Giriček: Sigurno ću igrati za reprezentaciju

POVODOM Gordanovog prelaska u Orlando, za koji se nadamo da će biti veliki korak naprijed u njegovoj karijeri, zahvaljujući ljubaznosti kolega sa Sportske Centrale objavljujemo tekst intervjua s Gordanom Giričekom, napravljenog prije prelaska u Orlando.

Kako se osjećaš kao igrač u NBA-a, u usporedbi s igranjem u Ciboni ili nekoj drugoj europskoj momčadi?

- U Europi mi je bilo mnogo lakše, jer sam tamo sa svojim fizičkim predispozicijama bio jedan od dominantnih igrača. U NBA nisam više tako superioran, i trebam koristiti i druge mogućnosti da dođem do koša. 

Osvrnimo se malo na hrvatske igrače koji igraju u NBA. Pratiš li njihove igre?

- Kukoč je sigurno najiskusniji i dobro igra, Bagarić igra nešto manje, a ja sam sa svojom minutažom zadovoljan za prvu sezonu i na meni je samo da je još bolje iskoristim u utakmicama koje slijede.

Hoćeš li igrati za Hrvatsku na Europskom prvenstvu?

- Ukoliko budem zdrav i ukoliko me moji "poslodavci" iz reprezentacije bude željeli u momčadi, i ako s njihove strane ne bude nikakvih problema, onda ću sigurno igrati.

Što kažeš na povratak Ace Petrovića na klupu Cibone?

- To su izgleda stane promene u Ciboni. Aca je vec triput dosao i triput otisao iz Cibone u poslednjih nekoliko sezona. Tamo se stalno vrte isti ljudi, mada mislim da je on kvalitetan trener i dobro je sto opet dosao u hrvatsku kosarku.

Gordane, posljednji put kad smo pričali spomenuo si da te je pomalo sustigao umor i da se nisi još navikao na strahovit tempo igranja NBA utakmica, i da tvoja igra i preciznost u šutu dosta trpe zbog toga. Reci nam kakvo je sada stanje i jesi li zadovoljan svojim igrama u posljednjih nekoliko mjeseci?

- Moja najveća mana ili prednost je činjenica da nikad nisam u potpunosti zadovoljan svojim igrama. Recimo, nekada kad odigram utakmicu u granici odličnog, uvijek obraćam pažnju na one stvari koje sam još mogao ispraviti i tako pokušavam unaprijediti svoju igru. To jednostavno ima za posljedicu da uvijek mislim da mogu bolje i kvalitetnije igrati.

Je li te neki igrač iz tvoje momčadi ili netko protiv koga si igrao u NBA posebno inspirirao ili utjecao na tvoju igru ?

- Ja uvijek težim da se usporedim s najboljim igračima iz protivnickih momčadi. Uvijek sam bio vrlo natjecateljski raspoložen i volio sam uzimati stvari u svoje ruke kada se lomi i odlučuje neka važna utakmica. Uvijek se rado prihvaćam zadatka čuvanja najvećih protivničkih zvijezdi, kao sto su npr. Kobe (Bryant) ili Tracy (McGrady). Tako sam najlakše mogao vidjeti gdje sam u usporedbi sa svim vrhunskim košarkaškim zvijezdama.

Za kraj nam reci što ti znači nastup na ovogodišnjem All Star vikendu?

- Znači mi da sam priznat i uočen od nepristranih NBA stručnjaka. Svojim igrama sam izborio mjesto u Rookie All-Star sastavu, što je odlična promocija i podstrijeh da ovu sezonu odigram još bolje i da uvijek idem korak više kao NBA igrač. 

Pročitajte više