Furija više nije luzer: Španjolci osvojili Europsko prvenstvo!

NAKON furioznih 90. minuta i zasluženih 1:0 Španjolske, kapetan Furije Iker Casillas postao je prvi vratar u povijesti kojemu je uručen pehar europskog prvaka.

> Tijek susreta

> David Villa najbolji strijelac turnira

> Nastavljen Ballackog gubitnički niz

> Aragones: Ispunili smo cilj, odlazim!

> Loew: Španjolci su bili bolji

> "Španjolska i Hrvatska imaju najviše prostora za napredak"

Počelo je obećavajuće za Elf, ali nakon 15 minuta njemačke dominacije krenuo je nogometni flamenko. Iako su se Nijemci u nekoliko navrata naizgled kontrolirali igru, za Casillasa nije bilo puno posla, dok je Lehmann često morao skidati loptu sa same gol linije. Španjolska je ostala konstantna, jedina reprezentacija koja nije poražena zasluženo je osvojila prvenstvo Europe. Jedna mlada generacija koja će još godinama harati nogometnim svijetom pokazala je da je već zrela za velike uspjehe. Xavi, Fabregas, Iniesta, Villa, David Silva, Guiza, Sergio Ramos igrači su koji su iznijeli na leđima ovo prvenstvo i koji će u Madridu zasigurno biti dočekani kao kraljevi. No, svjetla reflektora ipak će najviše sjati nad Fernandom "El Ninom" Torresom, strijelcem jedinog pogotka u finalu Europskog prvenstva i novim španjolskim nogometnim herojem.

15 minuta njemačke dominacije

Španjolcima je trebalo točno 15 minuta da probiju početni pritisak Njemačke. Elf je dominirao igrom u otvaranju utakmice, visoko postavljena njemačka obrana nije dopuštala španjolskim veznjacima da upute niti jednu loptu prema naprijed. Loew je svoje izabranike posložio pametno, a oni su čvrstom igrom držali sve konce u svojim rukama.

Nijemci su se do Casillasovog gola pokušali probiti po lijevoj strani, gdje su najčešće kombinirali Podolski i Klose (uz Lahmovu potporu). Ali do prave prilike teško su dolazili, Sergio Ramos i Puyol bili su na visini zadatka.

Počeo flamenko

No, takav ritam nisu mogli dugo držati protiv tehnički bolje potkovanog protivnika. Nakon što su bili nevidljivi u uvodu utakmice, španjolski veznjaci u 14. su minuti pokazali koliko malo prostora im je potrebno. Nijemci su izgubili jednu loptu na centru i krenula je kontra. Po desnom boku loptu je vukao Torres i vratio je do Xavija koji je briljantnim pasom gurnuo loptu iza leđa njemačke obrane i pronašao Iniestu na lijevoj strani. Inesta je povratnom loptom tražio Silvu, a loptu je uspio odbiti Metzelder i gotovo zabio autogol!

Neponovljivi El Nino

Sedam minuta kasnije Nijemcima se predstavio i večeras izuzetno raspoloženi Fernando Torres. El Nino je prije susreta najavio da je "finale njegova utakmica" i imao je svaku namjeru ispuniti dato obećanje. Samo milimetri su ga dijelili od pogotka kad se vinuo u nebesa zahvativši glavom loptu nakon Ramosovog centaršuta, ali pogodio je samo vratnicu.

Torres je priliku za popravni dobio u 33. minuti, a poznato je da El Nino neće dvaput zaredom propustiti veliku priliku. Xavi je poslao dubinsku loptu kroz sredinu, a Torres je pretrčao Lahma (iako je Rosetti mogao suditi prekršaj zbog potezanja) koji je bio ispred njega i trebao ranije ispucati loptu van igrališta, te zatim prebacio Lehmanna koji je izašao s gola, ali nije bio dovoljno brz. Lopta se ušuljala u mrežu za 1:0.

David Silva mora žaliti što samo minutu nakon pogotka nije iskoristio priliku da matira Nijemce i svojim suigračima osigura znatno mirniji nastavak susreta. Vrhunski potez odigrao je Iniesta koji je na lijevoj strani primijetio da Silva ulazi u šesnaesterac i prebacio je njemačke stopere da bi ga proigrao. David Silva pokušao je pucati iz prve, volejem lijevom nogom, i poslao loptu visoko na tribine.

Njemački stroj ostao je nemoćan

U drugom je poluvremenu Loew u igru umjesto Lahma uveo Jansena, a nedugo zatim je i Kuranyi zamijenio Hitzlspergera. Promjene su urodile plodom, Nijemci su se napokon trgnuli i krenuo je pritisak Elfa. Centaršutevi su sjevali sa svih strana pred Casillasov gol, a posebno opasni bili su: Ballack, Podolski i Schweinsteiger. Upravo je ovaj potonji uputio najbolji udarac prema španjolskom golu. Njemački je veznjak pucao silovito i precizno, ali pogodio je svog suigrača Klosea od kojeg se lopta odbila van igrališta.

U 54. minuti gotovo smo vidjeli reprizu prvog gola. Opet je fantastičnu loptu kroz sredinu poslao Xavi, a ispred Torresa do lopte je ovoga puta na vrijeme stigao Lehmann. No, njemački su braniči ovoga puta zadržali Torresa taman onoliko koliko je bilo potrebno da njihov vratar stigne do lopte.

Lehmann pokazao da još nije za staro željezo

Nakon desetak minuta njemačkog pritiska Furija se ponovno trgla, a samo je Jens Lehmann zadržao Nijemce u igri. U samo nekoliko minuta Lehmann je skinuo udarac glavom Sergia Ramosa te dva opasna udarca Inieste. Nekoliko izvrsnih akcija kasnije, pred golom se našao i Senna, ali nezamjenjivi veznjak malo je zakasnio na povratnu loptu koju mu je Guiza ostavio gotovo na gol liniji.

Kako se utakmica počela bližiti kraju, Nijemci su morali sve više preskakivati igru ne bi li došli pred Casillasov gol. Španjolci su te posljednje minute odigrali jako iskusno, smireno, čuvajući loptu što duže i ne žureći prema naprijed te su mirno, u maniri prekaljenih rutinera, dočekali posljednji Rosettijev zvižduk.

Svi europski prvaci:

1960. SSSR

1964. Španjolska 

1968. Italija

1972. Zapadna Njemačka

1976. Čehoslovačka

1980. Zapadna Njemačka

1984. Francuska

1988. Nizozemska

1992. Danska

1996. Njemačka

2000. Francuska

2004. Grčka

2008. Španjolska

Petar Vidov
Foto: AFP

Pročitajte više