Kralj Australije: Đoković slomio Murrayja za šesti naslov

 Foto: Getty Images / Guliver Images

U FINALU Australian Opena, Novak Đoković pobijedio je Andyja Murraya 6:1, 7:5 i 7:6 te tako podignuo na noge Rod Laver Arenu.

<<<VIDEO Totalna ludnica! Stotine srpskih navijača plešu kolo pred Rod Laver Arenom

<<<Pogledajte što je stigao Murray... ali protiv Đokovića ništa ne pomaže

Đoković je najdominantniji tenis pokazao u prvom setu kada je imao i 5:0 vodstvo, a Murray u tom trenutku nije imao winnera.  Najbolji tenisač svijeta je zatim lagano osvojio set 6:1, ali od tog trenutka, Murray je počeo igrati puno bolji tenis.

U drugom setu, Đoković je također prvi oduzeo servis Murrayju, ali Škot odmah u sljedećem gameu vraća break. Ključan trenutak se dogodio kod rezultata 5:5 kada je Đoković fenomenalnim bekendom oduzeo servis Murrayju nakon što je drugi tenisač svijeta imao i 40:0 u gameu. Srbin potom mirno servira i uzima 2:0 vodstvo u setovima.

Treći set bio je najizjednačeniji iako se na početku nije činilo da će tako biti. Odmah u prvom gameu Murray gubi servis i izgledalo je kako će Đoković lagano do pobjede. Ipak, Škot se ne predaje i vraća break te poravnava rezultat na 3:3. Do kraja meča nitko nije oduzimao servis i išlo se u tie-break.

U odlučujućoj trinaestoj igri Murrayja su koštale pogreške. Napravio je dvije dvostruke i tako potpuno otvorio put Đokoviću do naslova.

Tako je najbolji svjetski tenisač stigao do šestog naslova Australian Opena. Također, sada vodi Murrayja 22:9 u međusobnim omjerima, a drugog tenisača svijeta je pobijedio u 11 od posljednjih 12 mečeva.

Đokoviću je ovo 11. Grand Slam naslov u karijeri, a sa šest naslova u Australiji izjednačio je rekord Roya Emersona koji je jedini do sada taj trofej dizao šest puta.

Murray je nakon ovog poraza jedini tenisač koji je izgubio pet puta u finalu jednog Grand Slama.

Treći set:

Gotovo! Dvije dvostruke pogreške koštale su Murrayja tie breaka! Đoković je šesti puta osvojio Australiju!

Murray ima minimalno tie-break u trećem setu, vodi 6:5. Đoković mirno drži svoj servis i doista idemo u tie break!

Đoković se ponovno muči, Murray ima i 30:30, ali Srbin na kraju uspijeva zadržati servis i poravnava rezultat na 4:4. Drugi tenisač svijeta zatim lagano drži svoj servis i ponovno vodi u trećem setu.

Break! Murray se vraća u set! Njegova borbenost se isplatila i sada je 3:3! U sljedećem gameu radi i potvrdu breaka te po prvi puta u setu ima vodstvo.

Đoković i dalje nije slomio Murrayja. I dalje ima break prednosti, ali Škot se bori do kraja. 3:2.

Murray ima break priliku na servis Đokovića, ali nakon neforsirane pogreške, Srbin mirno završava game. 3:1.

Raspad Murrayja? Fenomenalnim bekendom Đoković oduzima servis Škotu odmah na početku seta. Đoković je jako blizu osvajanju novog naslova. Lagano zatim osvaja svoj servis i vodi 2:0 u trećem setu.

Drugi set:

Đoković je imao problema kod servisa za set, poklonio je Škotu dvije dvostruke pogrešeke i break loptu, ali na kraju dolazi do osvajanja seta!

Ključni break u drugom setu! Đoković je odigrao svoj najbolji tenis u meču na 40:0 Murraya. Stigao je do izjednačenja, ali je Srbin nevjerojatnim udarcima stigao do servisa za set!

Velika borba se odvija na glavnom terenu u Australiji. I Đoković i Murray sada teško zadržavaju servise, ali nekako uspijevaju. 5:5 je u drugom setu.

Murrray odmah vraća break! Vrhunski udarci s osnovne crte Škota i jedna pogreška Đokovića bile su ključ za povratak Murraya!

Prvi break u drugom setu! Đoković je fenomenalnom obranom natjerao Murraya na nekoliko grešaka, a upravo je jednom takvom na 30:40 osvojio game. Ovakvog Đokovića je teško pobijediti.

Napokon lakši servis game za Murraya. Pogodio je nekoliko sjajnih winnera, došao do 40:15 i poveo s 3:2 u drugom setu. Đoković zatim ima nakon dugo vremena problema na svom servisu. Murray nekoliko puta forsira 40:40, ali za vrijeme jednog izjednačenja imao je čisti volej za break loptu, ali je pogodio mrežu. Velika šansa, ali Đoković i dalje suvereno drži servis.

Murray igra bolje, ali se i dalje teško muči kako bi samo zadržao svoj servis. Upravo je spasio tri break lopte Đokovića te vodi 2:1. S druge strane, prvi igrač svijeta puno lakše osvaja svoj servis i poravnava rezultat na 2:2. 

Prvi set:

Đoković je apsolutno izdominirao Škota u prvom setu ovog finala. Brzo je stigao do vodstva od 5:0, a Murray u tom trenutku nije imao winnera. Izvukli su ga dva velika asa u posljednja tri poena.

Ipak, Škot se budi u posljednja dva gamea, osvaja svoj servis i dva puta forsira 40:40 kod servisa Đokovića za set. Čini se kako ćemo ipak imati dobar meč. Murray je ionako rekao da je ključno kako će reagirati u četvrtom i petom setu, ali ako ne bude oprezan možda ne bude četvrtog i petog seta.

Pročitajte više