Nije Bilić izgubio od strašnog Pepa, nego zato jer je potpuno pogrešno postavio momčad

 Hina

WEST HAM kod Cityja je doživio drugi poraz (1:3) u trećem kolu Premier League.

> Tijek utakmice West Ham - Manchester City

Bilić je izgubio od Guardiole jer je potpuno pogrešno taktički postavio momčad, što je City iskoristio s dva lijepa gola u prvih 18 minuta i još nekoliko velikih propuštenih prilika u prvom poluvremenu, u kojem je izgledalo kao da City ima dva igrača više, jer su u svakoj akciji domaćih, gosti bili daleko od suparnika, što nema veze sa činjenicom da je Biliću ozlijeđeno sedam igrača, nego s tim da je odabrao potpuno pogrešnu taktiku za kvalitetnijeg suparnika. Kada je grešku shvatio i ispravio, bilo je prekasno.

West Hamov menadžer je momčadi za koju se zna da igra u rasporedu 4-3-3 i kojoj je napadački forte igra preko krila, suprotstavio ekipu s tri stopera i taktikom 3-5-2, dakle "bez bekova", pa su Nolito i posebno Sterling nesmetano prolazili praznim bokovima Hammersa ili su ih Antonio i Masuaku, daleko bolji u ofenzivnim nego obrambenim zadacima, neuspješno hvatali. 

Bilić je tako podsjetio na očajnu predstavu njegovog protivnika na utakmici kojom se tadašnji hrvatski izbornik trenerski proslavio, kada je u jesen 2006. na Maksimiru pobijedio Englesku 2:0 uz pomoć krtičnjaka ali i engleskog izbornika Stevea McClarena, koji je također igrao s tri centralna braniča.

Hrvatski izbornik tada ga je prevario tako što mu je podvalio momčad s Kranjčarom i Rapaićem na krilima, ali to je bilo njegovo iznenađenje, dok Guardiola deset godina kasnije nije iznenadio, nego je igrao očekivano, a Bilić išao kemijati i eksperimentirati u gostima kod jednog od favorita za naslov i to tako da je presložio dio momčadi koji je ne samo najosjetljiviji, nego mu je još najmanje poharan ozljedama - obranu.

Biliću se ova promjena taktike u 3-5-2 isplatila recimo u ožujku ove godine kada je pobijedio kod Tottenhama, ali igrati tako protiv ovog Cityja velika je greška i to je bilo očito čim su objavljeni sastavi, a pokazalo se i na terenu, gdje konačni rezultat itekako laska Bilićevoj momčadi.

Hammersi jedini gol jesu postigli tako što je Antonio poentirao, a Masuaku asistirao, ali njihova igra prema naprijed i nije sporna. Međutim, kada se igra u sustavu koji je na ovoj utakmici odabrao Bilić (a koji je svakako pogrešan protiv ovako postavljenog Cityja), tu prolaze samo dvosmjerni bekovi. Još jednom se vidjelo da Antonio, inače sjajan ofenzivac, nije bočni branič, dok je Sterling izrugivao Masuakua, koji je još oko 50. minute trebao ostati zapamćen ne samo po vrtuljku koji mu je priuštio skupi Jamajčanin i asistenciji za gol njegove momčadi, nego i po crvenom kartonu, ali mu je sudac Marriner čak dva puta oprostio drugi žuti, kada je grubim prekršajima radio ono što nije mogao "legalno" - zaustavljati Sterlinga u prodorima preko boka. 

City je tako samo u prvih 18 minuta postigao dva gola, a do kraja prvog poluvremena imao još tri velike prilike protiv West Hama kojeg su iz ravnoteže izbacile ozljede ofenzivaca, nespremnost i neigranje jedinog vrhunskog igrača Payeta, ali na ovoj utakmici i podbačaj njegovog trenera.

Bilić je naravno brzo shvatio da je pogriješio i logičnim zamjenama reagirao prvo na poluvremenu, kako bi spasio da mu momčad, koja je gubila 0:2 protiv suparnika koji je uz to promašio niz prilika, ne doživi potop. Tada je umjesto Torrea, u igru poslao desnog bočnog Byrama, pa su se potčinjeni Hammersi branili s 5-4-1.  

Desetak minuta kasnije, gol West Hama za smanjenje vodstva Cityja, kao i Stonesova ozljeda, čime je City ostao bez igrača više u vezi, potpuno mijenjaju odnos snaga na terenu i prevaga prelazi West Hamu. Tada Bilić opet preslaguje momčad, izvodi Valenciju, uvodi Lanzinija, što je također bio pravi potez, kao i mijenjanje stopera Reida napadačem Callerijem. Međutim, kako smo napisali na početku, Bilić se probudio i riješio zablude, ali prekasno. 

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Pročitajte više