MIRZA DŽOMBA PIŠE ZA INDEX

Gotovo je, Lino više ne može improvizirati

Foto: Pixell, HRS

HRVATSKA je nakon velike muke u prvom poluvremenu drugog kola skupine C SP-a u Egiptu pobijedila s 28:20 reprezentaciju Angole.

Nakon senzacionalnog remija protiv Japana, zadnje momčadi s posljednjeg Mundijala, Hrvatska se mučila 40 minuta i protiv Angole, predzadnje momčadi sa SP-a prije dvije godine.

Hrvatsko otvaranje u Egiptu je komentirao stručni analitičar Indexa Mirza Džomba, jedno od najboljih desnih krila svih vremena.

Hvala Bogu. Nadam se da smo se nakon šoka protiv Japana otkočili i da će sad sve biti kako treba. Počelo je loše, bili smo u grču, to je bilo jasno, ali me ne čudi. Najprije Japan, pa ozljeda Cindrića, sve je to utjecalo na to da smo protiv Angole počeli izuzetno nervozno. Prvo poluvrijeme je bilo za zaborav, ali drugo je već bilo odlično i rekao bih da je Hrvatska nakon utakmice i pol otvorila SP.

Čudno mi je što Lino luta u napadu, ali vjerojatno isprobava sve kombinacije za nastavak turnira

Kao i protiv Japana, bilo je puno lutanja, posebice u napadu. Protiv Angole smo prvih 20 minuta igrali bez pravog desnog vanjskog, premda smo na klupi imali Martinovića i Šebetića. Malo mi je to čudno, ali vjerojatno je Lino u ovim, nazovimo ih lakšim, utakmicama želio isprobati sve varijante. Igrali smo s tri ljevaka, igrali smo s tri dešnjaka, igrali smo s dva srednja, igrali smo s dva pivota, opet smo vidjeli Čupića na beku. Červar je vjerojatno želio vidjeti sve moguće kombinacije.

Od sada više nema mjesta za eksperimentiranje i improvizaciju 

Za nas sad kreće pravi turnir i gotovo je, više nema mjesta improvizaciji i eksperimentiranju. Svi igrači koji su tu moraju biti spremni i Červar će morati koristiti svakog od njih. U nastavku protiv Angole stvari su bile puno bolje i to mi daje nadu da Lino zna što radi. Mamić je odigrao odličnu utakmicu, Pešić je zasluženo bio proglašen igračem utakmice, Brozović i Marić su pokazali kvalitetu, mali Martinović je opet dokazao kakva je klasa, Čupić je također bio jako dobar. Zagrijali smo se, trebalo nam je malo duže, ali u drugom smo poluvremenu vidjeli reprezentaciju kakva bi uvijek trebala biti.

Veseli me što je ostatak svijeta došao blizu Europe 

Moram biti iskren i priznati da sam, kad sam prvi put vidio ždrijeb, Japan i Angolu u našoj grupi, mislio da ćemo ih lako prebrisati gumicom. Ipak, pošteno smo se oznojili. Nikad kao na ovom turniru se ostatak svijeta nije toliko približio Europi. Japan uzme nama bod, Brazil Španjolskoj, Egipat pregazi Makedoniju, tu su još jako dobri Argentina, Tunis, Katar… Veseli me činjenica da više nema lakih protivnika i da se rukomet izjednačio na svim kontinentima.

Ozljeda Cindrića puno će toga promijeniti u koncepciji Hrvatske

Ozljeda Luke Cindrića puno će toga promijeniti u koncepciji igre Hrvatske. Uvijek smo bili koncentrirani na tri srednjaka, no sad će ostali vanjski igrači dobiti puno više prilika. Na lijevoj strani je Mamić dokazana vrijednost, ali vjerujem da će Červar dati puno više šansi Šarcu i Jaganjcu. Baš mi je žao Šarca. Vidjelo se da protiv Angole želi pokazati da mu je mjesto u ovoj ekipi, a dobio je dva isključenja za koja nisam siguran da su bila potrebna.

Ne mogu vjerovati da nam se ovo stalno događa 

Nevjerojatno mi je koliko pehova imamo sa srednjim vanjskima. Nitko na svijetu nema takva tri majstora u sastavu kao mi s Duletom, Cindrom i Karom, a nikako da se dogodi da su sva tri u istom trenutku zdrava. Strašno nešto. Taman kad čovjek pomisli da je dosta pehova, da su se konačno polovili, dogodi se ovo. Ne mogu vjerovati da nam se to stalno događa. Dule se ozlijedio u Splitu na Euru 2018., Cindrić je bio ozlijeđen na zadnja tri turnira. Cindra nam je sad otpao, vratio se u Barcelonu, Dule mjesec dana nije trenirao zbog korone, a Karačić je ozlijeđen i pitanje je hoće li uopće moći igrati do kraja. Kao da smo se nekome zamjerili. Janko Kević je odigrao odlično, super se snašao i uopće se nije vidjelo da je debitant. Prolazio je, prodirao, razigravao, stvarno je odigrao odlično, no sad, kad nas čekaju prave stvari, Karačić će nam biti neophodan.

Optimist sam. Veseli me što sam nakon groznog prvog poluvremena vidio sasvim drugo lice u nastavku. One ledene face s početka su nestale. Klupa je slavila svaki gol i to je to, tako treba biti. Početak je bio možda malo nespretan, ali za dva dana nas čeka Katar i tada ćemo vidjeti koliko ova reprezentacija može.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Želite li momentalno primiti rezultate utakmica Hrvatske, sve vijesti i reakcije sa Svjetskog rukometnog prvenstva instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: rukomet

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više