Nevistić o pravilu u Kupu: Čudno, toga više nigdje nema, ali HNS je tako odlučio

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

DINAMO je pobjedom nad Osijekom (1:0) u 34. kolu osigurao naslov prvaka SuperSport HNL-a. Momčad trenera Sergeja Jakirovića uzela je jedan domaći trofej, a do drugog će pokušati doći kroz dvije utakmice s Rijekom u finalu SuperSport Hrvatskog kupa. Golman Dinama Ivan Nevistić (25), koji je ove sezone upisao 32 nastupa, dao je izjavu uoči prve utakmice, koja se igra u srijedu u 19 sati na Maksimiru.

Kakav je Takuya Ogiwara? (On je dao izjavu prije Nevistića, a možete je pročitati OVDJE.)

Kralj, totalno je drugačiji od Takura Kaneka. Nije toliko dobar s engleskim, pa ponekad kad pričaš s njime ne znaš je li te razumio. Kralj je, Balkanac iz Tokija. 

Slijedi vam Rijeka u finalu Kupa. Koliko je motiva u vama za još jedan trofej?

Definitivno imamo motiva. Napatili smo se cijelu sezonu, pa treba uživati u ovim trenucima. Neće biti jednostavno u dvjema utakmicama, ali mislim da imamo veću kvalitetu. Napravit ćemo sve da uzmemo Kup. Uzmemo li dva trofeja, ispast će da je sezona bila odlična.

Kako vam je bilo nositi se s pritiskom?

Ako si u Dinamu, moraš biti spreman na to. Zato su najbolji igrači ovdje. Kvaliteta je i kako se nosiš s time. U nekim trenucima nije bilo jednostavno, ali moraš biti spreman na to. Sezona je bila teška, bilo je puno utakmicu u kojima si znao da je kraj ako odigraš neriješeno. No, pokazali smo da smo prava ekipa koja ima kvalitetu.

Kako ste se Vi uspjeli vratiti u sezonu s obzirom na to da ste u jednom dijelu završili na klupi? Je li to do mentalne snage, je li Vam netko pomogao?

Oko mene su bili ljudi koji su uvijek tu, kada je dobro i loše. Pomogli su mi, ali nešto je i do mene. Bilo je turbulentno na početku. Ekipa je bila loša i ja nisam bio dobar. Poslije sam završio na klupi, ali nisam pao u glavi.

Gledao sam to na drugačiji način, ostao sam pozitivan i vratilo mi se što nisam bio negativan niti išao protiv nekoga. Koncentrirao sam se na sebe i vjerovao sam da će doći trenutak u kojem ću pokazati realno stanje.

Utakmica s Betisom bila je ključna za Vas i cijelu ekipu?

Teško je bilo ići na tu utakmicu, nismo znali što očekivati, ipak je to Betis, a mi smo bili u dosta lošoj situaciji. Nismo dobro igrali i osjećali smo da nemamo samopouzdanja. Meni je to bila prekretnica, a vjerujem i cijeloj ekipi. Podigli smo se kroz Europu, prošli smo Betis i pobijedili PAOK.

Bilo bi nam puno teže da smo nastavili u Europi jer je ritam ubitačan. Koliko mi je god žao zbog poraza od PAOK-a, sad mi je u jednu ruku i drago jer smo osvojili prvenstvo, a ono je za Dinamo najvažnije.

Imali ste obrane kojima ste u nekoliko utakmica spasili Dinamo.

Drago mi je da je to tako, da se ne lažemo, ali mi to ništa ne znači. Ne slušam takve izjave, kao ni kada su me pljuvali. Naravno, draže mi je ovo sada nego kada su me pljuvali. Ali na kraju je najbitnije što ti sam misliš.

Koliko je bilo teško priviknuti se na drugačiju golmansku situaciju? Imate jednu-dvije intervencije, a u Lokomotivi i Varaždinu ste ih imali više.

To je proces, trebalo se priviknuti, nije jednostavno. Puno je teže braniti u Dinamu, nego u Lokomotivi, Varaždinu ili nekim klubovima, na kraju i Rijeci, u kojima imaš puno posla. U Dinamu imaš jednu-dvije lopte i na njih moraš dobro reagirati. Ako ne reagiraš, odmah je katastrofa i nitko ne valja. 

Što biste popravili na sebi?

Iskreno, ove sezone dosta manje igram nogom u odnosu na ono što inače radim. Ali to nije samo do mene, već i naše taktike i zahtjeva koje trener ima od nas. Mogu u tome dati puno više, a mi to kao ekipa ne koristimo dovoljno.

Najdraža obrana ove sezone?

Penal protiv Marka Dabre, to mi je bila prekretnica, i protiv Moufija.

Protiv Rijeke ćete igrati dvije utakmice, a vrijedi pravilo gola u gostima.

Mislim da to nama ide u prilog jer se u jednoj utakmici svašta može dogoditi. Pripremit ćemo se, imamo energije i motivacije i vjerujem da ćemo uzeti Kup.

Kako komentirate da u finalu Kupa vrijedi pravilo gola u gostima?

Čudno mi je, toga više nigdje nema. Ali to je tako, treba se priviknuti. Moramo se paziti, pogotovo u prvoj utakmici. HNS je tako odlučio i moramo to prihvatiti.

Kako Vam je braniti na Rujevici?

Nisam čuo da mi je itko rekao ijednu riječ u prošloj utakmici. Dobar sam s ljudima u klubu. Da mi netko i kaže s tribina, meni to ne stvara problem. Kada krene utakmica zaboraviš na sve, igraš i gotovo.

Pregovarate li o novom ugovoru? Trenutni Vam istječe iduće godine.

Vidjet ćemo, ništa još nije definirano. Nismo ništa potpisali. Kad bude, znat ćete.

Pročitajte više