Grci nokautirali Francuze

GRČKA reprezentacija napravila je još jedno iznenađenje na Europskom prvenstvu. Pobjedom od 1:0 protiv Francuske Grci su se plasirali u polufinale, dok "tricolori" putuju kući.

Utakmicu su bolje otvorili igrači Otte Rehhagela. U 13. minuti Nikolaidis je udarcem s 20 metara zagrijao dlanove Fabiena Bartheza, da bi dvije minute kasnije Grci umalo poveli. Katsouranis je iz neposredne blizine uputio snažan udarac koji je Barthez uz pomoć vratnice uspio primiriti na samoj gol-crti. Grčki igrači signalizirali su da je lopta prešla crtu, ali sudac nije dijelio isto mišljenje.

Francuzi su prvi puta zaprijetili u 25. minuti kada je Bixente Lizarazu s lijeve strane ubacio u šesnaesterac za Thierrya Henrya koji je glavom loptu poslao pored gola.

Nakon ubačaja sa strane u 27. minuti lopta je došla do Katsouranisa koji je pucao s oko 12 metara, ali Barthez je bio spreman.

Panagiotis Fyssas je u 37. minuti udarcem s 25 metara pokušao iznenaditi Bartheza, ali francuski vratar je krajnjim naporom izbio loptu koja je išla pod samu gredu.

Krajem prvog poluvremena vidjeli smo odličan solo prodor Henrya. Francuski napadač primio je loptu, oslobodio se Seitaridisa, došao do ruba kaznenog prostora, ali  njegov udarac bio je blokiran.

Iako je u drugo poluvrijeme francuski izbornik Santini ušao s istim sastavom očito je održao dobru lekciju igračima jer su Francuzi igrali mnogo bolje nego u prvom dijelu.

Već u četvrtoj minuti nastavka Francuzi su mogli povesti. Grčka obrana napravila je pogrešku i lopta je došla do Henrya koji je u padu pucao, ali lopta je otišla pored gola.

U 57. minuti Lizarazu je pretrčao 30-ak metara, prošao četvoricu grčkih igrača, da bi u kaznenom prostoru napravio korak previše te omogućio Mihalisu Kapsisu da mu izbije loptu.

Svega minutu kasnije Henry se probio u kazneni prostor te je ubacio na drugu stativu. David Trezeguet je bio spreman loptu glavom zakucati u mrežu, ali Kapsis je ponovno spasio svoju momčad.

A tada slijedi hladan tuš za Francuze. Igrala se 65. minuta i Zagorakis je probio desni bok, prošao je Piresa, te je ubacio u šesnaesterac gdje je najviši bio Angelos Charisteas koji je glavom poslao loptu u Barthezovu mrežu. Grčki snovi o polufinalu počeli su postajati stvarnost, a veliku podršku davali su im navijači koji su skandirali "Hellas, Hellas".

Nakon pogotka Grci su zaigrali nešto defenzivnije, dok su Francuzi sve karte bacili na napad u pokušaju da dođu do izjednačenja. Louis Saha, koji je svega par minuta ranije ušao u igru, u 75. minuti je prošao kroz grčku obranu kao kroz švicarski sir, ali njegov udarac bio je vrlo slab te je grčki vratar Nikopolidis lako uhvatio loptu.

Sreća je pomazila Grke u 87. minuti. Gallas je odlično centrirao u šesnaesterac, a najviši u skoku bio je Henry te je glavom uputio udarac prema nebranjenom dijelu Nikopolidisove mreže. Ipak, lopta je otišla svega par centimetara pored gola.

Posljednju priliku Francuzi su imali u sudačkoj nadoknadi. U tom trenutku "tricolori" su doslovce opsjedali grčki gol. Lizarazu je pucao, ali pogodio je Seitaridisa, da bi ponovno oprobao svoj šut, no ovaj put lopta je otišla iznad gola.

Nakon što je sudac Anders Frisk odsvirao kraj utakmice počelo je veliko slavlje Grka koji su napravili najveći rezultat u nogometnoj povijesti svoje države. Sada im ne preostaje ništa drugo osim da pričekaju nedjelju i susret između Češke i Danske jer jedna od te dvije reprezentacije biti će njihov protivnik u polufinalu.

Izjave

Jacques Santini, izbornik Francuske
Naš put je završio, iako smo mogli otići do kraja, kao sve reprezentacije koje su ušle u četvrtfinale. Igrali smo protiv čvrste obrane. Grčka je zaslužila pogodak u prvom poluvremenu, ali isto tako i mi u drugom. Nakon što smo primili pogodak bezglavo smo jurišali prema grčkom golu, pa nije došla do izražaja naša tehnika. U tim trenucima nedostajalo nam je lucidnosti.

Angelos Charisteas, Grčka
Večeras smo pokazali što sve možemo. Igrali smo protiv najbolje momčadi na svijetu i pobijedili ih. Dokazali smo da zavređujemo biti gdje jesmo. Ova pobjeda nema nikakve veze sa srećom. Sada je sve moguće.

STADION: Estádio José Alvalade, Lisabon

GLEDATELJA:
45000

SUDAC: Anders Frisk (Švedska)

STATISTIKA
UDARCI
Francuska 11 (4 u okvir), Grčka 5 (5 u okvir)
PREKRŠAJI
Francuska 23, Grčka 14
UDARCI IZ KUTA
Francuska 3, Grčka 3
POSJED LOPTE
Francuska 56%, Grčka 44%

ŽUTI KARTONI
Zidane, Saha (Francuska); Karagounis, Zagorakis (Grčka)

Francuska

Grčka

Pročitajte više