcelone, pa će tako vrlo vjerojatno biti i u Hrvatskoj na SP-u. Pametan i svestran igrač koji igra u oba pravca, asistira, zabija golove... Ernesto Valverde je sretan što ga ima te je nedavno rekao kako Ivan ima još jednu strašnu sezone iza sebe, u kojoj je Barcelona osvojila prvenstvo i kup."
 

 
Na kraju je prostor dobio Mateo Kovačić koji danas puni 24 godine. 
 
"Kako godine prolaze Kovačić, iako mlad, sve više dobiva prostora u Realu gdje ga vide kao mogućeg nasljednika Modrića. Mateo je bio u Interu, a 2015. stigao je u Madrid na preporuku Modrića koji je rekao čelnicima da je u pitanju fenomenalan talent. Zidane mu sve više vjeruje, pa je tako prije nekoliko dana igrao polufinale Lige prvaka od prve minute protiv Bayerna, a Real se plasirao u svoje treće finale zaredom", zaključila je FIFA.
 
 
"Siguran sam da će Mateo uspjeti pored Modrića jer ima nevjerojatan talent i obožavam ga. No premda je strahovito napredovao, još nismo vidjeli i ono što on doista može, a ja vjerujem da će to biti uskoro", rekao je Darijo Srna o Kovačiću.
 

Pročitajte više