Niz za povijest: Ovako su pred Stipom padali prvaci

Foto: Getty Images/Guliver Image

STIPE MIOČIĆ ostvario je najveću pobjedu karijere, treći put je obranio pojas i postavio novi rekord UFC-ove teške kategorije. Francisa Ngannoua svladao je nakon pet iscrpljujućih rundi u kojima je dominirao, no iako čudno zvuči, ova pobjeda Stipi je pokvarila prosjek.

Ovo mu je šesta pobjeda u nizu, a prije meča s Ngannouom četiri je puta zaredom nokautirao protivnike u prvoj rundi. Ngannou je pokazao da je jedan od rijetkih boraca s bradom koja može podnijeti Miočićev udarac. Kamerunac je prijetio u prvoj rundi i dobro zatresao prvaka, ali do kraja borbe je preživljavao jer je, kao i Stipe, nizao pobjede u prvim rundama pa nije očekivao da će meč otići do kraja.

Stipe je posljednji put pet rundi odradio u svibnju 2015. protiv Marka Hunta, kojeg je ipak nokautirao dvije i pol minute prije kraja. Upravo je tada počeo Miočićev impresivan niz kojeg je nastavio sinoć u Bostonu.

Sam pogled na imena koja je pregazio na putu do trona i rekordne obrane titule ostavlja bez daha, a svaki put je nadmašio očekivanja i prognoze. Danas mu više nitko ne može osporiti da je jedan od najvećih teškaša svih vremena. 

Pogledajte kako su pred Stipom padali prvaci, velikani i legende MMA-a.

Sve je počelo nokautom protiv Marka Hunta 2015. kada se pobjedom u petoj rundi vratio nakon poraza u brutalnom meču s Juniorom dos Santosom.



Osam mjeseci kasnije u prvoj rundi je nokautirao Andreija Arlovskog i vratio se na put prema vrhu renking liste, a nekadašnjem prvaku UFC-ove teške kategorije okončao je niz od šest pobjeda i bacio ga u duboku krizu. Arlovski je od tada nanizao još četiri poraza i tek prije dva mjeseca konačno slavio.

Uspjeh karijere stigao je u svibnju 2016., pred više od 40 tisuća Brazilaca na nogometnom stadionu u Curitibi izbrisao je provokatorsku grimasu s lica tadašnjeg prvaka Fabricia Werduma i oteo mu pojas. Naravno, u prvoj rundi.

Kao i sinoć s Ngannouom, i protiv Alistaira Overeema Miočić je omalovažavan, tada puno manjom plaćom za prvu obranu titule nego što je dobio njegov izazivač. Bivši prvak u Strikeforceu, Dreamu i K1 od Miočićevih šaka bježao je po kavezu, ali samo par minuta prije nego što ga je prvak poslao na spavanje. 

Prošlog svibnja Miočić je izborio najslađu pobjedu, osvetio se za posljednji poraz u karijeri Junioru dos Santosu nokautiravši i brazilsku legendu, također UFC-ovog bivšeg teškaškog prvaka, u prvoj rundi.



Stipe je ponavljao da mu je svejedno protiv koga se bori, da bi pobijedio i King Konga. Pa su mu dali... Ngannoua. On nije bježao, bio je jedan pravi udarac (možda i dva) do titule, ali ispuhao se prerano, a Stipe mu je očitao lekciju i ušao u povijest. 

 

Pročitajte više