hrvatski rukomet

Gazda Gobac objasnio zašto je baš Červar birao kandidate i kako je izabran Horvat

Foto: Pixell

NAKON debakla na SP-u u Egiptu i osvojenog tek 15. mjesta, što je najgori plasman hrvatske rukometne reprezentacije na svjetskim smotrama od osamostaljenja, izbornik Lino Červar je dao ostavku, a na njegovo mjesto je došao Hrvoje Horvat.

Horvata, koji je bio pomoćnik u Egiptu, predložio je baš Červar, a među rukometnom strukom i medijima postavilo se pitanje je li Horvat doveden kao vatrogasno rješenje ili će mu se dati šansa na dulje vrijeme.

Hrvatska u ožujku u Montpellieru igra kvalifikacijski turnir gdje će put na Igre u Tokio tražiti protiv Francuske, Portugala i Tunisa. U Japan će ići dvije prvoplasirane reprezentacije.

Gobac objasnio zašto je Červar birao kandidate i zašto Balić nije mogao biti izabran

Gazda hrvatskog rukometa Zoran Gobac objasnio je kako je došlo do izbora Horvata i zašto je baš Červar predlagao kandidate te je kazao da u hrvatskom rukometu nema nikakvih sukoba i da nije u krizi, što neki žele prikazati.

''Lino je od strane HRS-a imenovan 2018. za koordinatora svih muških selekcija. Dakle, Lino nije imenovan na tu poziciju 2020., već 2018., i njegov je posao bio da predloži kandidate. Predložio je tri kandidata: Hrvoja Horvata, Slavka Golužu i Ivana Balića. Sva tri kandidata su po meni korektna i sa sportske strane zadovoljavaju sve uvjete. Jedino Ivano mora još završiti taj dio naobrazbe da bi mogao biti kandidat. Ivanu nitko ne može uzeti rukometno znanje, samo mora neke stvari položiti i, normalno, u budućnosti će biti jedan od kandidata'', kazao je Gobac i objasnio kako je došlo do sjednice kad je Horvat izabran:

"Horvata smo izabrali telefonskom sjednicom"

''Ovo što se piše sad u medijima, o nekim podjelama, to mi nije normalno. Sad ću vam reći kako je došlo do izbora Hrvoja Horvata. Na sastanku u Savezu koordinator za muški rukomet Lino Červar je nakon ostavke na mjesto izbornika predložio kandidate. Na sastanku smo bili predsjednik Grahovac, tajnik Poljak i ja. Nismo imali puno vremena i odmah smo pokrenuli telefonsku sjednicu s ostatkom Upravnom odbora. Od 15 ljudi koji participiraju u Upravnom odboru 12 ih je bilo za Hrvoja Horvata. Jedan kandidat je bio protiv, jedan je bio suzdržan, a nismo uspjeli doći do jednog kandidata koji je bio nedostupan. Gospodin Horvat je praktički konsenzusom bio izabran. Nije bilo nikakvog sukoba ni podjela. Moj uvjet je bio da novi izbornik ne bude tu samo tri dana, kao što mnogi tumače. I u slučaju da se Hrvatska ne kvalificira na Igre u Tokiju, Hrvoje Horvat će biti na klupi reprezentacije na Euru sljedeće godine. To je bio moj uvjet, da ne potrošimo čovjeka na jedno natjecanje'', kazao je Gobac.

"Nema nikakve krize, a Červar ovo nije zaslužio"

Alfa i omega hrvatskog rukometa smatra da je hrvatski rukomet na pravom putu i da nije nikakav šok da je muška reprezentacija podbacila u Egiptu.

''HRS se ne nalazi ni u kakvoj krizi. Nakon dugo vremena i ženska reprezentacija je napravila odličan rezultat, uzela je medalju, što je bio šok. Mediji su napravili veći šok što hrvatska muška reprezentacija nije uzela medalju u Egiptu. Za mene to nije bio nikakav šok jer znam u kakvom je stanju bio dobar dio igrača i izbornik. Červar je bio u lošem zdravstvenom stanju, bio je pod injekcijama i mislim da nije zaslužio omalovažavanje, što mu se sad događa.

Mislim da Savez treba nastaviti put na kojem je. Savez se vodi na transparentan način, Upravni odbor donosi odluke konsenzusom i mislim da svi koji sudjeluju u radu rukometnog Saveza Hrvatske su jedno tijelo'', završio je Gobac.

Pročitajte više