Dinamo u Europi

FOTO Stadion kakav treba Dinamu

Foto: Index

SALZBURG je u 3. kolu Lige prvaka ugostio Dinamo (1:0) na svojoj Red Bull Areni, odnosno Stadionu Salzburg, kako se zove u UEFA-inim natjecanjima, prekrasnom stadionu na periferiji Salzburga. Za novinare iz Hrvatske već je postalo uobičajeno da se diljem Europe dive ovakvim građevinama, koje su u nogometno razvijenim zemljama najnormalnija stvar.

Red Bull se u svoj dom uselio 2003. godine, a stadion je u početku imao 18.200 mjesta, no za potrebe Europskog prvenstva 2008. godine kapacitet je podignut na današnjih 30.188 sjedalica. Stadion je stajao 45 milijuna eura sa svim troškovima, a nakon nadogradnje i proširenja trošak se podigao na 77 milijuna eura.

Svaki navijač osjeća se udobno

Red Bull Arena točno je onakav stadion kakav treba Dinamu, odnosno Zagrebu i hrvatskom nogometu. Riječ je o iznimno funkcionalnom stadionu koji je izgrađen s jednom jedinom idejom, a to je da se svaki navijač na njemu osjeća udobno.

Prilazi i ulazi na stadion su široki i prostrani, a na vrhu tribina nalazi se pravo šetalište na kojemu navijači mogu kupiti jelo i piće, klupski suvenir ili jednostavno protegnuti noge prije utakmice ili u poluvremenu. Nadograđena tribina za potrebe Eura dosta je strma, ali je ispred svakog reda sjedalica i ograda kako netko slučajno ne bi pao na red ispod sebe. 

Navijačima su na raspolaganju sve tekovine moderne civilizacije. Čisti i uredni WC-i, štandovi bez redova, prostrane tribine i, ne biste vjerovali, krov preko svih tribina. Navijači Salzburga ne moraju, za razliku od Dinamovih, gledati vremensku prognozu prije odlaska na utakmice svojega kluba jer nema opasnosti da će pokisnuti ili da će ih zamesti snijeg.

Idealan stadion za Dinamo

Kad gledate Salzburgov stadion, zaista je potpuno nejasno kako je moguće da se nakon svih uspjeha hrvatske reprezentacije i Dinama u Europi u glavnom gradu ne može izgraditi normalan stadion. Ne Wembley, ne Stade de France, nego jedna zagrebačka Red Bull Arena za 30.000 gledatelja.

Salzburg na utakmicama Bundeslige ove sezone u prosjeku gleda 12.284 gledatelja, po čemu je drugi najgledaniji klub u Austriji nakon bečkog Rapida. Treba naglasiti i da je Salzburg sa 155.000 stanovnika od Beča manji otprilike 20 puta. 

U Zagrebu sigurno postoji puno veći interes za Dinamo nego što se to vidi po posjećenosti Maksimira, ali velik broj navijača ne želi ići na stadion koji ima diskutabilne sigurnosne uvjete i na kojem nedostaje praktički sve. Za početak - krov.

Stajao bi oko 70 milijuna eura

Ovakav stadion u Zagrebu bi se, s troškovima rušenja Maksimira, mogao izgraditi za cca. 70 milijuna eura. Dinamo je nekoliko puta rekao da može sam krenuti u financiranje stadiona, ali da mu za to treba zemljište.

Ono je u vlasništvu Grada, čija aktualna vlast, barem javno, nije rekla kako konkretno misli riješiti ovaj problem. Dotad će se Dinamovi navijači u 2022. i narednim godinama diviti najnormalnijim građevinskim pothvatima u Europi.

 

Pročitajte više