SP 2018

Griezmann presudio u fajtu Benzeme i Girouda: On nam je donio naslov prvaka svijeta

Foto: Gulliver / Getty Images

VELIKU PAŽNJU posljednjih dana izazvali su izjava Karima Benzeme o Olivieru Giroudu te Giroudov odgovor na prozivku.

"Ne uspoređujete Formulu 1 s kartingom. I još sam pristojan... Znam da sam ja Formula 1", rekao je nogometaš Reala  o usporedbi s napadačem Chelseaja, koji umjesto njega igra za francusku reprezentaciju.

Giroud je odgovorio nekadašnjem suigraču i bocnuo ga gdje najviše boli. "Neki kažu da se ne mogu usporediti Formula 1 i karting, ali samo ću reći da sam svjetski prvak, što nije loše za nekog tko je za karting."

Realov napadač ne igra za Francusku već pet godina jer je izbačen iz reprezentacije nakon skandala oko ucjenjivanja suigrača Mathieua Valbuene snimkom seksa. Giroud je za Francusku odigrao 91 utakmicu i zabio 39 golova, a Benzema ima 18 nastupa manje i 12 golova manje.

Sada se o sukobu francuskih napadača oglasio njihov kolega i prijatelj. Antoine Griezmann, najbolji igrač i strijelac na putu do naslova Francuske na posljednjem SP-u, na Twitchu je ovako komentirao polemiku:

"Volim Oliviera, on je sjajan igrač koji zaslužuje sve pohvale. Jedan je od ključnih igrača prilikom našeg trijumfa na SP-u. To što nam je donio najvažniju titulu na svijetu dovoljno govori kakav je."

Girouda mnogi površni pratitelji nogometa kritiziraju, pa i izruguju, jer prema njihovom mišljenju ne postiže dovoljno golova za napadača, a ova vrsta podcjenjivanja bila je posebno aktualna na spomenutom SP-u. Tamo je Giroud odigrao svih sedam utakmica (od toga šest kao prvotimac), ali bez ijednog gola. 

Međutim, svima koji su gledali Francusku u Rusiji bilo je jasno da je Giroudov doprinos osvajanju svjetskog naslova golem jer je odvlačio igrače na sebe i tako otvarao prostor Griezmannu i Mbappeu.

Uostalom, takvim kritičarima najbolje je odgovoriti Giroudovim golgeterskim brojkama. U 97 nastupa za Francusku postigao je 39 zgoditaka, što je 0,4 po susretu, dok je pilot Formule 1 Benzema u prosjeku lošiji od onog kojem se ruga jer on je za Francusku zabio 0,33 golova po meču.

Karting Giroud je treći najbolji strijelac u povijesti Francuske. Ispred njega su samo velikani Michel Platini s 41 i Thierry Henry s 51 golom. 

Pročitajte više