FRANCUSKA - PERU 1:0 Mbappe ušao u povijest, Francuzi u osmini finala

Foto: EPA

FRANCUSKA je pobijedila Peru u drugoj utakmici Svjetskog prvenstva i preuzela vrh skupine C iz koje će Hrvatska dobiti protivnika u osmini finala, ako prođe svoju skupinu.

Jedini gol za pobjedu zabio je Kylian Mbappe i time ispisao povijest francuskog nogometa. Prvi je tinejdžer koji je zabio gol za Francusku na velikom natjecanju.

U sjajnoj atmosferi pred 33 tisuće gledatelja u Jekaterinburgu Francuska je cijeli posao odradila u prvom poluvremenu, a u drugom je prepustila inicijativu Peruancima kojima je malo sreće nedostajalo za izjednačenje.

Peru je prvi zaprijetio, ali u prvih pola sata utakmice vidjeli smo samo jedan šut u okvir gola, Griezmannov iz 16. minute sa 17 metara koji je lako obranio vratar Perua. Redali su Francuzi promašaje, Varane je pucao glavom pored gola, u 34. minuti je Mbappe s deset metara pokušao atraktivno pucati petom okrenut leđima prema golu, a niti minutu kasnije riješio je susret.

19-godišnja zvijezda ukrala je gol Oliveru Giroudu. Pogba je oteo loptu neopreznim Peruancima na 30-ak metara od njihova gola i uposlio Girouda, njegov udarac uspio je blokirati Rodriguez, a lopta se odbila pred Mbappea koji iz blizine lako zabija u prazan gol za 1:0.

Peruanski izbornik reagirao je odmah na poluvremenu, uveo Farfana i Santamariju, a njegovi igrači preuzeli su kontrolu, povećali posjed lopte i dobro namučili Francusku koja je u drugom dijelu stvorila jednu pravu šansu.

Peruanski napadači udarali su iz svih pozicija, ali udarci iz daljine letjeli su tik uz stative ili iznad grede, a iskazao se i Hugo Lloris, koji je upisao stoti nastup za Francusku. Najbliži izjednačenju bio je Aquino u 50. minuti kada je odapeo s otprilike 25 metara i pogodio vratnicu. Farfan je pokušao u 74. minuti nakon ubačaja Carilla, ali je iz teške situacije iskosa s lijeve strane pogodio vanjski dio mreže. Francuska je najbolju priliku u nastavku imala u 82. minuti kada je Giroud još jednom glavom primirio dugu loptu i ostavio je za Dembelea, ali je ovaj s 15-ak metara promašio vrata.

Jedna od prve dvije momčadi ove skupine mogući je protivnik Hrvatskoj u osmini finala.

Francuska je trenutno vodeća sa šest bodova, Danska nakon dva kola ima četiri boda, Australija ima samo bod, a Peru se već i prije posljednjeg kola oprostio od turnira.

FRANCUSKA - PERU  1:0

Tijek utakmice:

KRAJ

90` igraju se četiri minute sudačke nadoknade

89` posljednja zamjena Francuske, Nzonzi je ušao umjesto Pogbe

87` Guerrero je pucao precizno, ali ne dovoljno jako, Lloris je bio spreman

86` Pogba je napravio prekršaj, a Peru dobio slobodan udarac na sredini terena na više od 20 metara od gola

82` prva prava prilika Francuske u drugom poluvremenu, Dembele je s 12-13 metara pucao pored gola

81` Aquino Sanchez je dobio žuti karton

80`  Fekir je zamijenio Griezmanna

75` Dembele je zamijenio Mbappea

74` nova velika šansa za Peruance, obrana Francuske ostavila je previše prostora na desnoj strani, Carrillo je prebacio na drugu stranu, a Farfan sjajno pucao iskosa, no lopta pogađa vanjsku stranu mreže.

68` još jedna akcija Perua, Advincula je opalio iz daljine, a lopta još jednom odlazi malo preko gola

65` I dalje pritišću Peruanci, ali francuska obrana izbila je opasan ubačaj s desnog krila

61` još jedan opasan pokušaj Perua, Carrillo je pucao s 20-ak metara malo preko gola

50` Velika šansa Perua! Krasan udarac Aquino Sancheza koji je ostao sam na više od 20 metara, pucao je u gornji lijevi kut, a lopta se od prečke odbila u aut. 

49` Umtiti je stradao u jednom duelu, izgledalo je ozbiljno, ali vraća se u igru nakon manjih problema

46` počelo je drugo poluvrijeme. Peruanci su uveli Jeffersona Farfana umjesto Yotuna, a Santamaria je ušao umjesto Rodrigueza

Kraj prvog poluvremena

44` igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

39` nova šansa Francuske nakon brzog kontranapada, golman Perua je istrčao s gola i pokupio loptu pred Giroudom

34`  GOOOL! FRANCUSKA JE POVELA! Mbappe je zabio za 1:0! Giroud je pucao nisko, golman Pedro Gallese obranio, a odbijanac je pao pred Mbappea koji iz blizine zabija u prazan gol.

Mladi napadač je prvi tinejdžer u povijesti koji je zabio za Francusku na velikom natjecanju.

34` nova šansa Francuske, Mbappe je na deset metara od gola dočekao dugo dodavanje i pokušao zabiti petom okrenut leđima prema golu, no promašio je loptu

31` velika prilika za Peru, Guerrero je primio loptu u šesnaestercu i pucao nisko sa desetak metara, a Lloris sjajnom reakcijom spasio gol.

30` U pola sata upućen je samo jedan šut u okvir gola, onaj Griezmannov.

23` igrači pokazuju prve znakove nervoze, sudac je pokazao žuti karton Guerreru. Ranije je požutio i Matuidi

20` slobodan udarac za Peru na neugodnoj poziciji s lijeve strane, ubačaj u šesnaesterac Francuske završio je prekršajem u napadu

16` još jednom Francuska prijeti, Griezmann je pokupio loptu na 16-17 metara, pucao je nisko posred gola, ravno u vratara Perua

14` najopasniji pokušaj Francuske do sada, nakon ubačaja Griezmanna iz kornera, Varane je glavom gađao dalji kut, ali lopta odlazi malo pored gola

6` Peruanci su prvi zaprijetili, Cueva je opalio iz daljine, a lopta odlazi malo iznad grede

2` Francuski vratar Hugo Lloris upisao je stoti nastup za reprezentaciju. Upao je u ugledno društvo.

1` počela je utakmica u Jekaterinburgu.

Glavni sudac utakmice je Mohammed Abdulla Hassan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zanimljivo je da Francuska nije izgubila niti jedan od posljednjih sedam okršaja s momčadima iz Južne Amerike. Posljednji put svladala ih je Argentina još 1978. godine.

Peru je bio neporažen godinu i pol, čak 15 uzastopnih utakmica, do poraza od Danske 1:0 u prvom kolu SP-a.

Sastavi:

FRANCUSKA: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Lucas - Pogba, Kante - Mbappe, Griezmann, Matuidi - Giroud

PERU: Gallese - Advincula, Ramos, Rodriguez, Trauco - Aquino Sanchez, Yotun - Carrillo, Cueva, Flores - Guerrero

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više