Gobac: To su gluposti, Kiel je preveliki klub da bi namještao utakmice

SLOŽIT će se vodeći ljudi hrvatskog rukometa da je navode njemačkih medija, potvrđene iz samog vrha Bundeslige, kako je Kiel namještao utakmice Lige prvaka vrlo teško komentirati "jer takve glasine može plasirati" bilo tko, ali na kraju ipak moraju zaključiti kako je nevjerojatno da bi se jedan od najvećih klubova upuštao u takve malverzacije. Koje je, prema mišljenju Zorana Gobca, ionako nemoguće izvesti.

> Kiel namještao utakmice Lige prvaka?

"Ma dajte, pa to su gluposti", bila je prva reakcija čelnog čovjeka Rukometnog kluba Zagreb. "Kiel je preveliki klub, a Noka Serdarušić prevelik trener da bi si to dopustili. To su najobičnije izmišljotine koje je netko pokrenuo nakon nerealiziranog transfera", mišljenje je Zorana Gobca. Naime, vijest o namještenju utakmica pojavila se paralelno s informacijom da Serdarušić ipak neće preuzeti Lowen zbog narušenog zdravstvenog stanja. Pitanje je samo što je bilo prije - kokoš ili jaje?

"Što bi tek mi trebali reći?"

Za razliku od Gobca, predsjednik Bundeslige Manfred Werner smatra kako je Lowen odustao od Serdarušićevog angažmana upravo zbog afere koja je bacila ljagu na njemački rukomet. "Kad je Lowen čuo priče o namještanju, zapitali su se jesu li odabrali pravog trenera za iduću sezonu", rekao je Werner novinaru Bilda nakon što je obznanio da su sve europske utakmice Kiela od 2000. naovamo pod istragom.

"Pa što ima veze? Neka provedu istragu", kaže Gobac koji je siguran da neće pronaći niti jedan dokaz protiv ponajboljeg europskog, pa tako i svjetskog, rukometnog kluba. "Što bi tek mi trebali reći za finale Svjetskog prvenstva? Ili za sve druge utakmice u kojima su nas suci oštetili? Pa mi smo i ove sezone imali situaciju u Zagrebu, baš protiv Lowena, da su sudačke odluke bile protiv nas u omjeru 17-2. Mi smo naravno ukazali na to, pisali prosvjedno pismo, a sad jesu li suci pogriješili ili su sudili tako po nečijem diktatu ili ima tu nekakvih simpatija odnosno antipatija... U svakom slučaju, nema govora o kupovini utakmica. To su gluposti", još jednom ističe Gobac.

Poljak: Nikakve namještaljke se nisu spominjale dok sam ja bio u Izršnom odboru

Damir Poljak, glavni tajnik Hrvatskog rukometnog saveza, koji je baš 2007. izabran u Izvršni odbor Europske rukometne federacije, te je tu funkciju obavljao do prije nekoliko mjeseci, također smatra kako je deplasirano govoriti o nekakvim namještaljkama u slučaju uglednog i moćnog kluba kao što je Kiel.

"Prvi put čujem, ovo mi je prvi glas da postoje takve priče", kaže Poljak kojeg smo zatim uputili u napise koji su danas preplavili naslovnice njemačkih tiskovina. "Iskreno, ne vjerujem da se tako nešto može izvesti. Posebno u finalu Lige prvaka. To je ipak jedno preozbiljno natjecanje. Ma nema šanse", kaže Poljak i dodaje kako nikad dosad u svijetu vrhunskog rukometa nije bilo spomena o namještanju ili kupovini utakmica.

"Dok sam ja bio član Izvršnog odbora EHF-a to se nije nikad spominjalo. Nikad se nije govorilo i nikakvim istragama niti je bilo naznaka da se tako nešto događa", kaže Poljak i ističe da će Nijemcima biti vrlo teško dokazati eventualno namještanje utakmica, čak i ako ga je bilo, u što, kako se čini, nitko tko se bavi rukometom doista ne vjeruje.

P.V.
Foto: Index / AFP

Pročitajte više