Gancima s igračem više samo bod protiv Australije: Socceroosi ostali bez Kewella

REPREZENTACIJA Gane preuzela je prvo mjesto u skupini D svojim prvim remijem na svjetskim prvenstvima izborenim protiv Australije. Za Australce je u 11. minuti zabio Holman, a izjednačio je Gyan iz penala u 24. minuti.



Skupinu D nakon drugog kruga natjecanja po skupinama predvodi momčad Gane sa 4 boda, jednim više od Srbije i Njemačke, dok su Australci razočarani posljednjim mjestom i jednim

Još jedan "Jabulani gol" i novi penal

Milovan Rajevac imao je čast voditi Ganu u 100. nastupu jedne afričke momčadi na svjetskim prvenstvima, ali nije uspio pobjedom osigurati prolazak u drugi krug, iako je njegova momčad više od sat vremena imala igrača više. Od prve minute obje su momčadi igrale oprezno i nisu bile spremne na rizik. Čekala se savršena prilika, a prvi su ju dočekali Australci. U 11. minuti Bresciano je izveo slobodnjak sa 20-ak metara, vratar Gane Kingson espretno je reagirao i lopta mu je pobjegla do Holmana koji iz blizine zabija za rano vodstvo "Socceroosa".

Ganci su odmah krenuli po izjednačenje, Ayew je imao prvi pokušaj, ali odlični Schwarzer bio je spreman. U 24. minuti Rosetti je šokirao "Down Under" crvenim kartonom za Harryja Kewella kojega je na gol-crti lopta pogodila u ruku, i penalom za Ganu. Veznjak Galatasaraya zaradio je 150. crveni karton u povijesti SP-a i već drugi australski u JAR-u. S bijele točke precizan je bio Gyan, danas najbolji i najaktivniji igrač na travnjaku.

S igračem više Ganci su se oslobodili, češće je lopta bila na polovici Australije, ali Afrikanci nikako nisu uspjeli doći do pogotka. Gyan, Asamoah i Boateng bili su blizu, ali lopta je zapela u nogama obrane ili rukama Schwarzera.

Propuštene prilike na obje strane udrugom poluvremenu

U drugom dijelu ista slika. Gyan je nastavio napadati, ali njegov udarac u 48. minuti dobro hvata australski golman. Izmjenama je Australija pogodila, Chipperfield je zaprijetio ni minutu nakon ulaska, ali je glavom tukao malo preko grede. Nevjerojatnu priliku za vodstvo s igračem manje propustili su "Klokani" u72. minuti, kada je Wilkshire pucao, Kingson obranio, a lopta je došla do Kennedyja koji nespretno puca u pod prema nebranjenom golu, a vratar je taman imao vremena ustati i uhvatiti loptu. Do kraja su se izmjenjivale prilike na obje strane, ali pogodaka nije bilo.

Gana je ta koja može žaliti što nije iskoristila brojčanu prednost na teren, ali i Australci mogu žaliti za nekoliko dobrih prilika. Australski izbornik, osim dva boda, izgubio je i Harryja Kewella, koji će zbog isključenja propustiti posljednju utakmicu u skupini.

Početni sastavi:

GANA: Kingson, Addy, Jonathan, Sarpei, Pantsil, Annan, Prince, K.Asamoah, Tagoe, A.Ayew, A.Gyan

AUSTRALIJA: Schwarzer, Neill, Moore, Carney, Wilkshire, Culina, Valeri, Holman, Emerton, Bresciano, Kewell

Sudac: Roberto Rosetti (Italija)

Pročitajte više