FIFA na SP 2006. uvodi "pametnu loptu"

NAKON spornog Liverpoolovog gola koji je taj klub odveo u finale Lige prvaka, prvi čovjek FIFA-e Sepp Blatter najavio je rješenje problema, loptu s mikročipom.

Naime, radi se o tome da Adidas radi na razvijanju tehnologije prema kojoj bi se u nogometnu loptu ugradio mikročip koji bi slao signale sucu ukoliko lopta pređe gol liniju. Uređaj koji takve signale prima nalazit će se u sučevu uhu.

Blatter je rekao kako je polufinalna utakmica između Liverpoola i Chelsea još jedan dokaz da se ne treba oslanjati na kamere u takvim spornim situacijama. "Na stadionu je bilo dvanaest kamera, a opet se nista nije moglo vidjeti. Ipak, smatramo kako se ljudski faktor ne treba isključiti iz igre" – izjavio je za www.gulf-daily-news.com.  

Tehnologija će, kaže, biti spremna za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine, a testirat će se na Svjetskom prvenstvu U-17 reprezentacija u Peruu u rujnu.

Nakon propusta sudaca na Svjetskom prvenstvu 2002. godine, okrenuli su se selekciji i boljem obučavanju sudaca. Suci koji inače u paru rade zajedno sudit će u Njemačkoj i već se sada tamo nalaze na posebnoj obuci.

"Suci će suditi samo u parovima koji su unaprijed odabrani. Prolaze strogu obuku. Ja na sebe preuzimam dio odgovornosti za prošli put. Nadam se da ćemo imati najbolje suce i da se neće ponoviti situacija od 2002." – kazao je Blatter.

Pročitajte više