Gerard Pique prekida mirovinu i vraća se nogometu?

Foto: Profimedia

GERARD PIQUE, legendarni branič španjolske reprezentacije i jedna od ikona Barcelone, prije samo dva mjeseca objavio je da odlazi u mirovinu. Napravio je to objavom emotivnog videa s porukom navijačima kluba, za koji je odigrao 615 utakmica, a koji dan kasnije je i u suzama otišao s travnjaka. Španjolski mediji pišu da bi se mogao vratiti na teren.

Pique je vlasnik španjolskog drugoligaša Andorre i njegov mogući povratak nogometu povezuje se s tim klubom unatoč izjavi koju je dao kad je odlazio iz Barcelone. "Nogomet mi je dao sve. Barcelona mi je dala sve. Vi, navijači, dali ste mi sve. I sad, kad su svi dječački snovi ostvareni, želim vam reći da sam odlučio kako je stiglo vrijeme za privesti ovaj put kraju. Uvijek sam govorio da za mene neće biti drugog kluba osim Barce. Tako će i biti", rekao je tada.

Postoje problemi u tom poslu

Upitno ostaje koliko je, zbog financijskih restrikcija i pravila, realno očekivati njegov mogući povratak na teren. Pique se odlaskom iz Barcelone odrekao 30-ak milijuna eura, koliko mu je klub ostao dužan zbog pandemije, ali i prihoda iz ugovora, kojim je bio vezan za klub do ljeta 2024. godine. Njegova plaća u Barceloni predstavlja problem za Andorru.

La Ligin odbor za financije trebao bi procijeniti njegova primanja, odnosno je li realno da si ga klub iz španjolske druge lige s vrlo ograničenim salary capom može priuštiti. On u Andorrinom slučaju nije veći od sedam milijuna eura, što je za klub problem čak i ako se La Liga nastavi držati prakse pa dozvoli potpis igraču uz primanja upola manja od dosadašnjih.

Također, prema postojećim pravilima, klubu imaju pravo pomoći sponzori, ali uz ograničenja. Ni ona ne idu u prilog Andorri i Piqueu. Osim toga, Pique se i dalje vodi kao igrač Barcelone. Trenutačno je suspendiran zbog navodnog vrijeđanja suca u oproštajnoj utakmici. Dobio je kaznu od četiri utakmice neigranja, a zasad je odradio tek jednu. Ostale će do 15. siječnja.

Pročitajte više