George Best izgubio svoju najveću bitku

LEGENDARNI nogometaš George Best izgubio je svoju najveću bitku te je u 59. godini izdahnuo od infekcije dišnih puteva koja je uzrokovala gubitak imuniteta i unutarnje krvarenje. Nekadašnja zvijezda Manchester Uniteda i irske reprezentacije posljednje je sate proveo u londonskoj Cromwell bolnici, okružen svojom obitelji i prijateljima.

Best je u bolnicu sa simptomima gripe primljen još 1. listopada, no stanje mu se brzo pogoršalo i liječnici su mu u srijedu navečer dali tek nešto više od 24 sata života.

Slavnom nogometašu je prije tri godine presađena jetra, a doktor Roger Williams koji je izvršio operativni zahvat poručio je kako se Best nikada neće potpuno oporaviti. Unutarnje krvarenje nije se dalo zaustaviti jer je organizam bio gotovo bez snage, a kobno pogoršanje dogodilo se u srijedu navečer.

Probleme s jetrom Best je prouzročio čestim alkoholiziranjem, radi čega je više puta bio i na liječenju. Podvrgnuo se i meditaciji kako bi ojačao imunitet i pomogao svom organizmu da što bolje prihvati novu jetru. Kada je u listopadu hospitaliziran u teškom stanju, njegov liječnik opovrgnuo je glasine o navodnoj ponovnoj ovisnosti svog klijenta.

Iako nogometaš, rodom iz Belfasta, nije konzumirao alkohol, njegova rana smrt bila je neizbježna, tvrde liječnici.

Best je u cijelom svijetu imao status nogometnog velikana koji je dao golem doprinos britanskom sportu. Vrhunac karijere Best je doživio 60-ih godina, kada je postao prvi nogometaš sa imidžem pop zvijezde.

No, boemski život dostojan najvećeg playboya doveo ga je na rub; borio se sa alkoholom, policijom, bankrotom, da bi naposljetku doživio i cirozu jetre. No, njegov talent, karizma i golemi sportski uspjesi nisu ostali u sjeni njegova razudanog života.

Best je više od ičega volio živjeti i pobijeđivati, no bitku s iznemoglim organizmom jednostavno nije mogao dobiti. Manchester United je 1965. godine doveo do naslova prvaka u nacionalnom prvenstvu, a 1968. i do naslova u europskom Kupu.

Njegova uloga i liderstvo u "Crvenim vragovima" nije ostala nezapamćena, pa je iste godine proglašen za najboljeg europskog nogometaša. U dresu kluba s Old Trafforda Best je na teren istrčao čak 466 puta, te je zabio 178 golova.

Portret Georgea Besta:

Rođen 22. svibnja 1946. u u Belfastu

Klubovi:

1963-1974 Manchester United (361 prvenstveni nastup; 136 prvenstvenih golova)

1975 Stockport County, Los Angeles Aztecs, Cork Celtic

1976 Fulham

1978 Fort Lauderdale Strikers

1979 Hibernian

1980 San Jose Earthquakes

1983-1984 Bournemouth

Trofeji:

Prvak Europe (Manchester United, 1968)

Prvak Engleske (Manchester United, 1964-65, 1966-67)

Nogometaš godine u Engleskoj (1968)

Europski nogometaš godine (1968)

Nastupi za reprezentaciju Sjeverne Irske: 37; 9 golova

Debitirao u dresu Manchester Uniteda u rujnu 1963. godine protiv West Bromwich Albiona u dobi od 17 godina.

Prvi nastup za reprezentaciju upisao 1964. protiv Walesa.

1966. godine dobio nadimak "El Beatle".

Nakon što je 1968. godine s Manchester Unitedom osvojio naslov prvaka Europe izabran za najboljeg europskog igrača te godine. U pobjedi 4-1 protiv Benfice u finalu Kupa prvaka strijelac jednoga gola.

1970. godine postigao šest golova u 8-2 pobjedi protiv Northampton Towna u petom kolu engleskog Kupa, najbolji golgeterski učinak jednoga igrača u povijesti Manchester Uniteda u jednoj utakmici.

1980. godine prvi se put pokušao liječiti od alkoholizma.

1984. proveo dva mjeseca u zatvoru zbog vožnje u pijanom stanju i vrijeđanja policajca.

2000. primljen u FIFA-inu Kuću slavnih.

U srpnju 2002. transplatiranma mu je jetra.

U listopadu 2005. godine primljen u bolnicu Cromwell zbog upale bubrega, tri tjedna boravio na intenzivnoj njezi.

Prije nekoliko dana stanje mu se pogoršalo, te je umro 25. studenoga 2005.

Pročitajte više