Guardiola je dobio nepredvidivo tajno oružje

Foto: Profimedia

ENGLESKI sportski novinar Richard Martin za portal Goal piše o odličnoj prilagodbi 21-godišnjeg krilnog napadača Jeremyja Dokua na Manchester City u koji je stigao ljetos iz Rennesa. Izuzetno nepredvidiv dribler sada je prava napast za protivnike i adut Pepa Guardiole u lovu na novi naslov. Lukavi Belgijac radio je na svojoj sposobnosti da napravi učinak s klupe i pretvorio se u smrtonosno pričuvno oružje za City.

Doku je u Manchester Cityju tek osam mjeseci, ali njegovo vrijeme može se podijeliti u četiri poglavlja. Počelo je zabrinjavajućim debijem protiv Fulhama, kada je izgledao kao strano tijelo na terenu unatoč tome što je momčad pobijedila 5:1. Sam Doku priznao je da je bio frustriran što nije pridonio pobjedi.

Potom je uslijedilo razdoblje od sjajnih šest tjedana kada je Jack Grealish završio u njegovoj sjeni zbog niza odličnih nastupa. Postigao je svoj prvi gol protiv West Hama, zabio i asistirao u Ligi prvaka kod RB Leipziga, bio je sjajan protiv Brightona, a zatim je bio ridikulozno dobar protiv Bournemoutha, asistiravši za čak četiri gola i tako postavši hit među onima koji igraju Fantasy ligu.

Ozljeda zaustavila sjajan početak sezone

Zatim je protiv Tottenhama ozlijedio zadnju ložu i izbivao je mjesec dana. Zabio je na povratku protiv Huddersfielda, ali onda je nastupilo dugo i teško razdoblje. Ulazio je i izlazio iz prve postave, bilo da je počeo na klupi ili je bio prvi igrač koji je izlazio iz igre. Prošlo je gotovo pet mjeseci a da nije zabio ili asistirao.

Ali sada lukavi Belgijac piše uzbudljivo posljednje poglavlje svoje turbulentne debitantske sezone za City, postajući tajno oružje koje Pep Guardiola ima u svom stražnjem džepu, spremno da uleti i unese kaos s klupe baš kad protivnici pomisle da su uspjeli zaustaviti nalete njegove ekipe.

Prekinuo je niz bez golova i asistencija

Prekinuo je post golova i asistencija tako što je početkom ovog mjeseca asistirao za gol Phila Fodena protiv Aston Ville. Zatim je briljirao protiv Lutona, sudjelovao je u svim Cityjevim golovima u razbijanju protivnika rezultatom 5:1. Izborio je penal, zabio gol nakon serije strašnih driblinga, a zatim je asistirao za gol Joška Gvardiola.

Ali ono što je učinio sljedeće bilo je nedvojbeno vrjednije za City i dokaz da može imati ključnu ulogu u pokušaju kluba da osvoji četvrti uzastopni naslov prvaka Engleske i još jedan FA kup. Guardiola se okrenuo Dokuu kada je City kod kuće gubio 1:0 od Real Madrida. Grealish je dobro igrao, ali Guardiola je trebao nešto dodatno, a Doku je to ponudio.

Njegovo nepredvidivo kretanje i sposobnost izazivanja kaosa uvukli su se Realu pod kožu i u roku od četiri minute City je izjednačio. Bilo je to nakon jednog od njegovih prodora u šesnaesterac koji je dezorijentirao Antonija Rudigera i doveo do toga da Kevin De Bruyne pogodi za izjednačenje.

Izluđivao je Carvajala i slomio Chelsea

Dok je City dominirao u produžecima prije nego što je izgubio od Reala na penale, Doku je bio trn u oku Madriđana, probijajući se po lijevoj strani i izluđujući Danija Carvajala.

Tri dana kasnije na Wembleyju protiv Chelseaja u polufinalu FA kupa Guardiola je izveo isti trik, izvadivši Grealisha i uvodeći Dokua. Krilni igrač dao je prednost ekipi Cityja koja je izgledala iscrpljeno i bezopasno.

Nakon što je stvorio jednu priliku za sebe i drugu za De Bruynea svojim prepoznatljivim driblingom, Doku je započeo akciju koja je omogućila Bernardu Silvi da postigne pobjednički gol. Ovaj put je to učinio pametnim dodavanjem kako bi proigrao De Bruynea, koji je naposljetku asistirao Bernardu na drugoj stativi.

Guardiola: Shvatio je što nam može donijeti s klupe

Kad su Guardiolu upitali o Dokuovom utjecaju nakon utakmice, lice mu se ozarilo. "Promijenio je igru stvorivši mnogo prilika", rekao je Katalonac.

Guardiola je zatim otkrio kako su on i Doku radili zajedno kako bi ušao u sjajnu formu koju je pokazao u jesen, ali i da razvije drugu stranu svoje igre. U pravom Guardiolinom stilu trener je uspio pohvaliti svog igrača, a pritom nije prešutio slabosti u njegovoj igri.

"Jeremy je napravio korak naprijed. Kad je stigao, nakon West Hama, rekao sam si: 'O, moj Bože, nevjerojatan igrač', a do ozljede je bio na vrhunskoj razini", rekao je Guardiola. "Kad je ulazio s klupe, nije bio dobar. Od početka bi bio dobar, ali kao adut s klupe ne. Razgovarali smo o tome kako mora utjecati na igru kada su igrači umorniji jer ima posebnu kvalitetu u igri jedan na jedan.

Guardiola je privremeno riješio veliku dvojbu: Grealish ili Doku

"Jeremy je izniman igrač jedan na jedan, blizu šesnaesterca. Mlad je i mora poboljšati mnogo, mnogo stvari, ali u posljednjoj trećini je jako važan za nas."

Otkako je prošlog ljeta Doku stigao iz Rennesa kako bi zamijenio Riyada Mahreza, Guardiola je ostao pred nezgodnim izborom, hoće li igrati Grealish ili Doku. Grealish je imao tešku sezonu zbog ozljeda i gubitka forme, ali sada opet podsjeća na igrača koji je bio izrazito važan za lanjsku trostruku krunu Cityja. On je nesebičan timski igrač koji izvlači najbolje iz svojih suigrača, njegova inteligentna, kontrolirana igra omogućuje momčadi da napada kao kolektiv.

Ali postavši ovaj novi tip igrača, toliko drugačiji od energičnog razigravača kakav je bio u Aston Villi, Grealish je izgubio nešto od poleta i odvažnosti koji su ga činili uzbudljivim. Doku ima veliku odvažnost, ali ponekad zaboravi koristiti glavu, igrajući svoju igru, umjesto držanja do taktike. No sada se čini da je Guardiola naišao na rješenje. Od prve minute igra Grealish, igra se kontrolira i protivnik se umara, a zatim uvodi Dokua da im zada konačni udarac.

Cityju je ostala "najteža utakmica", je li Doku ključ za pobjedu?

"Uspio sam to u zadnje dvije utakmice, ali to ne znači da će se to dogoditi u sljedećih nekoliko, vidjet ćemo što će biti", rekao je Guardiola uoči Cityjevog puta u Brighton. "Obojica su igrala jako dobro, Jack je igrao dobro i Jeremy je napravio sjajne stvari s klupe, svi su to vidjeli."

Protiv slabijih protivnika Doku je atraktivan izbor u početnih 11, ali za izazovnije utakmice Grealish ima više smisla. City ima još šest utakmica do naslova i lakši raspored u usporedbi s Arsenalom i Liverpoolom. Prva prepreka je Brighton Roberta De Zerbija, utakmica koju je Guardiola opisao kao najtežu od preostalih u sezoni.

"Znam koliki je Roberto profesionalac i iskoristit će sve detalje da pronađe sve slabe točke koje možemo imati, bit će stvarno teško", rekao je. "Testirat će nas na načine na koje nismo navikli. U tom trenutku moramo biti jaki i strpljivi, a u isto vrijeme učiniti da im bude neugodno, natjerati ih da igraju kako mi želimo - tako da bi to moglo biti najteže." Najbolji način da Guardiola slomi Brighton mogao bi biti da se drži plana koji je tako dobro funkcionirao prošlog tjedna. Započne s Grealishom, a zatim s lanca pusti Jeremyja Dokua.

Pročitajte više