Finale prije finala na San Siru

NAKON 90 minuta bez golova u prvoj utakmici na Emirates stadionu, jasno je da će Milan, ali i Arsenal večeras na San Siru istrčati s gotovo jednakim šansama za prolaz u četvrtfinale Lige prvaka.

Iako su Rossoneri domaćini, što bi im trebalo donijeti određenu prednost, oni su također i oni na čijim leđima leži većina pritiska i oni kojima je večerašnji dvoboj doslovno biti ili ne biti. Nakon što su u prvenstvu miljama daleko od borbe za naslov (trenutačno i od četvrtog mjesta koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka) Ancelotti je prisiljen sve karte baciti na Ligu prvaka i nadati se kako bi obranom naslova spasio ovu već ionako propalu sezonu.

"Teško je objasniti zašto igramo bolje u Ligi prvaka nego u talijanskom prvenstvu. Mislim da je u pitanju činjenica da je ovo natjecanje oduvijek mnogo značilo našem klubu", pokušao je objasniti talijanski strateg nesrazmjer rezultata u Ligi prvaka i domaćem prvenstvu.

Da je prvenstvo u drugom planu, vidjelo se i ovog vikenda protiv Lazija kada je Ancelotti odmarao Maldinija, Nestu, Pirla, Kaku i Inzaghija koji bi gotovo sigurno trebali večeras početi. Ancelotti najvjerojatnije neće moći računati na Clarencea Seedorfa koji se lakše ozlijedio u prvom poluvremenu subotnje utakmice, kao niti na od prije ozlijeđene: Emersona, Jankulovskog, Didu i, naravno na duže vrijeme izgubljenog, Ronalda.

Ancelotti: Presudit će strpljenje!

Iskusni Ancelotti unatoč svim nedaćama nalazi razloge za optimizam i najavljuje mirnu utakmicu u Milanovom stilu u kojoj će presuditi iskustvo i strpljenje.

"Protekli tjedni nisu bili lagani za moju momčad. Radili smo naporno i pokušali smo što bolje odigrati bez nekolicine važnih igrača koji su nam nedostajali. Sada je većina njih ponovno spremno, dobro smo trenirali i sve to mi daje nadu da ćemo pružiti dobru partiju."

"Nije slučajno da smo uvijek uspjeli ostvariti dobar rezultat u domaćim utakmicama kada je to bilo potrebno. Potreban je pravi stav u nokaut situacijama, a rezultat 0:0 iziskuje i vrlo inteligentno vođenje. Morat ćemo se osloniti na inteligenciju i iskustvo. Sigurno je da nećemo žuriti niti srljati. Ključ uspjeha je strpljenje", najavio je talijanski strateg.

Wenger: Imamo potrebnu kvalitetu!

Ništa više sreće s ozljedama nije imao niti Arsene Wenger. U trenutku kada je napokon pronašao magičnu kombinaciju u vrhu, Adebayora i našeg Eduarda, hrvatski napadač je teško stradao i priključio se već duže vrijeme ozlijeđenom Robinu Van Persieju, na čijim krilima su Topnici protutnjali kroz prvi dio sezone. Osim Van Persieja i Eduarda, Wenger neće moći računati ni na Tomasa Rosickog, kao niti na Kolo Tourea. Momčad je u očiglednoj krizi što je potvrdilo i prošlo kolo i domaći remi protiv Aston Ville, koji je omogućio Manchester Unitedu da se približi na samo bod zaostatka.

Ništa manje samouvjeren od svog kolege Ancelottija nije niti Wenger, koji kaže kako njegova momčad raspolaže s pojedincima koji imaju kvalitetu za igranje ovako važnih utakmica.

"Vrlo smo motivirani i iznimno koncentrirani. Vjerujem da možemo napraviti iznenađenje. Imamo mladu momčad, koja stasa već dvije godine i koja se kalila protiv Barcelone i Juventusa. Ovo je utakmica koju svaki igrač želi igrati, a znam da mi imamo potrebnu kvalitetu da bi i pobijedili. Vjerujem u svoje igrače."

Na kraju valja spomenuti i statistiku koja ide na ruku Rossonerima jer su u prvom dijelu ovogodišnjeg natjecanja dobili sve tri utakmice u skupini kod kuće. U prvom kolu stradala je portugalska Benfica 2:1, zatim Srnin Šahtar 4:1, a u posljednjem kolu poražen je i škotski Celtic sa 1:0.

M.P.
Foto: AFP

Pročitajte više