Francuz napao Embiida: Ti si Kamerunac, a ne Francuz, idi kući

Foto: EPA

FRANCUSKA košarkaška javnost Olimpijske igre u Parizu čekala je u vrlo optimističnom tonu spremajući se za nastupe odličnih NBA igrača poput Evana Fourniera, Rudyja Goberta i Nicolasa Batuma, kao i izvrsnih euroligaških igrača Nanda De Cola, Guerschona Yabuselea i Vincenta Poirera.

Računalo se i s razvojem mladog Victora Wembanyame, koji kao rookie zabija preko 20 poena u svojoj prvoj NBA sezoni. Uz svu tu iznimno kvalitetnu kičmu ekipe, Francuzi su računali i na adut iz rukava, aktualnog MVP-ja najjače lige svijeta Joela Embiida. Rođeni Kamerunac nikad nije živio u Francuskoj, ali tečno govori francuski kao građanin bivše kolonije. Francuzi su odlučili dati putovnicu Embiidu, kao što su i u drugim sportovima učinili s velikim brojem igrača rođenih u Africi.

S Embiidom u ekipi, Francuzi su smatrali da mogu i do zlata na domaćem terenu, ali krajem prošle godine sve se promijenilo. Nakon dobivanja francuske putovnice Embiid se predomislio i odlučio nastupati za SAD, osvajače posljednja četiri uzastopna olimpijska zlata.

"Njegove riječi ne vrijede ništa"

Na Embiida se sada obrušio Frederic Weiss, bivši olimpijac i centar francuske reprezentacije: "Mislim da je taj dečko sjajan igrač onoliko koliko je 'prljav' tip. Mrzim ga zbog toga što je napravio. Mislim da nema poštovanje za Francusku i za ljude koji traže francusku putovnicu, a ne dobiju je. A dobio ju je s obzirom na to da je vrhunski sportaš. Mislim da je to skandalozno i sramotno. Ne interesiraju me izgovori jer su to njegove riječi, a njegove riječi ne vrijede ništa.

Embiid je vrhunski košarkaš. Bio je MVP NBA lige prošle godine i zato mu je Francuska odlučila dati putovnicu jer je na sportskom nivou imao sjajna ostvarenja. Što se mene tiče, živimo u eri sportskog biznisa i sada biramo reprezentaciju prilično slično kako biramo i klub. Tko mi daje bolju ponudu? Tko mi daje najbolju šansu pobijediti? Tamo ću ići. I nažalost, to je svuda prihvaćeno."

Weiss ga ne bi ni pustio u Francusku: "Sada bih mu oduzeo francusko državljanstvo i zabranio bih mu ulazak u zemlju. Nećeš igrati na Olimpijskim igrama. Doći ćeš na aerodrom s reprezentacijom SAD-a i reći ćemo ti: 'Nemaš pravo ući na teritorij, idi svojoj kući. Ti si Kamerunac, ti si Amerikanac, ti nisi Francuz, odlazi."

Pročitajte više