NBA

Goran Dragić je zdrav, ne igra, gleda utakmice drugih klubova i zarađuje milijune

Foto: EPA-EFE

DOK Luka Dončić u svojoj četvrtoj NBA sezoni nastavlja razvoj u jednog od najboljih košarkaša svijeta, druga slovenska NBA zvijezda ove je sezone potpuno nestala s radara. Goran Dragić ljetos je protiv svoje volje postao igrač Toronta, s kojim se uskoro neformalno rastao iz osobnih razloga.

Samo pet nastupa za Toronto i razlaz

Ove je sezone 35-godišnji Ljubljančanin nastupio samo pet puta za Toronto, koji ga je dobio ovog ljeta od Miamija u razmjeni za Kylea Lowryja, a posljednji put još 13. studenog. Nakon toga objavljeno je da neće biti uz momčad iz osobnih razloga. U međuvremenu, Dragić je krajem godine snimljen na treningu u dvorani Miamija, a u petak se pojavio na utakmici svoje bivše momčadi.

Slučajno ili ne, u dvorani je bio dok su Raptorsi ionako bili u gradu jer su dan kasnije igrali protiv Heata (i pobijedili ga nakon tri produžetka), ali svejedno je mnoge iznenadilo što se igrač jedne NBA momčadi našao u publici na utakmici drugih dvaju klubova.

Fotografija je izazvala ogorčene reakcije kanadskih fanova, koji su na društvenim mrežama ostavili gomilu pogrdnih komentara na račun bivšeg All-Stara. Ali o čemu se zapravo radi, kako je slovenska legenda došla do ove situacije i što joj nosi budućnost? Zapravo, sve je prilično jednostavno i lako objašnjivo.

Žrtva nemilosrdnog NBA biznisa

Dragić je prethodnih šest i pol sezona igrao za Miami, kojem je 2020. u bubbleu pomogao do senzacionalno dođe do NBA finala. Prošlog ljeta postao je žrtva nemilosrdnog NBA biznisa, iako nije zamjerio klubu u kojem je proveo najljepše dane karijere.

Naime, nakon što mu je istekao ugovor s Torontom, Kyle Lowry odlučio je karijeru nastaviti u Miamiju. No Heat nije imao dovoljno prostora pod salary capom pa je problemu doskočio popularnim "sign-and-tradeom". 

Lowry je prvo produljio s Raptorsima, koji su ga onda razmijenili u Heat za mladog centra Preciousa Achiuwu, a kako bi plaće razmijenjenih igrača bile ujednačene, Miami je u transfer ubacio i Dragića, kojem je prethodno aktivirao opciju ugovora od 19 milijuna dolara za ovu sezonu.

Razljutio Kanađane i prije dolaska

Da Miami nije aktivirao tu klauzulu, Dragić bi postao slobodan igrač i mogao potpisati za klub po želji (iako za vjerojatno pet puta manji novac), a najglasnije se govorilo o njegovoj želji da se priključi Luki Dončiću u Dallasu.

No ovako je protiv svoje volje završio u Kanadi, kojoj se u startu zamjerio izjavom za slovenske medije da mu "Toronto ne bi bio prvi izbor jer ima više ambicije". Raptorsi su ga planirali dalje razmijeniti za mlađeg igrača i brzo su odlučili da na njega ne računaju kako bi u ulozi pričuvnog razigravača testirali i razvijali rookieja Dalana Bantona.

Zato je sporazumno odlučeno da Dragić ne mora biti uz momčad koja na njega ne računa te su mu Raptorsi dopustili da vrijeme do isteka prijelaznog roka (ili do razmjene ako se ukaže prilika) provodi gdje god želi. A on ga je mahom provodio u Miamiju, pa čak i uoči Nove godine na društvenim mrežama objavio (pa uskoro obrisao) snimku na kojoj trenira u pomoćnoj dvorani Heata.

Raskid sredinom veljače

Prijelazni rok u NBA ligi istječe 10. veljače, a kako stvari stoje, Dragić će i nakon toga biti igrač Toronta jer je zbog njegovog visokog ugovora teško istovremeno Dragiću pronaći novi dom po mjeri i zauzvrat dobiti "paket" igrača i/ili pickova na draftu pod ograničenjima salary capa.

Zato je najizvjesnije da će Toronto nakon prijelaznog roka otkupiti Dragićev ugovor, nakon čega će on postati slobodan igrač i imati priliku potpisati za bilo koji od ostalih 29 klubova. Budući da će biti dostupan za minimalac, a Toronto će plaćati razliku u plaći, niti jednom klubu kojem bi dobro došao neće biti problem dovesti ga.

Dobit će i ovce i novce, iako na "ovce" mora još malo pričekati

Izbor će u potpunosti biti na samom Dragiću, a najvjerojatnije je da će se ili vratiti u Miami, u kojem ionako živi, ili će prvi put u karijeri zaigrati s Dončićem i na klupskoj sceni, u Dallas Mavericksima.

Trebat će mu malo da uđe u natjecateljsku formu, ali završnicu sezone u novom klubu dočekat će potpuno svjež za izazove doigravanja. Iako će se pri formalnom raskidu s Raptorsima odreći manjeg dijela plaće, do ljeta će zaraditi najveći dio od 19 milijuna koje je dobio kao oproštajni dar od Miamija, puno više nego da je odmah na ljeto potpisao za novi klub koji će izabrati u veljači.

Pročitajte više