Fringsovo otvaranje iz snova

IAKO je Werderov napadač Miroslav Klose dva puta matirao kostarikanskog vratara Porrasa, načetog već u šestoj minuti od strane Philippea Lahma, prvu utakmicu SP-a obilježio je majstorski pogodak Torstena Fringsa, koji bez daljnjeg ulazi u kategoriju najljepšeg viđenog na ovogodišnjem Mundijalu.

Iako, njemačko otvaranje iz snova moglo se dok trepneš pretvoriti u noćnu moru. Kostarikanski nogometaši držali su se časno, brzo uvidjevši propuste u protivničkim redovima.

Njemački izbornik Juergen Klinsmann na Allianz Arenu od prve minute poslao je momčad u sastavu: Lehmann, Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm, Schneider, Frings, Borowski, Schweinsteiger, Klose i Podolski.

Ime kapetana Michaela Ballacka, koji se u posljednje vrijeme nije štedio prilikom kritika na Klinsmannov račun, prema najavama, nije bilo na startnoj list. Ballack se, naime, još oporavlja od lakše ozljede zadobivene na trening utakmici, te su u stožeru smatrali da nema potrebe riskirati u naizgled lakoj utakmici otvaranja.

No, nema te reprezentacije na svijetu koja si može uzeti za pravo da potcjenjuje onu drugu. Za Kostariku su se svim srcem od prve minute borili Porras, Marin, Sequeira, Umana, Gonzalez, Solis, Fonseca, Centeno, Martinez, Gomez i superiorni Wanchope, inače najbolji strijelac Kostarike u povijesti.

Umjesto Ballacka kapetansku vrpcu Njemačke ponio je Schneider, dok je vođa Kostarike Martinez. Prva utakmica SP-a počela je minutom šutnje kojom je odana počast svim preminulim nogometašima svijeta.

Na samom početku susreta vidjelo se da će Kostarika biti težak ispit za Klinsmannove momke. Početak je za Elf bio kao iz snova, poveli su u šestoj minuti preko Philippea Lahma, koji je izvrtio dva braniča Kostarike i pogodio nevjerojatan gol s lijevog ruba šesnaesterca. Veliko olakšanje na njemačkoj klupi trajalo je ipak samo šest minuta. Tada je najbolji strijelac Wanchope pokazao svu raskoš svog talenta i ušutkao Allainz Arenu.

Nijemci su se spasili pogotkom Miroslava Klosea nakon sjajnog ubačaja iznenađujuće razigranog Schweinsteigera. No, bez obzira na pozitivan rezultat, Nijemci nisu presretni otišli na veliki odmor. Kostarika je uvidjela da može parirati, Klinsmannova taktika s nešto defanzivnijim Borowskim pokazala se ne pretjerano korisnom, a Wanchope i Sequeira izluđivali su domaćine svojim kombinacijama.

Dobra vijest za sve reprezentacije je da suci nisu podilazili domaćinu, a dopuštali su i oštru, otvorenu igru, pa su gledatelji mogli uživati u pravom spektaklu, dostojnom otvaranju SP-a.

Njemačka je povisila vodstvo u 61. minuti susreta nakon što je Miroslav Klose sjajno reagirao na ubačaj Borowskog. Gađao je glavom, lopta je pala iza leđa kostarikanskog vratara, no Klose je visoko podignuo nogu i gurnuo loptu u mrežu.

No, u 73. minuti Kostarika je njemačku klupu zavila u crno. Igrači trenera Alexandrea Guimaraesa dodavali su se na samom rubu njemačkog šesnaesterca, te pronašli Wanchopea, koji majstorski provlači loptu ispod Porrasa i daje domaćinima na znanje da nemaju razloga za rano slavlje.

Ipak, majstorija koju je Frings napravio u 87. minuti nešto je neobranjivo. Schweinsteiger je kratko dodao, a Frings odapeo s 30-ak metara i pogodio gornji lijevi kut kostarikanskog gola. Bio je to znak za prepunu minhensku ljepoticu da ustane na noge i pozdravi prva tri njemačka boda.

Više razloga za slavlje nakon posljednjeg zvižduka argentinskog suca Horacija Elizonda imali su, naravno, domaćini, iako momčad Alexandrea Guimaraesa može visoko uzdignute glave kazati kako je uspjela namučiti jednu od najvećih svjetskih reprezentacija. Ako ništa, odlična preferenca Kostarinakcima za težak put koji ih očekuje.

Tijek utakmice:

90. - U igru je umjesto Schneidera ušao Odonkor, a izbornik Kostarike odgovorio je uvođenjem Azofeife umjesto Gonzalesa.  
 

87. - Nevjerojatan pogodak Fringsa! Schweinsteiger je kratko dodao za Fringsa, koji s 30-ak metara punom nogom pogađa gornji lijevi kut kostarikanskog gola.  
 
85. - Lahh je uputio vrlo riskantnu loptu prema vlastitom vrataru, Wanchope umalo da se nije osladio novom prigodom.  
 
80. - Nijemci su trošili vrijeme i čekali na pogrešku kostarikanaca da eventualno dođu u priliku za popravak ukupnog dojma.  
 
78. - Klosea je u redovima Njemačke zamijenio perspektivni Neuville.  
 
73. - Sjajno proigravanje Kostarikanaca završilo je majstorijom Wanchopea koji pogađa drugi put na utakmici. Nijemci su očekivali da će pomoćni sudac pokazazi na zaleđe, no unatoč dvojbenoj situaciji, to se nije dogodilo.  
 
71. - Klinsmann je odlučio Borowskog zamijeniti sjajnim veznjakom Kehlom.  
 
65. - Kostarikanac Drummond prvi igrač SP-a koji ulazi kao zamjena.  
 
63. - Njemačka je nastavila s presingom, i dalje je kružila oko šesnaesterca Kostarike.  
 
61. - Borowski je započeo akciju, loptu dobacio do Klosea, koji glavom sprema loptu iza vratara, kasnije iz drugog pokušaja nogom pogađa svoj  spremio iza leđa vratara Kostarike i postigao svoj drugi pogodak na utakmici.  
 
58. - Nijemci kradu loptu, kreću u brzu kontru, ali Podolski centrira ravno u ruke Porrasa.  
 
57. - Njemačka je pokušala odigrati jedan dugi napad, ali lopta je na kraju završila u rukama vratara Porrasa.  

53. - Slobodan udarac za Kostariku, ali lopta je za Lehmanna nakon Fonsecinog pokušaja.  
 
47. - Nakon Lahmove pogreške Kostarika izvodi svoj prvi korner na utakmici. Wanchope je ubacio za Fonseca kojeg je njemačka obrana ispustila iz vida, no Kostarikanac ne uspijeva zabiti čisti zicer. Bila je to propuštena prilika koje će se Kostarika sigurno sjećati.  
 
45. - Podolski se nije libio iz daleka pokušati iznenaditi Porrasa, no njegov topovski udarac otišao je preko gola.  

45. - Počelo je drugo poluvrijeme.    
 
43. - Jedan od takvih propusta režirao je Borowski, koji nakon propusta uspavane kostarikanske obrane ne uspijeva pogoditi loptu na pravi način sa samo dva metra udaljenosti od protivničkog gola.  
 
40. - Nijemci forsiraju igru po desnom boku gdje je odlični Schweinsteiger, no propusti su postali sve češći u njihovoj igri.  
 
39. - Podolski je izveo slobodnjak s 20-ak metara od gola Porrasa, no lopta odlazi tik poviše grede.  
 
38. - Na drugoj strani kombiniraju Schweinsteiger i Podolski, no Kostarikanci uredno, gotovo školski zatvaraju prilaze svom šesnaestercu.  
 
38. - Wanchope je ponovo pobjegao Nijemcima, no sudac pokazuje vrlo dvojbeno zaleđe.  
 
29. - Kostarika je umirila igru, zbila obrambene redove i zaustavljala akcije Nijemaca u samim začecima.  
 
28. - Prvi žuti karton na SP-u zaradio je igrač Kostarike Fonesca.  
 
28. - Na drugoj strani odmah je zaprijetio Wanchope, sjajno se oslobodio i stvorio izglednu priliku, no Lahm je u zadnji tren podmetnuo nogu i spasio Njemačku od opasnosti.  
 
27. - Kombinaciju Borowskog i Klosea u zadnji tren zaustavio je Martin. Njemačka je izvela korner, ali Kostarika se uspjela obraniti.  
 
24. - Kostarikanska obrana napravila je veliku pograšku i lopru je u kontru iznio Lukas Podolski. No, zastavica linijskog suca podignuta je u zrak.  
 
24. - U prilici za domaćine našao se Schweinsteiger, no bez većeg uspjeha. Bez obzira, bit će sigurno jedan od najjačih aduta Njemačke na ovom SP-u.  
 
22. - Unatoč primljenom golu, Kostarika nije izgledala obeshrabrenom već je i dalje uspješno parirala jakoj Njemačkoj.  
 
18. - Izrađenu akciju Elfa i završno proigravanje Schweinsteiger u pogodak je pretvorio Miroslav Klose. Schweinsteiger je s lijeve strane ubacio loptu u šesnaesterac, točno na nogu Klosea koji postiže svoj šesti pogodak na Svjetskim prvenstvima.  
 
12. - Njemačka obrana napravila je fatalnu grešku i gurnula Wanchopea u priliku. Golgeter izbjegava zaleđe i postiže izjednačujući pogodak.  
 
10. - Ponovo se Klose našao u protivničkom šesnaestercu, sam između dvojice, no visoka lopta bila je nedostižna i za tako vrsnog skakača.  

9. - Nijemci su nastavili s prijetnjama, najveće probleme Kostariki stvarao je Miroslav Klose, a opasan udarac uputio je i Schneider.  
 
6. - Philippe Lahm prodao je dva lažnjaka i s lijevog ruba šesnaesterca pogodio za vodstvo Njemačke.  
 
3. - Već u sljedećem napadu Frings topovski odapinje s 25 metara, lopta se strelovito spušta prema gredi i zamalo ulazi u gol Kostarike.  
 
3. - Schneider je pokušao proigrati Podolskog, no pokušaj je zaustavio Martinez.  
 
2. - Nijemaci rade prekršaj i Kostarika je dobila priliku iz prekida. Skakači su ušli u protivnički šesnaesterac, no veće opasnosti nije bilo.  
 
1. - Sudac Horazio Elizondo dao je znak za početak utakmice Njemačka - Kostarika kojom je otvoreno Svjetsko prvenstvo 2006. Prije prvog zvižduka, minutom šutnje odana je počast svim poginulim nogometašima svijeta.

Dea Redžić

Pročitajte više