Grčka - Europski prvaci iz 2004. i 12. reprezentacija svijeta koja se traži pod novim izbornikom!

Foto: AFP

OD 1990. i osamostaljenja ovo će Hrvatskoj biti tek peti susret protiv reprezentacije Grčke. Rezultati nam baš i ne idu u prilog i možemo slobodno reći da čvrsti Grci nikada nisu posebno odgovarali lepršavom hrvatskom nogometu. Do sada smo ubilježili jednu pobjedu, dva remija i poraz, a večerašnji maksimirski ogled bit će prilika da odemo u "pozitivu" protiv ove ugledne momčadi koja trenutačno zauzima 12. mjesto Fifine ljestvice.

> Hrvatima pila naopako, a svojim Grcima najavljuju pobjedu u Zagrebu!

> Otkrivamo sastav Grčke: Santos bi bod na Maksimiru slavio kao Rehhagel europsku titulu

> Prema kladionicama Hrvatska izraziti favorit: Na pobjedu Grčke koeficijent 7.0

> Maksimir će biti krcat, Grke čeka neviđena koreografija!

> Olić: Pobijedit ćemo Grčku sa 2:0

> "Grci će igrati bunker na Maksimiru"

Prvi susreti u kvalifikacijama za SP 1998

Prvi puta smo međusobno igrali tek u kvalifikacijama za SP u Francuskoj. U Zagrebu smo 10. studenog  1996. odigrali samo 1:1, no zato smo bili bolji kad je trebalo. Na teškom gostovanju u Solunu u posljednjoj hrvatskoj utakmici u tom kvalifikacijom ciklusu slavili smo 1:0. Gol je postigao Davor Šuker u 74. minuti i kasnije se pokazalo, utrasirao put do svjetske bronce.

Tri godine kasnije igrali smo u prijateljskoj provjeri u Ateni. Hrvatska je stigla u najjačem sastavu, no niti to nije bilo dovoljno za pozitivan rezultat. Grci su slavili 3:2, a strijelci za našu momčad bili su Vlaović i Šuker. 2001. su nam se Grci odužili pa su oni došli nama u goste u Varaždin što je ujedno i posljednja međusobna utakmica. Mi smo nažalost bili nešto bolji domaćini i dopustili smo im da iz Varaždina odu s ugodnih 2:2. Grčku mrežu tresli su Vlaović i Rapaić.

Na krovu Europe 2004.

Kad se govori o grčkom nogometu ne može se odmah na početku ne istaknuti europsku krunu koju su 2004. uzeli u Portugalu. Bilo je to jedno od najvećih iznenađenja u povijesti modernog nogometa, no objektivno govoreći njihovoj se pobjedi nema što prigovoriti. Njemački stručnjak Otto Rehhagel iz svoje je momčadi izvukao maksimum, a vjerojatno i više od toga. Tradicionalno čvrstim Grcima usadio je njemačku disciplinu i dobio pakleni stroj. Nisu igrali atraktivno, no zato su bili učinkoviti. Razbijali su protivničke napade i uzdali se u prekide i tada sjajnog Charisteasa u špici. Većinu utakmica dobili su sa samo jednim golom razlike i na koncu u finalu sa 1:0 svladali domaćina drugi put na tom prvenstvu (na otvaranju su već slavili 2:1).



Nogometom i uspjehom opijena nacija doživjela je veliko razočarenje već u sljedećem kvalifikacijsom ciklusu kada je Rehhagel podbacio odvesti momčad na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Prigovarali su mu da nije modernizirao svoj sistem i da se oslanja na identične igrače koji su u međuvremenu izgubili klubove i nisu više bili na vrhuncu. No Nijemac je i dalje ostao na kormilu reprezentacije unatoč tom posrtaju.

Iskljupljenje je stiglo već u kvalifikacijama za Euro 2008. U teškoj grupi s Norvežanima, Bosnom i Hercegovinom, Turskom i Mađarskom, Grci su uzeli uvjerljivu pobjedu i 31 bod što je bilo najviše među svim momčadima u kvalifikacijama. Na njihovo veliko razočarenje i unatoč ogromnim nadanjima, u Austriji i Švicarskoj nisu bili niti približno tako uspješni. U grupnom dijelu natjecanja ubilježili su sva tri poraza i zabili samo jedan gol te vrlo brzo otputovali kući.

Kraj Rehhagelove ere u Južnoj Africi

Kad već nije uspio u kvalifikacijama za SP 2006. Ottu Rehhagelu to je pošlo za rukom četiri godine kasnije u novoj kampanji za svjetsku smotru. Kvalifikacije je završio na drugom mjestu iza Švicarske što je našim večerašnjim protivnicima donijelo dodatnu nokaut utakmicu protiv Ukrajine. Iako su kod kuće odigrali samo 0:0, pobjeda od 1:0 u Donjecku odvela ih je u Južnoafričku Republiku.

Svi se još uvijek sjećamo njihovog nastupa na afričkom kontinentu. Kuglice su ih smjestile u skupinu zajedno sa Argentinom, Južnom Korejom i Nigerijom gdje su odigrali ispod očekivanja na kraju zauzevši tek treće mjesto sa samo jednom pobjedom (protiv Nigerije) i tri boda. Podbačaj je značio i kraj ere Otta Rehhagela koji je na čelo reprezentacije stigao još 2002.

Ići će na glavu

Vrlo brzo je ustoličen novi stranac, ovaj put portugalski stručnjak Fernando Santos. Većina igračkog kadra ostala je ista, a oni koji su gledali Grke kažu da je to sada brža momčad koja više pažnje posvećuje napadu za razliku od Rehhagelove ere kada je obrana bila njezin zaštitni znak. Santosov start i nije bio posebno ohrabrujući pošto je u premijernoj kvalifikacijskoj utakmici protiv Gruzije prije nekoliko dana izvukao samo 1:1 i to na domaćem terenu.

I sam je svjestan da bi Hrvatska s današnjom pobjedom otišla na već značajnih pet bodova prednosti što bi u konačnici moglo vrlo lako značiti i kraj nadanja za plasman u Ukrajinu i Poljsku. Nema sumnje da će Grčka na Maksimiru tražiti minimalno jedan bod jer je za njih već večerašnji ogled pitanje života i smrti.

Pročitajte više