NOGOMETNA ROMANTIKA

"Gattuso je pobjegao i nije imao tko pucati penale u finalu SP-a. Onda mi je sinulo"

Foto: Gulliver / Getty Images

MARCELLO LIPPI, proslavljeni i trofejni trener, prisjetio se detalja s utakmice na kojoj je ostvario uspjeh života.

U live razgovoru s Fabiom Cannavarom na Instagramu otkrio je nepoznate detalje dramatičnih trenutaka odluke tko će biti svjetski prvak 2006.

Nakon što je finale SP-a u Berlinu između Italije i Francuske završilo 1:1, pobjednika su morali odlučiti jedanaesterci, a prije izvođenja penala Lippi se našao u velikim problemima.

"Bio sam miran, uvjeren da ćemo pobijediti. Kao i uvijek prije finala, na papir sam napisao imena šest igrača za koje sam planirao da izvode penale ako do njih dođe. Međutim, do kraja utakmice izvršio sam sve tri zamjene pa mi je tako otpao Totti, koji je bio među zamijenjenima i nije mogao pucati. Zato sam tražio novog izvođača penala", prisjeća se Lippi i nastavlja:

"Prišao mi je Del Piero i pitao me može li, kao za Juventus u finalu Lige prvaka '96, biti izvođač petog, posljednjeg penala. Tada nije ni stigao pucati jer smo već prije pobijedili Ajax i trijumfirali pa se nadao istom scenariju. 

Međutim, ja sam htio da mi on bude treći izvođač, nakon Pirla i Materazzija. Zato sam kao trećeg postavio De Rossija, a Del Piero je bio četvrti. I kako sada naći petog? Gledao sam preostale igrače, ali oni su izbjegavali moj pogled. Računao sam na Gattusa, ali on se već ranije sam izbacio iz konkurencije. Nakon što je u 110. minuti isključen Zidane, došao mi je do klupe i rekao kako on ne bi pucao ako dođe do penala."

Doista užasno tešku, mučnu situaciju neposredno prije raspucavanja za naslov prvaka svijeta Lippi je presjekao tako što se obratio neočekivanom talijanskom heroju SP-a: "Pogledao sam Fabija Grossa i rekao mu 'Ti si taj!' Izborio si penal u zadnjoj minuti za prolazak u osmini finala protiv Australije kada smo pobijedili s igračem manje. Onda si u polufinalu zabio golčinu Njemačkoj u 119. minuti. Ti si čovjek koji donosi velike pobjede u zadnji tren!' On mi je samo odgovorio 'Ok' i to je bilo to."

Grosso je, kao sva ostala četiri suigrača, pogodio, dok je od Francuza dramatično promašio samo David Trezeguet, čija lopta se od prečke odbila na gol-crtu. Međutim, to je bilo dovoljno da Italija osvoji naslov prvaka svijeta.

Pročitajte više