Green kao Carson: Capellova Engleska razočarala mršavim remijem

U PRVOJ utakmici skupine C Svjetskog prvenstva Engleska i SAD u Rustenburgu su remizirale odigravši 1:1. Steven Gerrard je u četvrtoj minuti donio prednost Englezima, a pet minuta prije kraja prvog poluvremena Clint Dempsey je izjednačio rezultat.

> SVE O SP-u NA INDEXOVOJ TEMI

Premda su uoči početka SP-a najavljivali kako ih neće zadovoljiti eventualno sudjelovanje u johanesburškom finalu, Englezi imaju mnogo razloga za glavobolju nakon prvog nastupa u Južnoj Africi. Bili su protiv Amerikanaca dominantnija ekipa, ali za momčad koja tako očajnički želi naslov prvaka pokazali su premalo. Naposljetku, dvoboj protiv žilavih Amerikanaca donio je još jednu brigu Fabiju Capellu, jer ponovno je aktualiziran i problem prvog čuvara mreže, što je boljka engleske reprezentacije već dugi niz godina.

Englezi nisu mogli ni zamisliti bolji početak - Emile Heskey je sjajno proigrao u četvrtoj minuti Stevena Gerrarda na vrhu šesnaesterca, kapetan Liverpoola odlično ju je prihvatio, napravio korak-dva i matirao nemoćnog Tima Howarda. Eruptirao je tada Royal Bafokeng, kojeg su preplavile tisuće engleskih fanova.

Gerrardov pogodak šokirao je Amerikance, kojima je trebalo desetak minuta da ponovno pohvataju sve konce igre. Upravo je razdoblje nakon vodećeg gola bilo možda i najveća šansa Capellovoj družini, koja nije uspjela iskoristiti grogiranost SAD-a. U 19. minuti, kad je SAD već uspostavio terensku ravnotežu, vidjeli smo prvu pravu priliku za izjednačenje, ali Ledley King je u posljednji trenutak skrenuo Donovanov centaršut ispred Jozyja Altidorea.

Altidore i Findley sijali paniku u engleskoj obrani

Upravo je Altidore, uz Robbieja Findleyja bio najveća prijetnja Englezima, gotovo u pravilu iz kontri nakon što su igrači Gordog Albiona gubili lopte na protivničkoj polovici. Već nakon pola sata igre Capello je napravio prvu izmjenu i na lijevo je krilo poslao Shauna Wrighta-Phillipsa umjesto indisponiranog Jamesa Milnera. Wright-Phillips zaprijetio je u prvim minutama nakon svog ulaska s nekoliko dojmljivih prodora, prije nego što će uslijediti veliki šok za Engleze.

U 39. minuti Donovan je s 25 metara snažno tukao, lopta odlazi tek koji centimetar pored desne vratnice Roberta Greena, koji se "proslavio" u idućem takvom pokušaju SAD-a. Fulhamov veznjak Clint Dempsey uputio je prizemni šut, a Green traljavo reagira i skreće loptu u gol iako je bio dobro postavljen, u poziciji da bez većih problema ukroti Dempseyjev udarac. Situacija koja je neodoljivo podsjetila na šut Nike Kranjčara, koji je pored katastrofalnog Scotta Carsona otvorio put prema povijesnoj pobjedi hrvatske reprezentacije na Wembleyju u studenom prije dvije godine.

Green se iskupio za pacersku pogrešku

Izjednačenje u prvom dijelu utakmice ispostavilo se bila je posljednja promjena rezultata na utakmici, iako su Englezi u nastavak ušli kudikamo odlučniji da ponovno vrate prednost. Imali su nekoliko vrlo izglednih situacija u kojima su njihovi igrači (Rooney, Heskey, Wright-Phillips) bili oči u oči s Timom Howardom, ali je odlični američki vratar bio odlično raspoložen. Najbolju prigodu u nastavku ipak su imali reprezentativci SAD-a, ali je sreća, uz pomoć Roberta Greena, spasila Engleze nakon munjevitog prodora Jozyja Altidorea, poslije čijeg se šuta lopta od vratnice odbila natrag u polje, spasivši tako Englesku još većeg razočaranja...

Engleska: Green, Johnson, King, Terry, A. Cole, Lennon, Gerrard, Lampard, Milner, Rooney, Heskey

SAD: Howard, Cherundolo, DeMeritt, Onyewu, Bocanegra, Donovan, Bradley, Clark, Dempsey, Altidore, Findley

Sudac: Carlos Simon (Brazil)

Pročitajte više