Gatlinu prijeti doživotna zabrana nastupa

OLIMPIJSKI pobjednik i svjetski prvak, te svjetski surekorder na 100 metara, Amerikanac Justin Gatlin mogao bi dobiti doživotnu zabranu nastupanja ukoliko mu se dokaže uzimanje steroida testosterona, obajvio je Međunarodni atletski savez (IAAF).

"Ukoliko postupak koji vodi Američka antidopinška agencija (USADA) potvrdi da je Gatlin uzimao steroide, prema pravilima IAAF-a odredit ćemo mu doživotnu zabranu nastupanja", stoji u priopćenju IAAF-a.

Gatlin je u subotu navečer objavio kako ga je USADA obavijestila da je bio pozitivan na testosteron nakon utrke 22. travnja ove godine u Kansas Cityju. Ukoliko mu se dokaže krivnja, bit će mu to drugi put u karijeri da je uhvaćen na dopinškoj kontroli, a kazna za drugi prekršaj je doživotna zabrana natjecanja.

Prvi put je bio pozitivan na doping kontroli 2001. kada mu je dokazano uzimanje amfetamina, te je kažnjen s jednom godinom zabrane nastupa, jer mu je kao olakotna okolnost uzeto u obzir objašnjenje da je zabranjeni produkt uzeo kao sastavni dio lijeka za poboljšavanje koncentracije kojega koristi od djetinjstva.

Gatlin je izjavio kako će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se razjasnila novonastala situacija, te je obećao da će u potpunosti surađivati s USADA-om u vezi njegova slučaja.

Pročitajte više