FRANCE FOOTBALL "Andrese, oprosti nam"

Foto: Guliver Image/Getty Images

PROŠLU subotu Barcelona je u finalu Kupa Kralja razmontirala Sevillu 5:0, za svoje četvrto slavlje zaredom. Cijela je utakmica bila jednosmjerna ulica, a u svih 90 minuta mogli smo uživati u rapsodiji momčadi koju je predvodio možda i posljednji gospodin u svijetu vrhunskog nogometa - veliki Andres Iniesta.
 
Na stranu što je vječni mladić iz Albacetea odigrao savršenu utakmicu, a nije čak važno ni što je zabio i gol. Cijeli madridski stadion Wanda Metropolitan u 88. minuti na noge je ustao zbog svega što je Iniesta dao nogometu, pruživši mu nezaboravne ovacije. Usred Madrida. Takvu počast zaslužuju samo najveći, a maestro je jedan od takvih.
 

Nakon šokantnog ispadanja od Rome u četvrtfinalu Lige prvaka Andres je izjavio da od ljeta napušta Camp Nou, kultni stadion na koji je došao još kao dječak i na kojem se upisao u vječnost. Tko zna gdje će završiti karijeru, neki kažu u Kini, neki tvrde da će otići preko bare družiti se sa Zlatanom, a možda će i kazati dosta i otići u mirovinu. Što god odluči, dobro je odlučio, jer nogometu je ionako dao previše.
 
Iniesta je u nogometu ostvario i osvojio sve. S Barcom je više puta pokorio Europu, a s Furijom je bio europski i svjetski prvak. Ipak, postoji nešto što Andres nema u svojoj trofejnoj vitrini. A trebao je dobiti. Zlatna lopta.
 
Upravo se zbog toga France Football, ugledni list koji dodjeljuje tu prestižnu individualnu nagradu, odlučio ispričati virtuozu nogometne igre. To je učinio njihov urednik Pascal Ferre koji je u tekstu Oprosti nam, Andrese poručio da je činjenica da Iniesta nikad nije dobio Zlatnu loptu "demokratska anomalija". Također, nahvalio je Iniestu te mu je tako odao priznanje za sve što je napravio u čudesnoj karijeri.
 
"Ono što slijedi nije baš urednički. Sve je dogovoreno od strane France Footballa prije nekoliko dana, kako ne bi bilo nikakvih nesporazuma. Ovo je čin kojim se odaje čast. Za nas Iniesta nije bio samo igrač, on je bio Igrač. Njegova velikodušnost, timska igra i altruizam svakako su mu još više omogućavali da osvoji ovu veličanstvenu nagradu. On je dokazao da je mozak definitivno najvažnija stvar kada se govori o pravim šampionima. Iniestino ime je jedno od najvećih koje nikada nije osvojilo Zlatnu loptu. Ovo je bolno za nas. Možemo se samo nadati da će mu božanstveni nastup na Svjetskom prvenstvu omogućiti da ispravi ovu demokratsku anomaliju", navodi se između ostalog u tekstu France Footballa.
 

Zlatna lopta se dodjeljuje najboljem igraču svijeta od strane France Footballa od 1956. godine. Ipak, između 2010. i 2015. godine, u dogovoru s FIFA-om, Zlatna lopta se dodjeljivala FIFA-inom Svjetskom igraču godine i bila je preimenovana u FIFA Zlatnu loptu.
 
Partnerstvo je prekinuto 2016. kada je France Football ponovno počeo odvojeno dodjeljivati nagradu u odnosu na FIFA-u. Posljednje dvije Zlatne lopte France Footballa pripale su Cristianu Ronaldu.
 
Najbliži osvajanju FIFA Zlatne lopte bio je 2010. kad je u konačnom poretku završio drugi iza Messija. Za mnoge navijače bila je to najveća nepravda otkako se dijeli ta nagrada. Te je godine osvojio naslov prvaka svijeta, a baš je on u produžetku finala zabio jedini gol protiv Nizozemske. Andres Iniesta bio je sretan zbog Messija, možda i više nego da je sam dobio tu nagradu. Nikad nije rekao ni riječ. Premda je cijelom svijetu bilo jasno tko je trebao dobiti trofej. Zato i jest jedan od najvećih ikad. Gospodin u kopačkama - Andres Iniesta.
 

Pročitajte više