Georg Koch ima rak: Umrijet ću, bolest je neizlječiva

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

BIVŠI golman Dinama Georg Koch (52) u intervjuu za njemački Bild otkrio je da ima rak u terminalnoj fazi i da su mu liječnici rekli da će uskoro umrijeti. Nijemac koji je u Dinamu bio u sezoni 2007./2008. u svibnju prošle godine napustio je trenersku poziciju u trećeligašu Viktoria Koln iz "osobnih razloga", a sad je otkrio da je teško bolestan.

"Bolest je neizlječiva, umrijet ću. Liječnici su mi prije godinu dana rekli da imam šest mjeseci života, ali još sam tu. Volio bih pogledati još po jednu utakmicu svakog kluba u kojem sam igrao", rekao je Koch u emotivnom razgovoru i dodao:

"Ima dana kad mi se čini da bih mogao iščupati drvo. Tad hodam satima, a ima faza kad se osjećam jadno i ne ustajem iz kreveta. Za stvari za koje mi je inače potrebno pet sekundi, tada mi treba pola minute. Ali borim se i ne kukam, to nikad nije bio moj stil."

Koch je u Dinamo došao u ljeto 2007. kao slobodan igrač nakon što je raskinuo ugovor s Duisburgom. Za Dinamo je odigrao 39 utakmica i osvojio naslov prvaka i Kup, a na kraju sezone napustio je Maksimir nakon što se vratio Tomislav Butina.

Kratko igrao, ali je osvojio navijače

Iako je u Maksimiru bio samo jednu sezonu, Nijemac se jako brzo Dinamovim navijačima uvukao pod kožu. Imao je i atipičan stil branjenja, a osvojio ih je neobičnim izjavama. Najpoznatija bila je sigurno ova:

Volim ovaj Maksimir. Kada uđete na stadion, ovdje miriše na nogomet. U WC-u je miris znoja, dima i urina bezbroj generacija koje su gradile klub", rekao je dok je bio član Dinama, a par godina kasnije dao je intervju Sportskim novostima kad je posjetio u Maksimir. Iznenadile su ga nove svlačionice i hotel za igrače.

"Gledam sve novo. Hotel i svlačionice kao da sam na Allianz Areni. Gdje je moj Maksimir? Kada sam otišao 2008. bio sam slomljen. Znam da će neki reći da sam bio ovdje tek godinu dana, ali imam tu neku posebnu vezu s klubom, navijačima i Zagrebom. Neke spone koje su neraskidive. Valjda zbog mog karaktera.

Uvijek sam bio direktan i pun poštovanja prema nogometu od kojeg živim i kod mene nema ‘talasanja’. Što mislim to i kažem, bez obzira na posljedice. I ne mijenjam mišljenje. Valjda su to navijači prepoznali. Nemam drugo objašnjenje. Znate, danas su na sceni nove generacije. Oni mladići, prepoznat će te ih po tome što izlaze iz svlačionica sa smiješnim torbicama pod pazuhom.

Njima je sve servirano i nemaju grama poštovanja prema ljudima koji desetljećima rade u klubovima. Onda odigraju jednu utakmicu i misle da su svu pamet svijeta popili. Ja ne pripadam tom svijetu. Meni je oružar prva zvijezda kluba jer on je konstanta, svi su prolazni. Tako sam odgajan, tako mislim", rekao je Koch.

Za Dinamo je odigrao 39 utakmica, a bio je u onoj legendarnoj momčadi koja je u listopadu 2007. pobijedila Ajax u Amsterdamu 3:2. U Dinamo je stigao kao slobodan igrač iz Duisburga, a u karijeri je još branio i za Rapid, Energie Cottbus, Kaiserslautern i Fortunu iz Dusseldodrfa, za koju je odigrao 118 utakmica.

Pročitajte više