TRANSFERI

Haaland otac i sin: Real nam je bio tek treći izbor

Foto: Manchester City

ALF INGE HAALAND, Erlingov otac, u dokumentarcu Haaland, velika odluka, otkrio je detalje jednog od najvažnijih transfera posljednjih desetljeća. Onog u kojem je njegov sin ljetos, nakon dvije i pol godine u Borussiji Dortmund te čak 86 golova i 23 asistencije u samo 89 nastupa, za 60 milijuna eura prešao u Manchester City.

Mladi (22) i fenomenalni golgeter je i u najboljem engleskom klubu nastavio sa spektakularnom golgeterskom formom te je u prvih deset utakmica za City postigao 14 golova i tako srušio i postavio niz rekorda. Međutim, Haalanda su jako željeli svi velikani i dugo je trajala njihova borba i licitiranje za njega. Draž dokumentarca je što snima Haalandove dok razmišljaju za koji će se klub odlučiti, mjesecima prije transfera. 

"Sedam klubova nam je na popisu favorita. Barcelona je sedma"

Tako u filmu Haaland stariji govori: "Imamo popis favorita i na njemu je na prvom mjestu Manchester City kao najbolji klub za Erlinga. Bayern je na drugom mjestu, a broj tri je Real. Četvrto mjesto drži PSG. U drugom ešalonu slijede Liverpool i Chelsea. Na kraju je tu i Barcelona", nabraja bivši nogometaš. 

"Odlučio sam. To je najbolji sportski projekt na svijetu i onaj u kojem ću ja biti najbolji"

U filmu govori i glavni junak, koji ovako objašnjava kako je City postao definitivni izbor: "Nikada nisam odabrao klub zbog trenera, ali u ovom slučaju velika prednost Cityja bila je što ga vodi Pep Guardiola, najbolji trener na svijetu." Trenutak u kojem je Haaland odlučio da ide u City bio je u drugom tjednu travnja i također je zabilježen u filmu: "To je najbolji sportski projekt na svijetu i onaj u kojem ću ja biti najbolji."

Otkriva da su ga na dolazak tamo nagovarali igrači Cityja nakon utakmice s Borussijom Dortmund u Ligi prvaka 2021. "Mislim da mi je poslije tog meča prišlo njih 15 i reklo da im se moram pridružiti. Sjećam se da su mi to govorili Stones, Ruben Dias, Gundogan, Foden, De Bruyne..."

"Ako ti netko za isti posao ponudi pet ili deset tisuća kruna..."

Naravno, postavilo se i pitanje novca, točnije koliko je on utjecao na odluku o izboru kluba. Haaland odgovara: "Novac mi je važan, kao i svakome, ali ne smije biti glavna motivacija. Međutim, jasno je da ako mi netko za isti posao ponudi pet ili deset tisuća norveških kruna, da ću se odlučiti za ovo drugo."

Alf Haaland je dao zanimljiv uvid u planove za sina: "Mislim da se Erling želi iskušati u svim najjačim ligama. To bi mogao napraviti tako da u svakoj od njih ostane tri, maksimalno četiri godine. Recimo, bio je dvije i pol godine u Njemačkoj. Sada nek odradi toliko u Engleskoj, pa onda još u Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj..."

Pročitajte više