INSPEKCIJA U HNS-u Šuker trikovima ostaje na vlasti

Foto: R. Anić / Pixsell

SPORTSKI INSPEKTORI obavili su nadzor u Hrvatskom nogometnom savezu, dva dana uoči Izborne skupštine izvijestio je HNS. Radi se o nadzoru koji je započeo 29. rujna i, čini se, nema veze s postupkom koji bi inspekcija tek trebala provesti na prijavu inicijative Vratimo povjerenje u hrvatski nogomet, odnosno tima Darija Šimića, koji se nije uspio kandidirati za predsjednika HNS-a.

Šimićev tim prijavio je nogometni savez zbog neusklađenosti Statuta Saveza s Poslovnikom o radu Skupštine, što je protivno Zakonu o sportu. Naime, nakon što je HNS nakon godinu i pol dana opstrukcije konačno izmijenio sastav Skupštine sukladno novom Zakonu o sportu, trebao je uskladiti i sve opće i prave akte s novim Statutom. Za to je trebalo održati sjednicu nove Skupštine prije izbora, a Davoru Šukeru se žurilo. 

Sportska inspekcija u svom redovnom nadzoru utvrdila je i da Savez nije održao redovnu sjednicu Skupštine, što je bio dužan nakon preoblikovanja. HNS-ovi pravnici, iskusni u izvijanju vlastitih pravilnika, pronašli su rješenje. U petak će odraditi dvije sjednice, redovnu pa izbornu. 

Tim povodom oglasili su se i priopćenjem, u kojem su zakamuflirali činjenicu da nisu djelovali u skladu s propisima. 

"Hrvatski nogometni savez ovim putem želi obavijestiti javnost kako je Sportska inspekcija izvršila inspekcijski nadzor nad primjenom odredbi Zakona u sportu u HNS-u 27. rujna 2017. godine.

Nakon provedenog inspekcijskog nadzora, sastavljen je zapisnik te je nakon uvida u relevantnu dokumentaciju utvrđeno da je Savez izmijenio odredbe Statuta na način da je iste uskladio s odredbama Zakona o sportu.

Jedina uputa koju je Sportska inspekcija tom prilikom dala jest da se održi sjednica Skupštine Saveza s novim ustrojem, a Savez će tu uputu primijeniti održavanjem sjednice Skupštine ovoga petka, 22. prosinca, u hotelu Sheraton.

Saziv ove Skupštine u potpunosti je usklađen s novim statutom Saveza koji Sportska inspekcija smatra usklađenim sa Zakonom o sportu.

Hrvatski nogometni savez, stoga, smatra neprimjerenim dovoditi u pitanje legitimitet ove Skupštine za što ne postoji niti jedan pravni argument.

Međutim, pojedinci, kao i dio medija, spremni su pokušati utjecati na institucije države u ostvarivanju vlastitih interesa, pa smo proteklih tjedana bili svjedoci niza izjava kao i autorskih tekstova u kojima se p(r)ozivaju država i politika na uplitanje u nogometna pitanja, premda je FIFA više puta jasno dala do znanja kako postupa prema državama u kojima se politika miješa u nogomet.

Duboko vjerujemo da se u Hrvatskoj to neće dogoditi, bez obzira na pojedinačne pokušaje da kroz politiku pokušaju ostvariti vlastite interese", poručuju iz HNS-a. 

Pročitajte više