Fifa službeno ukorila engleski FA zbog bahatosti

MEĐUNARODNI nogometna federacija (FIFA) u nedjelju je Engleskom nogometnom savezu uručila ukor zbog načina na koji je organizirao subotnju službenu konferenciju za novinare uoči dvoboja osmine finala na Svjetskom prvenstvu s Njemačkom.

Na toj se novinskoj konferenciji okupilo više od 250 novinara iz cijelog svijeta, te više od 30 TV ekipa, pred koje su izašli izbornik engleske reprezentacije Fabio Capello i kapetan Steven Gerrard. Mnogi od stranih novinara prevalili su daleki put, samo kako bi imali priliku biti nazočni na engleskoj ''pressici'.

Međutim, tijekom konferencije koja je trajala 5 minuta i 12 sekundi (!?), Adrian Bevington, šef službe za odnose s javnošću ispred Engleskog nogometnog saveza, dopustio je samo 8 pitanja britanskih reportera! Strani novinari bili su zgranuti takvim ponašanjem FA-a koje su etiketirali kao ''vrlo bahate''.

FIFA je ukorom kaznila i Njemačku, budući da se izbornik Joachim Löw nije pojavio na službenoj novinskoj konferenciji, pravdajući to činjenicom da ''elfu'' (kao niti Engleskoj) nije bio dopušten trening na stadionu Free State, pa su vježbanje odradili na udaljenoj lokaciji. '

"Löw je želio odraditi trening kvalitetno do kraja, pa nije stigao na konferenciju za novinare'', objasnili su iz Njemačkog nogometnog saveza. Pred novinarima se, tako, uprizorio samo trener vratara Andreas Köpke, u devedesetima i sam vratar ''elfa''. No, on je barem, za razliku od gospode Capella i Gerrarda, ''sedmoj sili''' bio na raspolaganju oko pola sata.

"'Fair play' ne treba primjenjivati samo na terenu već i izvan njega. U tu priču spadaju i službene konferencije za novinare. Zabilježili smo kako su se po pitanju služebnih konferencija za novinare ponašali izaslanici obje reprezentacije. Dakle, ne samo Engleske, već i Njemačke" - obznanio je glasnogovornik FIFA-e Nicolas Maingot.

Adrian Bevington je kasnije Reutersu izjavio kako je FA postupio u skladu s FIFA-inim pravilima. Maignot je, pak, ustvrdio da se za ovakve slučajeve ne izriče disciplinska odredba

Pročitajte više