Šprem otvoreno za Index: Lino je praktički rekao da sam ja zajebao finale

LINO ČERVAR ne računa više na usluge jednog od svojih najiskusnijih reprezentativaca. No, vijest da njegovo ime nije na širem popisu kandidata za kvalifikacije za Europsko prvenstvo, Gorana Šprema nije pogodila toliko koliko način na koji je saznao tu informaciju. Smatra da je nakon svega zaslužio barem telefonski poziv i objašnjenje zašto više ne zaslužuje reprezentativni dres.

Čovjek koji je nebrojeno puta spašavao Paklene u bezizlaznim situacijama odbačen je poput stare krpe. Previše čak i za veličinu poput Červara. Sada već bivši reprezentativac u razgovoru za Index otvoreno je progovorio o stanju u hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji, svom odnosu s izbornikom Červarom, ali i teškoj situaciji koja je zadesila njegov klub Nordhorn.

Je li vas iznenadila vijest da niste niti na širem popisu za kvalifikacije za Europsko prvenstvo?

"Nije me iznenadila vijest, jer sam i očekivao nešto tako zbog načina na koji sam završio na Svjetskom prvenstvu i statusa koji sam uživao na tom natjecanju. No, boli me način na koji je to napravljeno. Nitko se nije udostojao nazvati me nakon silnih godina koje sam igrao u reprezentaciji. Ima neki nivo koji se očekuje u ovakvoj situaciji."

"Godinama već nemam komunikaciju s Červarom"

Koji je razlog vašeg nepozivanja? Jeste li pokušali razgovarati s izbornikom?

"Stvarno nemam odgovor na to pitanje i nemam pojma zašto je moj status kakav je. Komunikacije sa Červarom nije bilo već godinama i baš je to jedan od razloga zbog kojih je i nastala situacija kakva je. Već godinama nisam s njim otvoreno razgovarao, a tako nisam niti razgovarao o svom statusu i eventualnim problemima. Kroz reprezentaciju je prošlo pedesetak igrača, a za nazvati svih 50 potrebno je samo dva sata. Onda je jasno koliko je potrebno da se nazove mene."

Što mislite o Lini Červaru?

"Iza svakog trenera stoje njegovi rezultati, pa tako i iza Červara stoje uspjesi ili ako ih netko smatra neuspjesima. Svoje osobno mišljenje ću zadržati za sebe. No, ponavljam boli me taj odnos. Ako smo godinama radili zajedno, red je da me nazove i kaže 'ne računam više na tebe. Nisi mi po volji, nisi mi lojalan, ne sviđa mi se ovo ili onako.' Jednostavno se to kaže. Svi smo mi od krvi i mesa i shvatit ćemo."

"Lino je praktički rekao da sam ja zajebao finale"

Dojam je da ste prozvani za glavnog krivca za neuspjeh u finalu protiv Francuza? Nije li malo čudno da vas je Červar gurnuo u vatru za finale, a do tada je vjerovao u Hrvatina?

"U njegove odluke tijekom SP-a neću ulaziti, jer on stoji iza njih i odgovara za rezultat. Međutim i meni je suludo da ukoliko sjedim cijelo vrijeme na tribinama, na teren me se pošalje u finalnoj utakmici. To nije bio prvi put da se takva i slična situacija dogodila. No, bilo je prvi put da nisam dobro odigrao. Vjerujte, meni je bilo najteže i ja bih učinio sve da sam zabio te šuteve. Od svega me ipak najviše pogodila njegova izjava kada je upitan što bi promijenio u finalnoj utakmici, Lino je odgovorio: 'Ne bih uopće Špremu dao igrati.' To je bilo dno dna. To je kao da je rekao Šprem je zajebao finale. To zbilja boli."

Čudno je i da je Hrvatin sa 29 godina dobio priliku ispred prekaljenih reprezentativaca?

"Mateo je jedan super dečko kojega nisam dobro poznavao prije Svjetskog prvenstva. I vama je jasno da se svatko bori za sebe i daje onoliko koliko ima kako bi se izborio za poziciju. Vjerojatno je i njemu sve to bilo čudno i on se našao u neobičnoj situaciji. Zbog čega je on dobio priliku na tom natjecanju to morate pitati izbornika. Ponavljam, on odgovara za svoje odluke i rezultate."

"Odazvao bih se ponovno i Lini"

Ukoliko dođe do promjene izbornika, nadate li se da bi mogli opet dobiti povjerenje i reprezentativni poziv?

"Nikada ne bih odbio reprezentacija i svaki bi se put odazvao. I ako dobijem novi poziv, opet ću se odazvati pun želje, motiva i volje. To je jedna ekipa koju čine ljudi koji su moji prijatelji, s kojima se svakodnevno čujem. Mi provodimo zajedno ljetovanja, nove godine, blagdane, družimo se i to su prijatelji za cijeli život."

Ako se Červar kojim čudom predomisli, ima li šanse da se u budućnosti odazovete njegovom pozivu?

"Odazvao bih se i Lini ponovno, no bilo bi ali..."

"Od ponedjeljka je moj klub u stečaju, a ja tražim novi angažman"

Problemi nikada ne dolaze sami. I u vašem klubu Nordhornu ne cvjetaju ruže, najavljen je stečaj?

"Situacija je katastrofa i baš su nam jučer najavili da će od ponedjeljka klub ući i službeno u stečaj. Došao je taj stečajni upravitelj, a iz kluba su nam javili da jednostavno nema načina da se klub spasi. Dugovi su sve veći i samo će se još više gomilati. Isplatit će nam neku lovu koja nije niti približna onome što su nam dužni. Ukoliko se klub do kraja sezone korektno natječe u prvoj ligi dobit će licencu za drugu ligu sljedeće godine. A inače prijeti treća ili četvrta njemačka liga."

Vjerojatno imate neke planove u ovoj situaciji?

"Ja sam tu imao ugovor do 2011. znači svi su mi planovi bili vezani uz ovaj klub. Do jučer sam se nadao da bi moglo biti nekog spasa, no sada vidim da ću morati potražiti drugo rješenje. Niti u snu ne  planiram igrati drugu ligu, a najradije bih pokušao ostati u Njemačkoj ili Španjolskoj. Ne bi bila loša niti Španjolska, no situacija je tamo još gora nego ovdje."

Marko Petrak
Foto: AFP

Pročitajte više