FOOTBALL MANAGER 2018 Noviteti, igrači i sve što vam treba za dobar početak

Foto: Sports Interactive/Sega

PROMJENJIVI jesenski dani idealna su prilika da se ponovo posvetimo vođenju klubova do slave u novom menadžeru. Football Manager 2018 danas je napokon ugledao svjetlo dana, a kako ne biste zaglibili već prve sezone donosimo vam sve novitete u igri, kao i nekoliko jeftinih klinaca s kojima će pohod na finale lige prvaka biti lakši.

Iako je igra službeno izašla 10. studenog, neko je vrijeme provela u beta fazi. Ako ste jedan od sretnika koji su dobili priliku testirati igru, svoje putovanje ćete moći prenijeti i u finalnoj verziji igre. Za sve vas koji tek počinjete, standardno izdanje Football Manager 2018 možete nabaviti na Steamu za 55 eura, odnosno 415 kuna. Verzija za mobilne platforme odgođena je za 24. studeni.
 
Dinamika 
 
Pregled ćemo početi s dinamikom koja u igri simulira odnose s igračima i njihovim osobnostima, kako bi oni na terenu davali maksimum. Svakodnevni primjeri iz stvarnog svijeta u kojima igrači mijenjaju menadžera ili ne žele igrati jer im nešto nije po volji, pronaći ćete i u virtualnoj simulaciji. Dinamika će se sastojati od triju glavnih stavki u kojima ćete pratiti odnose između igrača na terenu, atmosferu u svlačionici, kao i koliko vas poštuju utjecajni igrači u vašoj ekipi. 
 

Pronalazak i praćenje novih igrača 
 
Pronalaženje mladih nogometnih nada mnogima je bio omiljeni dio svakog menadžera, a novi sustav skautiranja u Football Manageru 2018 trebao bi dodatno poboljšati to iskustvo. I dalje ćete moći poslati skautove da traže igrače, a veću ulogu u igri dobit će i analitičari podataka. Isto tako ćete moći odrediti budžet za skautove, ali i izgraditi novi Data Analyst centar pomoću kojeg ćete dobivati detaljnija izvješća za igrače koje pratite. Naravno, pretjerate li s budžetom, morat ćete smanjiti plaće ili se oprostiti od dijela budžeta za transfere. 
 

Taktika 
 
Taktički prikaz također je dobio novi izgled. To je još jedno od područja u kojem trošimo podosta vremena, a njegov novi izgled i mogućnosti bit će sada lakši za korištenje, pogotovo novim igračima. Ranije spomenuti odnosi između igrača također će biti vidljivi na taktičkom prikazu. Dolaze i nove uloge za same igrače, a jedan od noviteta je i sastanak prije utakmice na kojem ćete igračima moći dati instrukcije na što želite da se fokusiraju. Iako je taktički prikaz poboljšan, neke taktike su i dalje bolje od drugih. Novi menadžer ponovo ne voli krilne napadače pa probajte igrati sa što okomitijom postavom. 
 

Spriječite ozljede
 
Sportski znanstvenici predstavljeni su u prošlogodišnjem izdanju, a u novom menadžeru igrat će još veći ulogu. Imat ćete bolji uvid u fizičko stanje vaših igrača, kao i u slučaju ozljeda, koliko su zahtjevni treninzi i kako da održite ekipu zdravom. Svi mrzimo onaj osjećaj kada nam se ozlijede tri lijeva beka, a četvrtog smo doveli iz Domžala jer smo pravi menadžeri i ne igramo s Realom i Cityjem. Zato u novom menadžeru obratite više pozornosti na struku koja će vam biti prikazana u pet različitih panela.
 

 
Transferi
 
I transferi proživjeti određene promjene, a cilj je pratiti realno tržište koje je ove godine bilo luđe nego ikad. Predstavljene su nove klauzule za igrače na posudbi, kao i za one koje pokušavate kupiti. Vaši protivnici, virtualni Bilići, Zidaneovi i Čačići, također će se ponašati pametnije u igri zahvaljujući boljoj umjetnoj inteligenciji. Na svaku posudbu i transfer reagirat će i vaši navijači, zato pazite koga dovodite u njihovu svetinju. Na kraju, bit će prikazano i koji su klubovi koliko potrošili na transfere. 
 

 
Novi engine, bolja grafika
 
Jedan od većih noviteta je i novi engine koji će pokretati simulaciju mečeva u boljoj kvaliteti u kojem će i modeli igrača izgledati puno bolje. Za stare hardcore igrače ta promjena ne znači puno, ali mogli bi privući nove igrače. Zamisli, grafika u menadžeru.
 

 
 
Naravno, bit će još tu i drugih noviteta, ali za njih ćete morati pokrenuti igru i sami malo dublje zakopali. Football Manager 2018 slijedi trendove da simulacije trebaju biti što realniji prikaz stvarnog stanja, a to potvrđuje i mogućnost igrača da se izjasne kao homoseksualci. Sve promjene dostupne su u obliku videa na službenom Football Manager YouTube kanalu.
 
Kao i svake godine, prava je poslastica pronalaziti mlade i jeftine igrače s viskom potencijalom. Nekada oni i u stvarnom svijetu zablistaju kroz koju godinu, a nekada ostanu u niželigaškim klubovima. Kako bi vam olakšali početak u novom menadžeru, za vas smo izvukli par bisera, a kada provedemo više vremena u FM Scoutu i samom menadžeru, s vama ćemo podijeliti još talenata. Dobro, možda ne baš sve.

Afonso Sousa
 
Ovaj mladi Portugalac na poziciji ofenzivnog veznjaka ima svega 17 godina, što je odlično vrijeme da ga dovedete u svoj klub. Na početku sezone igrač je Porta i vrijedi svega tisuću funti. FM Scout mu predviđa potencijal od 88, a kroz nekoliko godina trebao bi postati jedan od najboljih veznjaka u  igri. Iako je Sousa bio odličan i prošle godine, ove ga se također isplati dovesti. Porto će vam nabiti cijenu, ali ako igrate s većim klubom to ne bi trebao biti problem. 

Kuki
 
Još jedno poznato ime iz prošlogodišnjeg menadžera u stvarnom životu nije ostvario transfer karijere i ponovo ga možete dovesti iz Malage za vrlo skromnu svotu. Ima 19 godina, napadač je, vrijednost mu je procijenjena na 85 tisuća funti, a krasi ga potencijal od 86. 
 
Paulinho
 
16-godišnjak iz Vasca također igra napadača, a s obzirom na dob preporučujemo da ga dovedete odmah prvu sezonu, ako tražite pojačanje u napadu. Cijena na papiru je 46 tisuća funti, što je prava sića za sve koji igraju s klubovima čija imena znaju izgovoriti, a potencijal mu je 86.
 
Marquinhos Cipriano
 
Napadač iz Sao Paula ima 19 godina, a moći ćete ga dovesti s gotovo bilo kakvim budžetom jer želi napustiti klub i otići u Europu. Vrlo brzo će ga otkriti i drugi klubovi, zato odmah krenite u akciju ako želite ovog mladića s potencijalom 85.
 
Christian Fruchtl 
 
Odlično rješenje za sve koji traže golmana. Ima 17 godina, košta 19 tisuća funti, ali igra u Bayernu iz Münchena. Bez obzira na sve, mali želi igrati u prvoj postavi i možete ga dovesti jer realno neće zamijeniti Neuera u Bayernu. Nakon nekoliko godina imat će jednog od najboljih golmana u igri. 

Svjesni da naši talenti nisu iskopani iz dubina baze podataka trebali bismo vam barem malo olakšati početak nove karijere. Bilo da želite nastaviti dominaciju s Real Madridom ili pak nekog niželigaša odvesti na put slave, sretno vam bilo. Dobra zabava je zagarantirana kao i uvijek, uz puno nerviranja.

Pročitajte više