SVJETSKI PRVACI UZELI ZLATO Čileanci greškom izgubili finale

Foto: Getty Images/Guliver Image

GENERALNA proba za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji je završena. Njemačka je u dramatičnom finalu Kupa konfederacija u St.Petersburgu pred 57 200 gledatelja pobijedila Čile 1:0.

Pogodak odluke za aktualne svjetske prvake zabio je Lars Stindl u 20. minuti nakon velike pogreške čileanskog braniča. Čile je bio bolji većim dijelom utakmice, ali koštali su ih promašaji i obrane ter Stegena. Imali su 60% loptu u svom posjedu i čak 22 udaraca prema golu, od čega osam u okvir. Njemačka je upisala samo tri šuta u okvir gola.



Njemačkoj je ovo bio treći nastup na Kupu konfederacija i prvi trofej. U svom premijernom nastupu 1999. je zapela u skupini, 2005. je osvojila treće mjesto, dok je ovaj put otišla do kraja. Aktualni svjetski prvaci su u Rusiju doputovali bez glavnih zvijezda, a na putu do naslova upisali su četiri pobjede i jedan remi uz razliku pogodaka 12-5.

Čileance može utješiti podatak kako je ovo bilo njihovo treće veliko finale u posljednje tri godine. Prije dvije godine Čile je pobijedio na Copa Americi, lani je obranio titulu, a ove godine je stigao do finala Kupa konfederacija.

Čile je sjajno ušao u susret i u prvih 20 minuta južnoamerički prvak je imao tri odlične prilike. Dva puta je opasno prijetio Arturo Vidal, a jednom Eduardo Vargas, no Marc-Andre ter Stegen je na njemačkim vratima sva tri puta sjajno reagirao. Prvu priliku pred čileanskim vratima Njemačka je pretvorila u vodstvo u 20. minuti. Marcelo Diaz se poigravao na rubu kaznenog prostora, što je iskoristio Timo Werner oduzevši mu loptu i potom asistirao Larsu Stindlu koji je lako zabio za više sretnih nego spretnih 1:0.

Ter Stegen dostojno zamijenio Neuera i spasio "Elf"

Njemačka je tek nakon pola sata stigla do daha i polako uspostavljala ravnotežu. U 40. minuti 'elf' je nakon sjajne kontre mogao povećati prednost, ali je Julian Draxler pucao pored gola. U 44. minuti Čileanci su si skoro zabili i drugi pogodak. Posljednja linija obrane je poklonila suparniku još jednu loptu, nakon čega je Leon Goretzka malo iskosa izbio sam ispred Claudia Brava, no čileanski vratar je pročitao njegovu namjeru.



Prvu priliku u drugom dijelu imali su Nijemci. Draxler je u 55. minuti sjajno povukao, te pucao, no Jara je blokirao njegov udarac u korner. Čile je uzvratio odličnom prilikom u 75. minuti, no Ter Stegen je obranio Vargasov udarac. Samo minutu kasnije kasnije Vidal je iz izgledne pozicije prebacio njemački gol. U 80. minuti je 'opalio' i Aranguiz, ali je njemački vratar upisao još jednu obranu. Sjajnu priliku za poravnanje imao je i Sagal u 85. minuti kada je s pet-šest metara na Vidalovu povratnu loptu prebacio cijeli gol. Posljednju priliku za produžetak Čile je imao u četvrtoj minuti sudačke nadoknade kada je Sanchez sjajno pucao iz slobodnog udarca, ali je Ter Stegen odlično reagirao prometnuvši se u junaka finalnog dvoboja.

Tijekom utakmice došlo je i do sukoba dviju Bayernovih zvijezda, Arturo Vidal i Joshua Kimmich počeli su se naguravati uz aut liniju, a sudac i suigrači su ih jedva razdvojili. U 90. minuti ponovo je zaiskrilo među igračima tijekom jednog prekida, a u teren je morao ući i njemački izbornik Loew kako bi se igra što prije nastavila.

 

 ČILE - NJEMAČKA 0:1

 

ČILE: Bravo - Isla, Medel, Jara, Beausejour - Aranguiz, Diaz, Hernandez - Vidal - Vargas, Sanchez

NJEMAČKA: Ter Stegen - Ginter, Mustafi, Rudiger - Kimmich, Stindl, Rudy, Hector - Goretzka, Draxler - Werner:

Tijek susreta

 

KRAJ

90` opet je zaiskrilo među igračima, u teren je uletio i njemački izbornik kako bi ubrzao izvođenje slobodnog udarca. Totalna ludnica!

74` ŠTO SU SVE PROMAŠILI ČILEANCI U PAR MINUTA!? Vargas se izborio za udarac iz sjajne pozicije, a ter Stegen još jednom obranom spasio njemački gol! Samo par sekundi kasnije Vidal je pokupio odbijanac u šesnaestercu i sa par metara pucao pod gredu, a Ter Stegen izbacio u korner.

72` prva velika šansa Čilea u drugom dijelu, Alexis Sanchez se probio s loptom u šesnaesterac, dugo je tražio pravi trenutak za udarac po golu i na kraju ga je u zadnji tren blokirao njemački branič.

65` Novi prekid. Sudac Milorad Mažić konzultirat će video tehnologiju nakon što je Jara laktom pogodio Wernera uz aut liniju. Čileanac je dobio žuti karton.

60` EVO KAOSA! Igrači su se počeli naguravati na terenu, jedva su ih razdvojili suigrači, treneri i suci. Joshua Kimmich je burno reagirao prema Claudiju Bravu, doletio je Arturo Vidal i odgurnuo svog suigrača iz Bayerna, a onda su se umiješali i ostali. Srećom, kratko je trajalo i završili su sa žutim kartonima.

57` nakon odmora Njemačka je pritisnula Čileance koji dugo nisu stvorili pravu šansu

Poluvrijeme

45` još jedna velika pogreška čileanskih igrača, treći put je Njemačka imala "stopostotnu" šansu, ali Bravo je fantastičnom reakcijom spriječio pogodak. Goretzka je primio loptu na deset metara od gola, Bravo je krenuo na njega, Nijemac pokušao pucati kroz noge, ali iskusni vratar je pročitao namjeru.

41` Draxler je bio u prilici, no i on je pucao pored gola

36` nakon duljeg pritiska Čileanaca, Nijemci su zaprijetili iz brze kontre, Goretzka je pucao na ulasku u šesnaesterac, nisko u dalji kut, ali malo pored gola.

24` još jedna šansa Čilea! Vidal je probio obranu i s desne strane ubacio pred gol gdje Aranguiz, između dvojice igrača, nije uspio zabiti, lopta je otišla pored gola.

21` GOOOL! Njemačka je nakon brzog napada povela! Prvi nalet zaustavila je obrana Čilea, ali Diaz nije na vrijeme iznio loptu, Timo Werner mu ju je uspio oduzeti i dodati Larsu Stindlu koji lako zabija za 1:0.

20` nova šansa za Čile! Ter Stegen je spasio njemački gol nakon opasnog udarca Vidala sa petnaestak metara

19` krasna akcija Čileanaca, poigrali su se s njemačkim braničima u njihovom šesnaestercu, ali završni udarac nije bio dobar.

13` sjajna prilika za Čile, Vargas je opalio sa 17 metara u donji desni kut, a ter Stegen je odličnom reakcijom obranio. 

1` počela je utakmica
 

Igrači su na zagrijavanju.

Cristiano Ronaldo zapeo je u polufinalu, ali na finale je stigao "pravi", brazilski Ronaldo.

Objavljeni su sastavi: 

Pročitajte više