Gerrard: Ne znam kako će Hrvati zaustaviti Croucha!

BRZO nam je proletjelo vrijeme u press centru Arsenalovog zdanja u Sant Albanasu jer smo ga kratili razgledavajući brojne fotografije ikona Topnika i razgovarajući s mnogobrojnim pripadnicima domaćih medija. Oko 12,30 sati pojavio se kapetan Steven Gerrard. Bit će ovo za njega velika utakmica jer iako na dužnosti samo mijenja svog kolegu Johna Terryja, kapetanska vrpca Gordon Albiona nosi tu slatku odgovornost. Ma koliko god on o tome šutio.

>>> Englezi traže 24 milijuna funti vrijedan gol

"Treba nam bod, ali idemo na pobjedu. Utakmicu s Hrvatskom usporedio bih sa utakmicom Liverpoola u Istanbulu, kada smo se vratili nakon 0:3 i nakon penala slavili protiv Milana. Za mene je čast biti kapetan, ali samo čuvam mjesto Terryju. Volio bih da pobijedimo i za njega jer znam koliko žarko želi na EP. No naravno da bi mi više od kapetanske vrpce značio naš uspjeh. Nadam se da će nam duh zajedništva pomoći i da će nas podržati naša vjerna publika."

 "Allarounder" Liverpoola nije uspio izbjeći pitanja o Davidu Beckhamu. Teško da to ovdje ikome uspijeva. Osim, naravno, Steveu McClarenu. Taj je maher svoje vrste.

"Ovo su utakmice za iskusne igrače poput Beckhama, on je najbolji kad je najteže. Iskustvo bi nam moglo puno donijeti iako imamo i zaista kvalitetnih mladih igrača. David je jedan od najboljih, ma najbolji na svijetu. Ima najbolji centaršut i to će biti naša prednost. Ne znam kako će Hrvati zaustaviti Croucha. No, ako Becks i ne počne utakmicu, imamo drugih dobrih i kvalitetnih igrača".

O Hrvatima nije pričao mnogo, tek napominje ono što se može vidjeti na tablici.

"Hrvati su kvalitetni, imaju iskusne igrače, tehnički potkovane. Prvi su na tablici, a tablica ne laže. Ne vjerujem da će im nedostajati motiva. Gledao sam njihove intervjue, oni će dati sve od sebe da se pokažu na Wembleyju. Poštujemo ih, ali idemo na pobjedu. Trebat će nam dobre lopte na Petera Croucha, ako ih neće dati Beckham, dat će ih drugi igrači u koje također vjerujemo. Ni slučajno ne smijemo paničariti ukoliko primimo gol, ali vjerujem da će naša mreža ostati prazna. U srijedu nema isprike."

Gerrard je otklonio i najmanje sumnje da će Englezi biti pod pritiskom: "Za nas je svaka utakmica velika utakmica. Osobno, zbog ovoga i igram nogomet, a ne zbog malih utakmica."

Dokazat ćemo svima da zaslužujemo EP

Nakon Gerrarda na "streljanu" je izašao i engleski izbornik. Optimizam i samopouzdanje nisu ga napustili niti nakon današnjeg treninga. Sa ciničnim osmijehom izbjegavao je neugodna pitanja, i kao što smo pretpostavili nije otkrio udarnu jedanaestorku za sutrašnju utakmicu.

"Odlučio sam tko će igrati, ali neću vam još reći. Iako neki igrači misle da znaju, niti oni ne znaju tko će u vatru", kratko će McClaren koji nije htio odgonetnuti tko će sutra stati među vratnice, niti se detaljno osvrtao na bekemovsko pitanje.

Radije pričao o silnom revoltu koji će njegovim momcima biti dodatni motiv da dokažu kvalitetu vrijednu Europskog prvenstva.

"Ne razmišljamo o tome da remi vodi dalje. Mi idemo na pobjedu. Sjedenje i čekanje nikada nam nije donijelo ništa dobro. Kvalifikacije se sastoje od 12, a ne od 11 ili 10 utakmica i ne opterećuju me priče u kojim se naglasak stavlja na naše mučenje sve do kraja ciklusa. Na kraju su svi tamo gdje zaslužuju biti. U drugom dijelu kvalifikacija podignuli smo se jer smo igrali kao momčad. Vratio se timski duh. Ovdje se ne radi o Owenu, Beckhamu, Gerrardu ili nekom četvrtom, ovdje se radi o engleskoj reprezentaciji." - kaže izbornik te se nadovezuje:

"Za nas je, primjerice, veliki dobitak povratak Johna Terryja koji je jutros trenirao s dečkima. Zajedno smo započeli ove kvalifikacije i smatram da ih moramo i završiti tako. Zato su s nama i Terry i Owen i Rooney".

Silno samopouzdanje koje emitira dan uoči utakmice temelji se na dobrim rezultatima. Ili barem tako McClaren tvrdi.

"Da, upravo nas dobri rezultati u kvalifikacijama tjeraju na optimizam. Sve je u našim rukama i znamo što moramo učiniti. Dokazat ćemo svima da smo dovoljno kvalitetni da se kvalificiramo na EP. Zajedno smo odradili jedno dugo i naporno putovanje, red je da ga završimo u stilu".

Novinari su i dalje inzistirali. Beckham ili Wright-Phillips, Carsson ili Robinson... McClaren je ostao pri svom. Šanse smo u postocima zatražili od reportera Timesa Matta Huggela koji kaže da Carson naspram Robinsona vodi 60:40. Prema njegovim tvrdnjama Engleska bi sutra mogla izgledati ovako: Carson, Richards, Campbell, Lescott, Bridge, Barry, Gerrard, Lampard, J.Cole, Beckham i Crouch.

"Uvijek postoji rizik. Ili ćete imati iskustvo ili mladenački žar. No, neki mladi igrači su već veliki igrači, to nema veze s godinama. Ili jeste ili niste. Pogledajte Richardsa, pa i Lescotta. David Beckham potreban je ovoj reprezentaciji, iako protiv Austrije nije pokazao zavidnu fizičku spremu. On je i dalje jedan od najboljih na svijetu na svojoj poziciji. A posljednjih je dana na treninzima izgledao fantastično." - reći će izbornik.

McClaren se suočio i sa neugodnim pitanjima o svojoj budućnosti na klupi Gordog Albiona. Koliko god bila neugodna, ta pitanja za njega ove godine nisu neka posebna novost:

"Ne razmišljam o tome. Često mi tijekom putovanja prilaze navijači i izražavaju podršku. A svakako je najveća podrška koju dobivam stigla od strane ostalih menadžera koji znaju kako ću se sutra navečer osjećati dok budem sjedio na klupi. Izbornik mora znati izabrati pravu momčad u pravom trenutku. Zajedno sa svojim stručnim stožerom imam dovoljno iskustva kada se radi o odlučujućim utakmicama. Znam kako igrati kada mi trebaju bod, gostujuća pobjeda, ili pak gol u gostima. Moram biti i hazarder i konzervativac. Ne bojim se rizika, sjetite se utakmice Kupa UEFA kada sam s Middlesbroughom na poluvremenu gubio 3:0 od Steaue i na kraju dobio utakmicu".

Nije nam dugo trebalo, bila je to zaista luda utakmica.

"A sada se sjetite kako je Engleska igrala prvih pola sata na Wembleyju protiv Rusije i Estonije. Tako ćemo izgledati i sutra, to je pravi put do ranog pogotka i našeg konačnog slavlja."

Dea Redžić
Foto: AFP

Pročitajte više