Futsal je velika mrlja HNS-a

NOVAC koji iz Uefe godinama stiže na račun Hrvatskog nogometnog saveza za razvoj futsala u Hrvatskoj i za klubove koji nastupaju u Uefinim natjecanjima očito ne nalazi put do onih kojima je namijenjen.

Index je u posjedu dopisa koji je Uefa poslala MNK Nacionalu povodom njihovog plasmana u elitnu skupinu Uefa Futsal kupa u kojoj će igrati s Benficom, kragujevačkim Ekonomcem i ukrajinskim Livovom.

Mikael Salzer iz Uefe uputio je 13. listopada čestitku hrvatskom prvaku Nacionalu za ulazak među 16 najboljih u Europi te naveo jednu vrijednu napomenu u kojoj objašnjava i opisuje da je Uefa poslala HNS-u, putem Hat-Trick programa, novčana sredstva za troškove koje Nacional ima sudjelovanjem u Uefa Futsal kupu. MNK Nacional upitao je vodstvo HNS-a za novac namijenjen za troškove natjecanja, a tamo su im rekli da moraju poslati dopis za taj novac.

"HNS nikada niti jednom kunom nije pomogao niti jednom futsal klubu"

Tek nakon pritisaka koji su trajali posljednjih dana od strane Nacionala i medija, HNS je pokazao spremnost za komunikaciju, ali pitanje je hoće li isti novac dobiti i prošlogodišnji prvak Potpićan koji prošle sezone nije dobio ni lipe Uefinog novca.

Odnos Saveza prema malom nogometu u Hrvatskoj vrlo dvojben. Uz optužbe da su zaboravili na novac za troškove putovanja klubova na natjecanja, treba uzeti u obzir da od Uefe i Fife godišnje HNS dobiva više od 4 milijuna kuna za razvoj futsala i ženskog nogometa u Hrvatskoj.


Prema tvrdnjama vodstva hrvatskih futsal klubova, HNS nikada nije niti jednom kunom pomogao niti jednom hrvatskom futsal klubu, a da stvar bude zanimljivija, predsjednik Vlatko Marković je prošlog proljeća primio predsjednika 1. HMNL prvi put otkada je na čelu Saveza. Gotovo je nevjerojatan odnos koji HNS ima prema futsalu, o čemu svjedoči i informacija da je samo jednom (2000. godine) prisustvovao utakmici hrvatske futsal reprezentacije.

Novcem "za razvoj" futsala HNS je plaćao "troškove reprezentacije", dakle, ne ono za što je bio namijenjen.

Sramota: Libijski savez plaća put i smještaj na Mediteranskom kupu

Nisu samo klubovi zakinuti. Reprezentacija je također čini se prepuštena sama sebi, a izbornik Mate Stanković sam je dogovorio tri besplatna turnira u Cavtatu, Vinkovcima i Libiji. HNS je organizirao samo autobus za domaće turnire, dok ukupne troškove puta i sudjelovanja na Mediteranskom kupu u Libiji plaća tamošnji savez.

Veliki je problem što futsal reprezentacija, prema pravilniku, ne smije imati vlastite sponzore, nego reklamira sponzore HNS-a, a od toga ne dobije ni kune. Jedno od mogućih rješenja koje predlažu futsal klubovi je da se u ugovore HNS-a i njegovih sponzora pridoda stavka koja definira da sponzor od ukupnog iznosa koji daje HNS-u, jedan dio (npr. 10 posto) daje futsal reprezentaciji, jer oni nisu samo sponzori nogometne reprezentacije, nego paketa selekcija.

Zanimljivo je usporediti slučaj sa susjednom Slovenijom. Njihov nogometni savez daje futsal reprezentaciji 350.000 eura za programe koje ona savezu dostavi. U Hrvatskoj ovaj sport na životu održavaju pojedinci i zaljubljenici u futsal koji ulažu svoj novac.

Pročitajte više